Cookies- og Brukervilkår


Skjøting av kobberrør

Kobberrør brukes ofte til varmesystemet, hvor man ikke kan unngå å måtte skjøte rør. Her viser fagmannen hvordan både harde og myke kobberrør skjøtes.

Først deler vi et kobberrør med en liten rørkutter som er beregnet til kobber. Den etterlater seg små grader på innsiden av røret. De fjernes med brosjen, som på denne modellen er innebygd i rørkutteren.

Rørkutteren kan også brukes til de litt mykere kobberrørsruller, som er kobberrør i kveil på 5 eller 25 meter. Snittet er litt renere, men det må likevel fjernes grader. Her benyttes et verktøy som utelukkende er beregnet til å fjerne grader på kobberrør.

Det myke kobberøret innsnevres litt når det skjæres over med rørkutteren. Derfor benyttes det et kalibreringsverktøy som utvider røret. Kragen slås ned over røret med en hammer med plasthode. Så settes stemplet ned til kragen, hvor det slås i med hammeren. Når delene fjernes, har røret igjen den rette dimensjonen.

På det harde røret settes det på en omløper og så en messingring, før skjøtegjengene settes på. Det benyttes to skiftnøkler, én til å holde igjen på skjøtegjengene og én til å stramme omløperen.

I det myke kobberrøret settes det inn en støttehylse i røret, så monteres det en omløper og en messingring, før det strammes til. Det må benyttes en slik hylse, da det myke røret er for svakt til å bli strammet sammen uten. Når rørene først er strammet godt til, er det en solid og tett skjøt.

Relaterte artikler

 • Vannkran med fotocelle

  19/07 VIDEO: Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • VIDEO: Kranen drypper

  VIDEO: Kranen drypper

  15/07 Reservedeler og friske pakninger kan kjøpes til de fleste vannkraner. Men ofte gir det bedre mening å skifte hele armaturet. Se hvordan i denne videoen.

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss