Cookies- og Brukervilkår


Stabil sagekrakk

En sagekrakk må stå ordentlig fast, og veden ligge godt. Det gjør den på denne krakken, som har seks bein i stedet for de vanlige fire.

Til bein på sagekrakken bruker fagmannen 6 stykker 16 x 73 mm furu, alle 120 cm lange, som han sager ut i 25 graders vinkel i begge ender, slik at de får et mål på 110 cm. Fra den spisse enden måler han opp 32 cm, og setter her et merke. Det settes også et merke som markerer midten av bordet, dvs 50 mm inne på det 100 mm brede bordet.

Det samme gjør han på enda et bord. Gjennom de to bordene borer han et 8 mm hull. De to bordene setter han sammen med 8 x 70 mm låsebolter, skiver og muttere. Bruk to muttere på hver bolt – en vanlig og en låsemutter – og dra dem godt til.

På samme måte setter han sammen de resterende fire bordene to og to. Legg alle beina likt opp, og mål så 30 cm fra den spisse enden. Her skal sargen, som holder beina sammen, plasseres. Sargen er av 16 x 73 mm furu, og har en lengde på 100 cm.Plassér sargen slik at den flukter med det ytterste beinet, og skru den fast med en enkelt rustfri skrue.

Skru deretter sargen fast til beinet på den andre siden – helt ut til kanten. Sagekrakken er nøyaktig en meter bred, og de midterste beina skal derfor plasseres 50 cm innpå fra begge sider. Sett inn en skrue i det venstre beinet. Kontrollér målene, og sett i en skrue til. Så kan sagekrakken vendes, og en sarg monteres på den andre siden. Sørg for å sette denne sargen fast i de beina som ikke er festet til sargen på den andre siden.

Like under sargen monteres en krok i hvert bein. Her har fagmannen et lite triks. Han bruker simpelthen en annen krok og en skrudrill til å skru i den første med. Det er ingen grunn til å ødelegge fingrene sine med å få den i.

Montér ytterligere en krok, snu deretter bukken rundt og montér de to siste krokene.I krokene settes det en galvanisert kjetting, og de to krokene på samme side bøyes sammen, slik at kjettingen ikke kan hoppe av. Nå er den sammenleggbare sagekrakken klar til å festes og stabiliseres med kjettingen. Stokken ligger sikkert og godt.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss