Cookies- og Brukervilkår


Gjør boligen mer verdt!

Uansett om du skal selge boligen din, eller bo i den i fortsatt mange år, vil du sikkert at den skal fremstå som både lekker, innbydende og kanskje litt eksklusiv. Vi har spurt tre eksperter om hva som gir en bolig verdi, både for potensielle kjøpere og for deg som boligeier.

Vi har spurt tre eksperter - en eiendomsmegler, en innredningsekspert og en psykoterapeut - om deres tips til hvordan du selv kan gjøre boligen mer verdt, så den lettere blir solgt til en god pris. Få deres beste tips her.


Eiendomsmegleren: Vurder hva som kan lønne seg


"Tenk deg om før du pusser opp boligen: Hva er kvadratmeterprisen på boliger i nærområdet? Er den for eksempel bare 10.000 kroner, er det mange utbedringer du aldri vil tjene inn ved et salg."
- Siv Iren Helle, Dnb Eiendom

Skal du selge huset ditt? Da kan det jo som gjør det selv-entusiast være fristende å kaste seg over en masse prosjekter for å løfte verdien på det. “Jo bedre huset er renovert, desto mer kan du selge det for,” tenker du sikkert.

Men det er en sannhet med modifikasjoner – for det er absolutt ikke likegyldig hvor du bruker penger og energi. Du er egentlig nødt til å se på huset ditt med kjøperens øyne.

“Hvis du skal selge i løpet av kort tid, bør du først sørge for å få utbedret alle eventuelle skader som huset har”, sier Siv Iren Helle, som er daglig leder i en filial av Dnb Eiendom.

“Hvis du vet at boligen har en rekke skader, så få dem fikset. Få ordnet alle både enkle og litt mer utfordrende skader som du har mulighet til å få gjort noe med. Skadene blir ellers nevnt i taksten eller på en eventuell tilstandsrapport, og det er en viktig faktor for boligkjøpere,” sier Helle.

“Samtidig har de enkle tingene, som maling av karmer og oppsetting av manglende lister, større effekt enn folk tror. Men når det gjelder de litt større prosjektene, så skal du tenke deg om. Mye kan tjene seg inn hvis du får solgt boligen raskere og til en høyere pris, men det avhenger av hvor du bor.

Se på boligprisene i nærområdet. Hva koster boliger per kvadratmeter der du bor? Hvis gjennomsnittsprisen er 10.000 kroner per kvadratmeter, vil det nesten alltid være en dårlig forretning for eksempel å pusse opp et lite gjestetoalett med nye fliser og nye sanitærmøbler. Du risikerer ganske enkelt at investeringen ikke tjener seg inn”.

Hva ser kjøperen etter?

Har du en litt lenger tidshorisont – eller hvis du ikke har planer om å selge, men bare øke både livsglede og boligens verdi – kan du selvsagt gjøre mer. Men uansett om du skal selge eller beholde huset, kan det være en god idé å se på hva huskjøpere prioriterer:

Førsteprioritet er et ekstra bad. I det norske markedet for eneboliger, er det ikke langt unna å være standard med to bad i huset.

Et gjesterom, eventuelt i en tørr og brukbar kjeller, er også noe kjøperne ønsker.

Et pent kjøkken betyr også mye, men ambisjonsnivået bør avhenge av hvor lenge det er til du vil selge. Skal du selge innen kort tid, skal du glemme egne preferanser og satse på det sikre. Det vil si nøytrale farger, som er “mainstream”.Innredningseksperten: Det er detaljene som teller


"Det er bare sjelden at det er prisen som for alvor skremmer vekk kjøperne. Det er innredningen, fargen på veggene, kjøkkenet, mangelen på sjarm, osv. Ting du kan gjøre noe med."
- Birgitte Vosper, innredningsekspert

Birgitte Vosper er stylist og innredningsekspert. Hun har spesialisert seg på å pynte opp hus som skal selges, så hun vet mye om hva som skaper verdi for boligkjøpere. Skal du selge i nærmeste fremtid, skal du begynne med å undersøke markedet du legger hjemmet ditt til salgs i: “Det kommer naturligvis an på hvor i landet du selger. Hvis boligen f.eks er i en større by, er tendensen at kjøperne gjerne vil flytte inn i boliger som er innflytningsklare. De har ofte heltidsjobber og ønsker ikke å tilbringe hver helg med gjør det selv-arbeid,” forklarer hun.

Du fanger kjøpernes interesse med et velpleiet og varmt hus, samtidig som du fjerner “unnskyldningen” deres for legge inn bud under prisantydning. Du kan lese mange flere av innredningsekspertens tips til forbedringer her.Psykoterapeuten: Førsteinntrykket er avgjørende


"Først kommer den umiddelbare sansingen, så føler vi, og først deretter kommer tenking og fornuften ombord. Derfor er førsteinntrykket alltid preget av det vi umiddelbart sanser."
- Jesper Sloth, psykoterapeut

Hva er det som skjer når vi danner oss et førsteinntrykk – og hvorfor er det så vanskelig å endre? Vi har bedt psykoterapeut Jesper Sloth om en forklaring: “Det er to viktige aspekter som spiller inn. Det første handler om at vi er tilbøyelige til å oppfatte omverdenen – ting og personer rundt oss – i helheter. I samme øyeblikk som vi åpner døren til en bolig, så går vi – før vi rekker å tenke over det – automatisk i gang med å besvare spørsmålet: ‘Kan jeg se meg selv som en del av denne helheten?’

I jo høyere grad inntrykkene som møter øynene og de øvrige sansene lar seg plassere i en god helhet, desto mer positivt er førsteinntrykket jeg får.”

“Vi har tre ‘indre avdelinger’: sansing, følelser og tenking. Vi kjenner alle uttrykket om at ‘det gjorde et uutslettelig inntrykk på meg.’ Det virkningsfulle i den forbindelsen er først og fremst den umiddelbare sansingen. I andre rekke kommer følelsene som utløses, og til slutt kommer tenkingen og fornuften med ombord. Altså, etterpå kan vi tenke over hva vi opplevde, og hvorfor det gjorde et så stort et inntrykk.

Flere ideer som gjør boligen mer verdt:


8 ideer til hvordan du gjør boligen mer lys og vennlig


5 TIPS: Slik øker du verdien på boligen

Relaterte artikler

 • 8 LYSE ideer til boligen

  8 LYSE ideer til boligen

  26/10 Innredningseksperten vår har funnet de åtte beste gjør det selv-tipsene til hvordan du kan gjøre boligen lysere.

 • Nye materialer gir arken evig liv

  Nye materialer gir arken evig liv

  30/07 Nå er det slutt på å male og lappe på den gamle arken! Med vinduer i plast, plater av fibersement, alu-profiler og inndekning uten bly, kan den leve evig.

  Vanskelighetsgrad 4/4
 • Sjekk huset NÅ – og spar penger

  Sjekk huset NÅ – og spar penger

  24/06 Vil du unngå dyre overraskelser i form av sopp, råte eller andre fuktskader? Sjekk i så fall huset grundig. Vi har laget en komplett sjekkliste.

 • HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  06/10 Er huset ditt vinterklart? Ellers er det AKKURAT NÅ det skal forberedes på snø og kulde. Noen ting er for sent – så her må du ty til våre overlevelsestips.

 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss