Cookies- og Brukervilkår


Lag et forsterkningsunderlag

Skal man sette opp tunge ting på gipsvegger, som for eksempel en håndvask, er det nødvendig å lage et forsterkningsunderlag. Her vil fagmannen vise hvordan man selv kan lage et av kryssfinér.

Først avsettes høyden for hvor vasken skal henge. Her har vi valgt en høyde på 90 cm. Dette tegnes opp på baksiden av gipsplaten, da kryssfinérplatene skal settes fast bak på gipsplaten.

Det settes enda en strek 5 cm over den eksisterende streken, ettersom kryssfinérplatene skal sitte litt høyere enn selve vasken.For å unngå at kryssfinérplatene skal treffe stålstenderne, som sitter med 45 cm’s mellomrom, måles det nå opp og markeres hvor de vil være.

Den ene kryssfinérplaten settes opp til gipsplaten, og det avsettes et merke på den slik at den passer inn mellom de opptegnede stenderne.Streken tegnes opp og platen sages til, slik at den passer med oppmerkingen på gipsplaten.

Så sages enda en plate ut, maken til den første.Etter at man har saget i kryssfinerplatene, blir kanten fliset, og man får lett fliser i fingrene. Fagmannen har et lite knep. Med kanten av den ene platen skraper han på kanten av den andre, det fjerner de løse flisene.

Den første platen settes fast på det rette stedet med en skrutvinge. Deretter skrus den fast med 4-6 skruer fra forsiden av gipsplaten. Dette gjentas på den andre kryssfinerplaten. Senere, når vasken henges opp med monteringsskruene, vil kryssfinérplatene og de to lagene med gips utgjøre en ”sandwich-konstruksjon”.

Ettersom kryssfinérplatene fyller ut begge hulrommene mellom stålstenderne, er det nå mulig å plassere knekten akkurat der hvor man har lyst på forsiden av gipsplaten. Dette gjør det langt enklere å til slutt plassere håndvasken der hvor man gjerne vil ha den.

Gipsplaten og kryssfinérplatene skrues nå fast til stenderne. Når dette er gjort, kan man sette opp det andre laget med gips. Tømreren måler så ut høyden vasken skal sitte i.

Deretter bruker han et vater til å avsette høyden bortover hele gipsplaten. Et stykke av den kryssfinérplaten som ble saget av før brukes nå til å markere hvor forsterkningsunderlaget befinner sig inne i veggen. Platenes plassering tegnes opp på gipsplatene.

Det skrus et par ekstra skruer gjennom gipsplatene, slik at kryssfinérplatene også henger sammen med det andre gipslaget. Nå er det på tide å finne en plassering for håndvasken. Avstanden hvor knektene skal sitte måles på vasken og avsettes deretter på gipsveggen hvor vasken skal plasseres.

Når knektene skal settes fast, må man være oppmerksom på at skruene skal være så lange at de når helt gjennom begge gipslagene, samt minst 1 cm inn i kryssfinérplaten. Dermed utnytter man hele kryssfinérplatenes tykkelse og øker holdbarheden.

Det ene hullet på knekten markeres med en blyant, og den første skruen settes fast. Deretter kan man lett skru i de resterende to skruene. Det samme gjøres med den andre knekten. Etter å ha satt den første skruen i den andre knekten, sjekker tømreren om knektene er i vater.

Dermed kan man raskt endre på knekten hvis den sitter skjevt. Nå når man er sikker på at den andre knekten er riktig plassert, er det re å skru i de resterende skruene.

Så kan håndvasken settes på knektene og skrus fast nedenfra. Håndvasken sitter nå solid fast på gipsveggen. Metoden her kan også benyttes til andre tunge ting, som for eksempel en radiator. Ja, med denne oppbyggingen kan knektene faktisk bære vekten av en fullvoksen person.

Relaterte artikler

 • Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  Hvordan sager jeg HELT loddrett?

  12/10 Jeg synes det er vanskelig å sage helt loddrett gjennom en tykk stolpe. Har dere et tips til hvordan jeg gjør det med en håndsag?

 • TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  TIPS: 1 Sag deg til en helt tett skjøt

  15/09 VIDEO: Det kan være vanskelig å skjære to trebiter så skjøten blir helt tett. Men håndverkeren vil her vise deg et lite knep som løser problemet. Det eneste du trenger å bruke er en håndsag, og så må emnene selvfølgelig sitte ...

 • TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  TØMRER-TIP: Rett de skjeve trematerialene

  13/09 VIDEO: Det blir dessverre mer og mer vanlig at materialene man kjøper har slått seg. I tømrerkretser heter det at de er vindskjeve, og de kan være vanskelige å bruke. Men har det bare slått seg litt, kan det rettes opp. Du må ...

 • Sterk forbindelse med forsats

  Sterk forbindelse med forsats

  08/09 VIDEO: Vil du unngå beslag i byggverket, er det her et par flotte tømrerforbindelser du kan lage.Til den første har vi ganske enkelt skåret skråbåndet i 45 graders vinkel i endene.

 • 5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  5 TIPS: Slip treet helt perfekt

  07/09 "Jeg hater å slipe tre", tenker du kanskje. Men med et par enkle hjelpemidler kan håndslipingen utføres både raskere og penere enn med slipemaskiner.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss