Cookies- og Brukervilkår


Flott tappforbindelse

Her vil fagmannen vise hvordan han skjærer ut til en sterk og usynlig tappforbindelse i 100 x 100 mm furutre.

Han vil gjerne ha en tapp som går 50 mm inn i svillen. Derfor avsetter han 50 mm ned fra endeveden og streker opp hele veien runt. Deretter måler han inn til midten av treverket, og setter et merke. Og fra merket måler han 1 cm ut til begge sider, slik at han får en tappbredde på 2 cm.

På tvers avsetter han et mål 50 mm inn på begge sider. Nå er tappen klar til å bli skåret ut.Det gjøres enklest med en håndsag. Sag helt ned til streken. Nå skal det overskytende treet sages av på begge sider. Vær veldig forsiktig, og pass for all del på å ikke sage noe som helst ned i selve tappen.

Rens opp med et skarpt stemjern, og hold alltid stemjernets skrå flate mot deg selv. Nå skal de 50 mm sages av på sidene, og det gjør fagmannen også med en håndsag. Tappen er klar, og han måler dens nøyaktige lengde og bredde. Dette målet skal nå avsettes på svillen.

Tappen er 20 mm bred, og det skal tapphullet selvfølgelig også være. For å sikre at tappen vil komme til å sitte helt i midten, setter fagmannen en strek 37,5 mm inne på den 75 mm brede stolpen. Når det er boret fire hull, tilsvarer det bredden på tappen. Borehullene må nå stemmes rene med et skarpt stemjern. Her må du passe på å ikke stemme for dypt. Når det er stemt ut, må tappen files en aning. På den måten vil den lettere gli inn i utstemmingen.

Slå deretter tappen lett i, og kontroller om den passer. Gjør den det, er det på tide å gi den litt lim. Til det er det best å bruke polyuretanlim, som virkelig holder forbindelsen på plass. Smør godt på, men bare på spissen av tappen. Forbindelsen er ferdig og svært stabil, men skal den bære mye, kan du forsterke den ytterligere.

Markér midten av forbindelsen, og bor ut til en rundstokk. I dette tilfelle en 16 mm furu-rundstokk, som skal kappes i en lengde på ca. 120 mm, slik at den kan nå gjennom den 100 mm kraftige svillen og stikke litt ut på begge sider. Bruk heller det enn en rundstokk av hardt tre. Furutreet vil nemlig utvide seg en aning når det får litt fuktighet, og dermed kile seg helt fast. Det vil ikke det harde treet gjøre.

Boret må ha samme dimensjon som rundstokken. Spiss rundstokken litt til i den ene enden, og smør godt på med polyuretanlim – ha også godt med lim i hullet. Slå i rundstokken så den stikker litt ut på begge sider. La limet tørke før du går videre. Sag til slutt av rundstokken med en fintannet håndsag på den ene siden. Snu den rundt, og sag av den andre stumpen. Den sterke tappforbindslen er ferdig. Bare rundstokken avslører forbindelsen, men også den forsvinner når alt får en omgang maling eller farget trebeskyttelse.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss