Cookies- og Brukervilkår


8 prosjekter: Gjør det selv
og spar mye!

Det er som regel god økonomi i å svinge hammeren selv, men noen oppgaver er i sakens natur mer givende enn andre. Ser du på håndverkernes timepris, sammenlignet med vanskelighetsgraden på oppgaven, blir det raskt tydelig at noen ”gjør det selv-penger” er lettere å tjene enn andre. Her har vi samlet åtte enkle oppgaver, der det virkelig er penger å hente.

1. Legge fliser

– Tjen flere hundre kroner per kvadratmeter!
Når det skal legges fliser på gulvet eller du skal sette dem opp på veggen, er det ikke materialene som er det dyreste. Flisleggeren gir deg ofte et tilbud på jobben, der arbeidsutgiftene er den største kostnaden. Det gir deg muligheten til å spare penger.

Å legge fliser er en overkommelig jobb. Forberedelsene skal dog være nøyaktige og omhyggelige, men når du først er i gang, går det overraskende fort.

Timepris: 500-750 kr/time inkl. moms, hvis du bruker flislegger. Regn med at du kan spare opptil 500 kroner per kvadratmeter.

SE OGSÅ: 3 FEIL: Når du legger fliser

2. Skifte blandebatteri

– Rørleggeren har en høy timepris!
Rørleggere regnes blant de dyreste håndverkerne, så det er virkelig penger å spare når du griper rørtangen selv. Har du kunnskap om røroppleggene i huset ditt, og du ellers er kyndig i det du driver med, kan du fint skifte blandebatteri på kjøkkenet eller badet selv.

Men hold deg unna å endre på faste rørinstallasjoner, og forsikre deg om at vannet kan stenges forsvarlig der du skal skifte blandebatteri, gjerne med en kuleventil i skapet under vasken. Alle materialer til jobben kan etter hvert kjøpes i de fleste byggvarehus.

Timepris: 700-900 kr/time inkl. moms. Her kan du fort spare både en tusenlapp og to på å skifte et blandebatteri selv.

REPARASJON: SLIK: Skift vannkranen selv

3. Skift en rute – Spar glassmesterens tid!

Mange tror at det er vanskelig å skifte en rute i et vindu eller i en dør. Derfor ringer de automatisk glassmesteren hvis ulykken er ute, og ruten knuses – og utgiftene blir unødvendig store. Den største delen av regningen til slutt, er tiden glassmesteren bruker. Både tiden han bruker på å skifte ruten – og den han bruker på kjøring.

I virkeligheten kan du lett skifte rutene i de fleste rammer selv, ved bare å fjerne glasslistene og deretter skifte ruten. Du må måle opp den gamle ruten (høyde x bredde og tykkelsen). Alternativt måler du glassfalsen, og trekker fra 5-8 mm både i høyden og bredden. Ruten bestiller du hos glassmesteren eller i en nettbutikk.

Timepris: 500-750 kr/time inkl. moms, hvis du ringer til glassmesteren. Her sparer du fort en tusenlapp på ett enkelt vindu.

GJØR DET SELV: Skift ruten selv - og spar en formue!

4. Sett opp nytt kjøkken

– Det er mange tusenlapper å spare på å montere kjøkkenet selv!
De fleste kjøkkenleverandører har montører som kan hjelpe deg å sette opp kjøkkenet du kjøper. Men det koster fort en halv månedslønn å få en montør til å gjøre jobben.

Hvis du ikke har ti tommeltotter, og har et par helger til rådighet, er det relativt enkelt å montere kjøkkeninnredningen selv. Etterpå kan du glede deg over at du har ”tjent” inn penger til en liten ferie.

Timepris: 400-750 kr/time inkl. moms hvis du bruker kjøkkenmontør. Her sparer du fra 10.000, opptil 20.000 kroner.

INSPIRASJON: GUIDE: Nytt kjøkken fra A-Å

5. Hengelampen skifter du selv

– Elektrikeren er dyr, så ikke bruk ham til småting!
De fleste er redde for strøm, og mange kontakter derfor en elektriker til alt som dreier seg om mer enn bare å skifte en pære. Selv om reglene er strenge for hva du kan gjøre selv, er det ikke alt du trenger en elektriker til.

Faste installasjoner skal du ikke røre, det betyr for eksempel at du ikke kan bytte en stikkontakt – men dekselet kan du bytte. Du kan også skifte en takmontert hengelampe, hvis den er montert med en såkalt kroneklemme (en moderne utgave av den gamle ”sukkerbiten”) eller et støpsel. Husk bare å bryte strømmen, før du trekker frem skrutrekkeren. Er du usikker, ringer du selvsagt etter en elektriker.

Timepris: 600-900 kr/time inkl. moms. Du sparer fort en tusenlapp

6. Skift en radiator – Det er lettere enn du tror!

Det er en utbredt misforståelse at det krever en rørlegger å bytte ut en radiator – en jobb som du kan ende opp med å betale flere tusen kroner for å få en rørlegger til å gjøre. Igjen gjelder regelen om at du skal ha kunnskap om røroppleggene til den vannbårne vannvarmen, og at du skal kunne det du driver med.

Er du usikker, kan du bruke litt på å spørre deg rundt, og sette deg inn i ting. Det kan du spare penger på. Er du fortsatt usikker, ringer du selvsagt en rørlegger.

Timepris: 700-900 kr/time inkl. moms. Her sparer du fort opptil 2500 kroner per radiator du skifter selv.

7. Mal vinduer

– Det er tidkrevende og koster håndverkertimer!
Vinduer og andre emner som har mange kanter og detaljer, er tidkrevende å male – også for maleren. Så selv om maleren ikke er den håndverkeren som har den høyeste timeprisen, betyr det relativt store tidsforbruket at regningen likevel blir høy.

SE HER: Rens og mal – så vinduet lever lenger!

Har du tid til det, er det derfor mye penger å spare på å male de tidkrevende stedene selv. Bruk noen av de ”inntjente” pengene på gode pensler. Kjøp også maling i en god kvalitet. Kvalitetsmaterialer er et godt utgangspunktet for et bra resultat, som kanskje kan matche malerens. Resten handler om tålmodighet og presisjon.

Timepris: 400-700 kr/time inkl. moms koster en profesjonell maler. Maler du et tidkrevende vindu selv, sparer du fort en tusenlapp, eller mer.

SE OGSÅ: Kjøp det dyre maleverktøyet

8. Vær håndverker – og tjen skattefrie kroner

Når du en sjelden gang har bruk for en håndverker, er det ofte en stor del av jobben du kan klare å gjøre selv. Avtal for eksempel at du står for riving, rydding, rengjøring og andre oppgaver som ikke krever fagmannens kunnskap og håndlag.

Samtidig som du på den måten kanskje kan følge med på jobben og lære deg et og annet, er det mange dyre håndverkertimer å spare – og det du ”tjener” er helt skattefritt.

Relaterte artikler

 • Skybrudd på vei: 6 ting du MÅ gjøre!

  Skybrudd på vei: 6 ting du MÅ gjøre!

  31/07 Når det varsles skybrudd, gjelder det å være rask. Se hvilke 6 ting du kan gjøre straks, for å begrense skader og stoppe oppstigende kloakkvann.

 • GRATIS kalender: Huset året rundt

  GRATIS kalender: Huset året rundt

  02/01 Når skal gresset slås for siste gang – og hva med hekken? Med årskalenderen vår holder du styr på årets gang, og sikrer deg at hus og hage holder lenger.

 • Fjern veggen – uten å etterlate spor

  Fjern veggen – uten å etterlate spor

  06/12 Her viser vi hvordan du river en delevegg, og sletter ALLE spor i vegg, gulv og tak. Det krever bare en god plan!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  06/10 Er huset ditt vinterklart? Ellers er det AKKURAT NÅ det skal forberedes på snø og kulde. Noen ting er for sent – så her må du ty til våre overlevelsestips.

 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Oppbevaring av verktøy

Lurer på om hva man bør tenke på når man ...

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss