Cookies- og Brukervilkår


Fremtidens hus bygges av luft

I årtusener har vi bygget hus av stein og tre. At et solid hus med tykke vegger holder kulden ute, har vært filosofien. Men vi har tatt feil. For det er luften, ikke de tunge materialene, som holder kulden ute, og varmen inne. Fremtidens hus blir et luftslott.

Et par hundre tusen år, eller noe, har vi mennesker bygget boliger som holder, regn, vind, blodtørstige fiender og sultne rovdyr ute. De har blitt bygget av blader, av strå, av tre og av stein. Sandstein, tegl, betong. Det var ikke noe forskjell. Stein var så bra at huset holdt i 200 000 år. Kaldt har det dog vært. Stein er et solid byggemateriale, men det isolerer elendig. På et tidspunkt finner en av våre frysende forfedre ut at ved å bygge veggen i to deler, med luft mellom, så jelper det. En annen finner på å lage ull av stein, og fyller det inn i veggen. Det hjelper ordentlig godt! Men akkurat nå, som vi hadde regnet kalde føtter som en del av fortiden, så begynner isbreene å smelte, og havoverflaten å stige. Dermed fyller vi enda mer luft i veggene våre for å spare både energi og ikke minst et belastet miljø. Stille luft og tørr bæring I løpet av to-tre generasjoner har vi snudd opp-ned på 200 000 års byggetradisjon. I dag bygger vi hus bortimot av luft. Luft som står stille, holder varmen og beskytter jordkloden. Luft pakket inn i mineralull og polystyrenskum. Når det er på plass, er resten mest overflate og pynt. Det er ikke problemfritt. Vi får problem med fukt i veggene, ved at vi får frisk luft inn i tette hus. Og vi vil jo stadig ha et pent hus, et gulv å stå på, vegger å henge bilder på, et hus med dører og vinduer – og et hus å være stolt av...

Men en ting er sikkert: Vi kan ikke klare oss om vi gjør som vi alltid har gjort. Og det er jo spennende med nye ting. Det går ikke én måned uten at det dukker opp en ny idé til hvordan vi kan bo trygt og lunt, uten at himmelen faller i hodet på oss. I stedet for å klage over stigende krav til isolering og tetthet, så må vi se mot den fremtiden som allerede er i godt driv. Uansett om du vil bygge nytt, bygge på, eller gjøre huset ditt mer miljøvennlig, så finner du fremtidens produkter allerede. Både her i bladet, og i virkeligheten ellers. Dette er materialer og teknikker som fører deg langt inn i en fremtid, der fundamenteringen er oppå bakken, veggene er lette som luft, og taket er bygd både enklere og langt smartere enn i dag. Kanskje du finner ideer til ditt neste hus her...

Relaterte artikler

 • HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  06/10 Er huset ditt vinterklart? Ellers er det AKKURAT NÅ det skal forberedes på snø og kulde. Noen ting er for sent – så her må du ty til våre overlevelsestips.

 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

 • Forbered huset for skybrudd

  Forbered huset for skybrudd

  31/08 Når regnet høljer ned, er det ikke alltid takrenner og avløp henger med. Du kan gjøre mye for å unngå det, og du kan komme i gang allerede nå!

 • Huset ditt er en tikkende bombe!

  Huset ditt er en tikkende bombe!

  16/08 Alle delene i huset ditt har en utløpsdato. For noen deler er den 100 år frem i tid, andre er i faresonen. Se hvor lenge de enkelte delene forventes å holde.

 • Etterisoler huset

  12/07 VIDEO: I dette prosjektet vil du lære hvordan man etterisolerer et eldre trehus. Du vil se hvordan fagmannen fjerner den gamle kledningen og isolasjonen, samt hvordan han gjør plass til enda mer isolasjon.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Fremtidens hus bygges av luft
 • Fremtidens hus bygges av luft
 • Fremtidens hus bygges av luft

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss