Cookies- og Brukervilkår


Skift vannkrana som drypper

Ei vannkran som drypper er irriterende å høre på. Betaler du vannavgift etter forbruk, koster det også noe. Stopp dryppingen en gang for alle.For at du skal kunne røre ved røropplegget, må både varmt- og kaldtvannet kunne stenges med ei kulekran eller en ballofix. Ofte sitter det en slik på røret.

Vannarmaturen er som regel koblet til med muttere med pakninger, det er derfor ikke så vanskelig å få det tett. Selve armaturen leveres med tilkoblingsrør av myk kobber med kromoverflate.

Ofte vil det være nødvendig å kappe rørene med en liten rørskjærer eller ei baufil. Bruk ei fil til å fjerne grader dersom du har brukt baufil til å kutte med. Noen produsenter bruker i stedet armerte fleksible slanger. De er ofte lettere å arbeide med.

SLIK GJØR DU:


1. Steng av for vannet med kulekrana

Åpne opp den gamle krana på vasken, og la overtrykket renne av. TIPS: Er avløpsrør og vannlåser i veien for arbeidet, så fjern dem midlertidig – om det er mulig

2. Skru løs mutrene på begge tilkoblingene

Hold om nødvendig mot på kulekranene med en annen nøkkel slik at ikke alt bare dreier rundt.

3. Frigjør armaturen fra vasken eller benken

Den kan være festet på ulike måter, men etter samme prinsipp. Trekk opp armaturen. Får du ikke av mutrene, kan det bli nødvendig å skjære dem av.

4. Sett det nye armaturen

slik at lengden på kobberrørene kan måles omtrentlig opp. Er de for lange, kan de få skarpe knekk. Merk opp slik at de vil ende med å stikke cirka 2 cm ned i kulekranene.

5. Kapp kobberrørene med en liten rørskjærer eller ei baufil

Rørskjæreren gjør pent arbeid uten grader. Bruker du baufil, må du file bort grader og skarpe kanter. De kan skade pakningen i mutteren.

6. Form rørene med hendene

– i myke kurver – til endene treffer tilkoblingen. Sett på mutter, skive, konus og pakning, og tving hvert rør på plass bare med hendene.

7. Prøv med fingrene

om mutrene griper riktig på gjengene før du drar dem til. Spenn fast, men uten rå makt. Viktig! Kobberrør må ikke bøyes mye mer enn vist her.

Relaterte artikler

 • Løsne tappekranen

  Løsne tappekranen

  06/06 VIDEO: Brukes en tappekran som denne sjelden, kan pakningen i ventilen sette seg fast. Men den kan lett løsnes med dette knepet.

 • Spar vann med en perlator

  Spar vann med en perlator

  06/06 VIDEO: Vann er en naturressurs som det bør spares på. Derfor anbefaler fagmannen at det på tappekraner monteres en perlator, som reduserer vannmengden og samler vannstrålen bedre. Denne sitter i dag på utløpstuten på alle ...

 • Vannkran med fotocelle

  19/07 VIDEO: Du bruker flere hundre liter vann i året bare på å vaske hender og pusse tenner. Det meste av vannet går imidlertid til spille, fordi det bare renner før, under og etter selve håndvaskingen og tannpussen.

 • Unngå vannsløsing

  Unngå vannsløsing

  19/07 VIDEO: Utette vannrør eller en kran som renner koster fort noen tusen kroner i året. Det kan du unngå med en automatisk vannstopp, som overvåker vannmåleren din døgnet rundt.

 • Unngå luft i rørene

  Unngå luft i rørene

  06/06 VIDEO: Har vannet vært tappet av varmeanlegget, kommer det lett luft i rørene når det fylles på vann igjen. Men det kan lett unngås hvis man følger fagmannens råd.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss