Cookies- og Brukervilkår


Hjelp! Soppen spiser huset

Det holdt på å gå helt galt for vår fotograf da han oppdaget noe han trodde var mugg på hytta. Ved nærmere ettersyn viste det seg å være ekte hussopp – og det hadde nær kostet ham hele huset. Han greide å redde det, men ikke uten store omkostninger og mye besvær.

Drømmen om å bygge om et gammelt beboelseshus til hytte med atelier og gjestehus ble til et mareritt da eieren oppdaget at huset var bebodd av en ekte hus sopp. Og at soppen var i full gang med å spise opp huset. Kort etter at huset ble overtatt, skulle stua ryddes. Underlig nok hadde den blitt brukt til oppbevaring av ved, og det viste seg å ha vært en riktig dårlig idé. Faktisk falt alle planene til eieren sammen da han oppdaget brunhvite fruktlegemer ved gulvlistene der veden hadde ligget. Etter et kort søk på internett fikk han en mistanke om at de merkelige formasjonene kunne være en slags hussopp. Han kontaktet en bedrift som var spesialist i å bekjempe fuktighet og sopp. De skar opp en del av gulvet og veggen og bekreftet at huset hans var angrepet av ekte hussopp. Men heldigvis mente ekspertene at huset kunne reddes. Tregulvet, den under liggende isolasjonen og alle de angrepne veggplatene ble omgående fjernet. Og alt avfallet ble sortert og deretter kjørt til destruksjon i lukkede containere slik at soppsporene ikke ble spredt. Jorda under huset og de delene av konstruksjonen som var igjen, og som kunne tåle høye temperaturer, ble omhyggelig og forsiktig brent med en gassbrenner. To ganger, med tolv timers mellemrom, ble det brent med en slik brenner. Ekte hussopp overlever nemlig ikke temperaturer høyere enn 40 ºC, og kan derfor bekjempes med varme. Til slutt ble det sprøytet i alle innvendige rom med Boracol, et flytende produkt som forebygger sopp i treverk. For å være sikker på at huset var soppfritt, var det nødvendig med en ventepause på et par måneder før ombyggingen og renoveringen av huset kunne fortsette. Hadde det vært tegn til at den ekte hussoppen fortsatt var i konstruksjonen, måtte både behandlingen med varme og sprøytemiddel vært gjentatt. I siste omgang kunne resultatet blitt at huset måtte rives, grunnen der huset hadde stått blitt renset, og ei ny hytte oppført. Så galt gikk det heldigvis ikke, og huset er nå under ombygging.

Relaterte artikler

 • Nye materialer gir arken evig liv

  Nye materialer gir arken evig liv

  30/07 Nå er det slutt på å male og lappe på den gamle arken! Med vinduer i plast, plater av fibersement, alu-profiler og inndekning uten bly, kan den leve evig.

  Vanskelighetsgrad 4/4
 • 3 enkle reparasjoner

  3 enkle reparasjoner

  07/05 Liten innsats – stor belønning

 • Få kontroll på sprekken

  Få kontroll på sprekken

  21/01 Hvis du leser og lærer fra disse sidene, vil du alltid vite hvordan du skal reagere når du ser en sprekk i veggen.

 • Den store hussjekken

  Den store hussjekken

  21/03 Med våren kommer ikke bare solen frem. Når snøen smelter, avsløres skadene vinteren kan ha forårsaket på husene våre

 • VIDEO: Hull i murverket

  VIDEO: Hull i murverket

  21/03 Kom hullene i murverket til livs. Se denne videoen, og få hjelp til hvordan du best fyller hull i murverket med mørtel.

  Vanskelighetsgrad 1/4
Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Hjelp! Soppen spiser huset
 • Hjelp! Soppen spiser huset
 • Hjelp! Soppen spiser huset

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss