Cookies- og Brukervilkår


Avslutt med taklister

Overgangen mellom vegg og tak er sjelden særlig pen, derfor vil vi skjule den med taklister.

Tømreren starter med å måle hvor lang taklisten skal være. Her er det viktig at målet er helt ute ved veggen. Listen skal her være 119,9 cm.Hjørnet her er ikke de typiske 90 grader, så for å finne vinkelen som listen skal skjæres i, bruker tømreren et lite stykke av listen.

Listen legges helt opp mot hjørnet, og det strekes opp på yttersiden av den. Deretter flyttes listen over på den andre siden av hjørnet, og det strekes opp igjen.Med tommestokken strekes det fra hjørnet ut til der hvor de to strekene krysser hverandre.

Streken her er vinkelhalveringslinjen, hvor listen skal deles for at gjæringen skal passe. Med smygvinkelen sjekker tømreren at vinklene er like store, noe de er.De 119,9 cm markeres på listen, og med smygvinkelen strekes vinkelen opp.

Listen skjæres så forsiktig over med en bakksag. På den neste listen skal vinkelen vende den andre veien, så tømreren streker opp, skjærer ut og kutter av med det samme.Når begge listene er tilpasset, skal de settes opp. Den første listen legges opp og festes med dykkert.

Listene veier nesten ingenting, så her kan vi klare oss med tre dykkerter. Den andre listen holdes inn mot hjørnet, og som vi ser, gaper skjøten en smule. Når det ikke er mer enn her, kan det lett tilpasses med en hobbykniv.

Tømreren snitter noen ganske få mm av spissen på listen. Nå holdes listen på ny opp mot hjørnet, og denne gangen passer den perfekt. Før listen spikres fast, smører tømreren en liten klatt med lim i enden av listen.

Deretter spikres listen bare fast med noen få dykkerter. Det overskytende limet som blir presset ut ved skjøten fjerner tømreren med en sprkel.Prosessen gjentas hele veien rundt, og man har nå en pen overgang mellom vegg og tak.

Relaterte artikler

 • Avslutt med taklister

  Avslutt med taklister

  06/06 VIDEO: Overgangen mellom vegg og tak er sjelden særlig pen, derfor vil vi skjule den med taklister.

 • Tette skjøter i skjeve hjørner

  Tette skjøter i skjeve hjørner

  03/07 Lister som skal møtes i skjeve hjørner, er alltid en utfordring. Her viser eksperten deg hvordan du får et flott resultat i et innvendig, veldig skjevt hjørne.

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss