Cookies- og Brukervilkår


Sterk forbindelse med forsats

Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage. Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage. Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene. Deretter skrus det to skruer i både topp og bunn, noe som holder stiveren, som kalles skråbåndet, på plass.

Konstruksjonen her fordeler greit trykket fra svillen, men vil du ha en enda sterkere forbindelse, må stykket felles inn i den loddrette stolpen. Forbindelsen skal lages i samme høyde som den andre. Derfor strekes det opp i bunnen med en bordvinkel. Avstanden fra bunnmerket til toppen er 65 cm, som nå avsettes på den vannrette bjelken.

Strek opp med en tømmermannsvinkel, så du får flyttet oppstrekingen ned på undersiden hvor det senere skal sages. Det samme gjør du i bunnen. Det kan nå spennes fast en bjelke, så underkanten treffer oppstrekingen både i topp og bunn. Strek nå opp langs oversiden. På den måten markerer du skråbåndets vinkel på konstruksjonen.

Samtidig kan du nå streke opp på skråbåndet hvor den skal kuttes av for å passe til konstruksjonen. Det gjøres lettest med både en tømmermannsvinkel og en bordvinkel. Nå kan du ta ned skråbåndet og streke opp hele veien rundt, så du er sikker på at du kutter riktig. Det må også strekes opp på konstruksjonen hvor stiveren skal felles inn.

Hakket inn i stolpen skal tilsvare 1/8 av den. Stolpen her er 100 mm, så det skal altså skjæres 2 cm inn. Oppstrekingen er ganske omstendelig, men nødvendig hvis du vil ha et godt resultat. Sagejobben er til gjengjeld ren plankekjøring, bare du sager nøyaktig langs oppstrekingen.

Når lengden passer, bruker fagmannen vinkelen til å streke opp hvor «spissen» skal skjæres av. Det samme gjøres i den andre enden. På konstruksjonen skal det også sages der hvor stiveren skal ligge an. Det sages 1 cm vannrett inn i stolpen.

Det skrå stykket på stolpen må stemmes ut for hånd. Noen vil kanskje være fristet til å bruke stikksagen, men la det være. Resultatet blir ikke bra. Nyt heller det klassiske trearbeidet med stemjernet.

Når du har stemt inntil oppstrekingen, må utstemmingen stikkes ren. Det gjøres også med stemjernet, som fjerner de grove huggesporene. Holder du en tommestokk opp langs utstemmingen, er det lett å se hvor det må stemmes ut mer.

Siste test er å legge skråbåndet opp til utstemmingen. Her skal de to stykkene passe tett sammen. På samme måte stemmes det ut i toppen. Og nå kommer det store øyeblikket hvor skråbåndet skal monteres.

Den skal settes rett inn i utskjæringene, og bankes inn vekselvis i topp og bunn til den sitter helt jevnt med bjelken i konstruksjonen. På grunn av 1/8-hakket inn i stolpen kan denne avstivningen tåle betydelig mer vekt. Til slutt settes det en skrue i topp og bunn, så forsatsen ikke kan gli ut av stolpene. Og så er den pene treforbindelsen ferdig.

Relaterte artikler

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

 • Blås vekk støvet

  Blås vekk støvet

  19/08 VIDEO: Støv i borehullet kan lett umuliggjøre et ordentlig feste. Men fagmannen har et godt tips.

 • Skru bordene riktig på

  Skru bordene riktig på

  19/08 VIDEO: Håndverkeren vil her gi deg et par gode tips om hvordan du skrur bord riktig på. Et av de største problemene er når man skal skru tett på endeveden. Risikoen for at bordet sprekker er ganske stor.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss