Cookies- og Brukervilkår


Skjær ut til rør

Skal man sette opp en skillevegg på et sted hvor det for eksempel er et sjenerende rør i veien, må man skjære ut til røret.

Her er stålstenderen til skilleveggen satt opp, og tømreren starter med å måle avstanden til midten av røret. Den er her 37,3 cm. Deretter måles høyden fra gulvet og til midten av røret.

Den er 98,2 cm. Høyden 98,2 cm settes av på gipsplaten. Og avstanden inn til veggen på 37,3 cm avsettes, slik at de to strekene krysser hverandre. Rørets diameter måles med støtte av et bord.

Diameteren er 5 cm.De 5 cm avsettes midt på krysset med 2,5 cm til hver side både vannrett, loddrett og diagonalt. Nå er rørhullet markert, og med tømrervinkelen forlenger fagmannen hullets diameter. Med to parallelle streker han ut til kanten av platen.

Med en bladsag sager han inn til midten av det markerte hullet på begge sider. Tømreren skjærer deretter tvers over med en hobbykniv, så stykket lett kan brekkes og resten skjæres fri med kniven. Med hobbykniven skjærer han så vekk den resterende gipsen og skjærer hullet helt rent.

På det avsagde stykket skjæres det en runding. Det avlange hullet og det avsagde stykket skråskjæres. Gipsplaten kan nå settes opp og festes til stålstenderen.

Til støtte for det stykket med gipsplate som skal tette hullet mellom røret og veggen sager tømreren to 15 cm-stykker av et bord. Han streker 5 cm inn fra hver side på støtteklossene. Nå kan han sette på plass den første klossen.

Tømreren skrur et par treskruer i platen, slik at de kommer en anelse ut på den andre siden. De strekene han satte på klossen gjør at han nå kan se hvor den skal plasseres. På den måten er tømreren sikker på at skruene tar fatt i bordet.

På samme måte setter han på plass den andre klossen. Nå kan han montere det siste stykket med gips. Han setter lett i gipsskuene, setter stykket på plass og skrur det helt fast. Hullet er tettet, og platene klare til å bli sparklet.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss