Cookies- og Brukervilkår


Ny fasadekledning med vanlige bord

En av de beste måter å panele en vegg på er den tradisjonelle kledningen med ganske alminnelige bord, som overlapper hverandre. Metoden heter vestlandspanel, eller supanel.

På denne prøvemonteringen vil håndverkeren vise hvor enkelt det er å panele, bare man følger noen helt enkle regler for måltaking og montering. Kledningsbordene skal monteres skråstilt, så vannet kan renne av. Derfor må det første bordet understøttes av en list eller av klosser, som har samme tykkelse som bordene.

Klossene festes med en enkelt varmforzinket 55 mm rillet spiker. Klossene skal flukte med underkanten av lektene. Det første bordet monteres med en enkelt skrue litt nedenfor midten. Skruene skal være dobbelt så lange som kledningsbordet er tykt. I dette tilfelle altså minst 50 mm.

Kontroller nå at bordet er i vater, før du skrur i den neste skruen. Merk deg at skruen bores gjennom midt i bordet og like over støtteklossen – ikke gjennom klossen. Nå skal det måles opp til de neste bordene. Til det bruker vi en avstandskloss som er 75 mm høy. I toppen slås det en strek. Bordene, som er 98 mm brede, skal nemlig overlappe hverandre med 20-30 mm. Bordet holdes nøyaktig opp til merket, og skrus i. Først på midten, og deretter på begge sider.

Og slik fortsetter du med først å markere høyden med avstandsklossen og deretter å feste bordet. Legg merke til at skruen ikke skal gå gjennom bordet under. Det er nemlig viktig at de enkelte bordene får plass til å bevege seg, uten at det påvirker de andre bordene.

Kledningsbordene på 98 mm ligger nå med et overlapp på 30 mm. Vestlandspanel er en grei måte å kle en gavl eller fasade på, og skrueforbruket er lite i forhold til mange andre kledningsmetoder.

På denne prøvemonteringen har håndverkeren brukt vanlige granbord, men på en riktig fasade kan man også bruke impregnert trevirke eller noen av de mange harde tresorter, som ikke må vedlikeholdes så ofte. Kledningen på fasaden skal ikke gå helt opp til gavlens svill, det skal være plass til et vannbrett, slik at regnvannet som kommer ned langs gavlen ikke renner rett ned på panelbordene.

Her har håndverkeren avsatt 60 mm mellom det øverste gavlbordet og svillen. Det passer akkurat med at det er plass til et 50 mm skråstilt bord mellom gavl og fasadevegg. Dette vannbrettet understøttes av en kileformet list, og justeres på plass, så det sitter rett før det skrus fast. Vannbrettet skal ha en hellingsgrad på 10 til 15 grader.

Metoden med vestlandspanel er både enkel og rask å utføre, samtidig som den sikrer en tett fasade. Husk at hvis du bruker impregnert tre, må du bruke rustfrie skruer. Andre skruer korroderer i forbindelse med impregnert tre.

Relaterte artikler

 • SLIK: Gi murveggen et løft!

  11/10 Tynnpuss, filsing, vannskuring ... Kjært barn har mange navn. Felles for alle er at resultatet gir murveggen din et stort løft. Her kan du se hvordan!

 • UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  UTHUS: Tradisjonell tømmermannspanel

  13/09 VIDEO: Dette uthuset er kledd med kryssfinerplater på baksiden, men skal kles med en tradisjonell tømmermannspanel på begge gavler. Tømmermannspanel innebærer at det innerste bordet overlappes av to bord. Bordene her er 10 cm ...

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Kle med weatherboards

  Kle med weatherboards

  19/08 VIDEO: Den lille åpningen mellom stolpe og husmur vil vi her kle med panelbord, så det blir le i trappenedgangen.

 • Lektepanel

  Lektepanel

  19/08 VIDEO: En meget vanlig utvendig kledning på nordiske trehus er den loddrette lektepanelen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss