Cookies- og Brukervilkår


Klassisk gavlkledning

På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise hvordan man kler en gavl med klassisk tømmermannspanel.

Det aller viktigste er først å måle takets hellingsgrad. Det kan f.eks. gjøres ved hjelp av en justerbar vinkelog et vater.

La vinkelens ene bein følge takhellingen og det andre beinet følge vateret loddrett, til det er i lodd. Overfør så denne vinkelen til kapp-gjæresagen. Har du ikke en slik sag, kan du bare overføre målet og streke det opp, og sage med en vanlig håndsag.

Når det første bordet er skåret på skrå i den ene enden, skal høyden måles nøyaktig opp. Fra en løs støttelist med en tykkelse på ca. en centimeter måler fagmannen høyden, som her er 45 cm. Merk at bordet skjæres i 15 graders vinkel i bunnen. Slik skal alle de øvrige bordene også skjæres. Dermed får regnvannet lettere for å renne av.

Bordet festes med en enkelt skrue nederst på høyre side. Med vateret kontrolleres det at bordet er rett, før det festes med en skrue i nederste venstre hjørne. Og deretter med to skruer over. Husk at skruene til denne monteringen må være minst dobbelt så lange som bordene er tykke.

Nå måles det opp til lengden på det neste bordet, som også skal skjæres til i bunnen med en 15 graders vinkel. Bordet plasseres slik at det er en avstand til det forrige bordet tilsvarende en halv bordbredde. Mellomrommet blir senere tettet av det andre laget med bord.

På samme måte måles, skjæres og monteres bordene til det innerste laget med bord. Gavlstykket til høyre for midten er en kopi av bordene på venstre side, bare speilvendt. Her nøyer vi oss med å montere det første bordet, før vi skal ha det andre laget med bord på. Mål ut til overlappet på ca 2,5 cm, og marker det på bordet.

Deretter måles høyden fra bunnen opp til merket, som her er 44 cm. Bordet skråskjæres fra begge sider, så det får en spiss. Avsett deretter de 44 cm fra spissens bunn, og skjær over bordet i samme vinkel på 15 grader som første lag bord. Når du plasserer dette midtbordet på støttelisten, må du sørge for at det kommer samme overlapp på 2 cm på hver side.

Deretter skrus bordet fast med to skruer i bunn og topp. Fra midtbordets ytterste kant måles det nå 8 cm inn, så overlappet på det følgende bordet også blir 2 cm. Og slik fortsettes kledningen med å måle, sage og skru. I 2. lag bord må du huske at skruene ikke må gå gjennom første lag bord. Skruene skal bare sørge for at det andre laget klemmes tett inntil de underliggende bordene.

Du kan også tegne opp plasseringen av skruene mens bordet ligger på et arbeidsbord. Det kan gjøre monteringen enklere. Spesielt hvis du står på en stige og monterer gavlen. Når alle bordene er montert, kan støttelisten som sørget for å holde samme avstand i bunnen fjernes.Takket være den skrå avskjæringen i bunnen har ikke regnvannet store muligheter for å renne inn i konstruksjonen.

Relaterte artikler

 • UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  13/09 VIDEO: Dette uthuset er kledd med kryssfinerplater på baksiden, men skal kles med en tradisjonell tømmermannspanel på begge gavler. Tømmermannspanel innebærer at det innerste bordet overlappes av to bord. Bordene her er 10 cm ...

 • Ny kledning – helt enkelt

  Ny kledning – helt enkelt

  08/04 Har den gamle kledningen gjort sitt? Fortvil ikke! I mange tilfeller kan du nøye deg med å sette nye bord utenpå de gamle.

  Vanskelighetsgrad 3/4
 • SLIK: Gi murveggen et løft!

  11/10 Tynnpuss, filsing, vannskuring ... Kjært barn har mange navn. Felles for alle er at resultatet gir murveggen din et stort løft. Her kan du se hvordan!

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss