Cookies- og Brukervilkår


Kle med weatherboards

Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

For å kunne feste panelbordene solid, skrus det en lekte på stolpen. Avstanden fra lekten til husmuren måles, så den samme avstanden kan strekes opp i den andre enden. På den måten er vi sikre på at fasaden blir helt rett.

Høyden skal også være den samme i begge ender. Derfor benyttes det en rett lekte og et vater til å avsette den samme høyden i begge ender. Med de to målene kan fagmannen nå plassere den lekten som skal festes til husmuren. Det avsettes merker fire steder på lekten hvor det skal forbores.

Vi benytter et 6 mm murbor, som er litt lengre enn skruen som skal feste lekten til huset. Her benyttes det en batteridrevet borehammer til arbeidet, men du kan også bruke en vanlig maskin med ledning. Lekten festes med 8 mm karmskruer, så du unngår å bruke plugger, samtidig som lekten sitter godt fast. Fasaden skal kles med weatherboards, som er 19 x 120 mm.

Det skal være ca. 5 mm. luft i begge ender, så lengden på bordene må være 122,7 cm, og de skjæres her til på en kapp-gjæresag. Til denne lille veggen kan du imidlertid nøye deg med en håndsag. Til å feste bordene har vi her valgt å bruke en spikerpistol, som gjør monteringsjobben virkelig lett og rask.

Det første bordet legges opp til oppstrekingen, og med vateret kontrolleres det at det sitter helt rett før bordet festes med en spiker. Legg merke til at fagmannen benytter sikkerhetsbriller når han jobber med spikerpistolen. Spikerne som brukes er syrefaste, rustfrie med riller, som sikrer godt feste.

Med jevne mellomrom bør du legge på vateret for å kontrollere at panelen fremdeles er i vater.På sidene bør du sørge for at det er ca. 5 mm luft mellom kledningsbord og stolpe. På den måten unngår du vannet trekker inn i overgangen.

Når alle bordene først er skåret til, går jobben raskt framover. Weatherboards er enkle å montere, da bunnen i bordene er frest der hvor de skal ligge på bordet under. Og så er det bare å feste bordet.

Superwood er en ny type impregnering, hvor man ikke kan se behandlingen. Impregneringen skjer uten bruk av tungmetaller, og trenger gjennom hele emnet så f.eks. nyskåret endeved fortsatt er impregnert. Til det øverste bordet er det ikke plass til spikerpistolen, så her må det i stedet skrus. Og når den siste skruen er på plass, er fasaden faktisk ferdig. Superwood-treet vil beholde sitt utseende av ubehandlet tre, men her har vi valgt å male det, så det passer bedre inn med resten av huset.

Relaterte artikler

 • SLIK: Gi murveggen et løft!

  11/10 Tynnpuss, filsing, vannskuring ... Kjært barn har mange navn. Felles for alle er at resultatet gir murveggen din et stort løft. Her kan du se hvordan!

 • UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  13/09 VIDEO: Dette uthuset er kledd med kryssfinerplater på baksiden, men skal kles med en tradisjonell tømmermannspanel på begge gavler. Tømmermannspanel innebærer at det innerste bordet overlappes av to bord. Bordene her er 10 cm ...

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Lektepanel

  Lektepanel

  19/08 VIDEO: En meget vanlig utvendig kledning på nordiske trehus er den loddrette lektepanelen.

 • Fasade med weatherboards

  Fasade med weatherboards

  19/08 VIDEO: På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise hvordan man på en enkel måte kler fasaden med fabrikk-framstilte weatherboards.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss