Cookies- og Brukervilkår


Fasade med weatherboards

På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise hvordan man på en enkel måte kler fasaden med fabrikk-framstilte weatherboards.

Når han har målt opp fasadebredden, er det bare å skjære til bordene. Et weatherboard er skråskåret, og med en fals på den brede siden, hvor bordet skal overlappe det foregående bordet. I dette tilfelle har vi valgt bord av 19 x 123 mm gran. Merk at de 123 mm er den bredden som bordet dekker når kledningen settes opp. De 19 mm er tykkelsen bordet har på midten.

Start med å markere hvor det øverste bordet skal plasseres. Marker deretter hvor de etterfølgende bord skal sitte. I bunnen benyttes et vater til å slå en rett strek, så han er sikker på at det første bordet er helt vannrett. Avhengig av fasadens størrelse, kan det være nødvendig å forkorte det første bordet i bunnen, slik at du slutter med et helt bord i toppen. Med en enkelt skrue monteres det første bordet på midten, selvfølgelig med den tynne enden oppover.

Før de neste skruene skrus i, vatrer man igjen ut slik at man fremdeles er sikker på at bordet er vannrett. Selv den minste skjevhet her vil få noen kjedelige følger når man når opp til toppen. På det neste bordet merker håndverkeren opp hvor skruene skal sitte. Skruene må nemlig ikke gå gjennom den tynne kanten, så for å unngå det, markerer han et punkt som er minst 3 centimeter inne. Og det samme målet avsetter han fra kanten.

Nå kan bord nummer to plasseres ovenpå det første, og skruen skrus i. Merk at skruen ikke sitter i det tynne treet, og heller ikke går gjennom bordet under. Dermed presses det underste bordet på plass, men kan fortsatt bevege seg litt, som tre nesten alltid gjør.

Å kle en fasade med weatherboards er enkelt og raskt, når det første bordet er montert. Det skal bare én enkelt skrue gjennom bordet og inn i den bakenforliggende lekten. Skruene skal være minst dobbelt så lange som bordene er tykke. Det vil i dette tilfelle si minst 50 mm.

Når kledningen har nådd opp i høyden, skal den adskilles fra gavlen med et vannbrett. Et vannbrett kan ha et spor ytterst, slik at vannet ikke kan renne tilbake i underkant – en såkalt dryppkant eller dryppnese. Vannbrettet her monteres med en enkelt skrue i hver enkelt bakenforliggende lekte. Merk at det må være litt luft mellom vannbrettet og gavlen, så kledningen ikke råtner på grunn av manglende luftsirkulasjon.

Relaterte artikler

 • UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  13/09 VIDEO: Dette uthuset er kledd med kryssfinerplater på baksiden, men skal kles med en tradisjonell tømmermannspanel på begge gavler. Tømmermannspanel innebærer at det innerste bordet overlappes av to bord. Bordene her er 10 cm ...

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Lektepanel

  Lektepanel

  19/08 VIDEO: En meget vanlig utvendig kledning på nordiske trehus er den loddrette lektepanelen.

 • Gavl med profilert kledning

  Gavl med profilert kledning

  19/08 VIDEO: En enkel og rask måte å kle en gavl på er med profilert kledning. Her er oppmålingen viktig, fordi det må tas hensyn til bordenes spesielle profil, som gir et mindre dekkareal når bordene skyves sammen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss