Cookies- og Brukervilkår


Huset ditt er en tikkende bombe!

Livet som huseier er en evig kamp mot tiden. Hver del av huset nærmer seg en utløpsdato. For enkelte deler ligger den 100 år frem i tid, andre er i faresonen nå. Du sitter på en bombe, men er du våken, kan du leve trygt med den.


Ved å skifte det gamle vinduet, kan du spare fyringsutgifter, samtidig som du får karm og ramme med ny – og ofte lengre – levetid.

Når SINTEF Byggforsk setter tall på hvor lenge en type takkledning kan holde, må det nødvendigvis kun være et utgangspunkt for en individuell vurdering.

I et hvert tilfelle må det justeres for hvor lenge materialet har holdt, hvordan det er vedlikeholdt, hvordan konstruksjonen er laget, og hvor utsatt det ligger i forhold til både vær, vind og bruk. Men tabellene er likevel til god hjelp for huseiere som vil ha mest mulig glede av huset sitt så lenge som mulig.

Anvisningen fra SINTEF Byggforsk har tre forskjellige levetider for hver bygninsdel: kort, middels og lang. Høy teknisk kvalitet på et bygg med små påkjenninger gir lengst levetid, mens lav teknisk kvalitet med store påkjenninger naturlig nok gir kort levetid. Midt i mellom har du middels lang levetid, som er tallene vi bruker her.

Men husk å bruke tallene kritisk, for som nevnt er det mye som påvirker levetiden.

UTVENDIG KLEDNING

Selv om det er trekledning som brukes på de aller fleste hus i Norge, finnes det mange forskjellige alternativ. Og moderne hus bruker i økende grad andre alternativ, for eksempel i en kombinasjon med tre. Trekledning er heller ikke bare trekledning, og det finnes mer eller mindre holdbare typer, til og med flere som står godt alene, uten overflatebehandling.

TYPER ÅR
Trekledning, utskifting 50
Stålplater, utskifting 30-40
Asbestsementplater (eternitt), byttes ut 30
Teglforblending, omfuges 40
Natursteinforblending, omfuges 40
Normal puss på murvegg, pusses om 40


VINDSKIER OG VANNBRETT

Vindskier og vannbrett har tradisjonelt sett vært tenkt som ”offerbord”, altså treverk som sitter veldig utsatt til og må skiftes ofte, men som til gjengjeld beskytter de undenforliggende delene av konstruksjonen. Vindskier av tre må males og stelles for å leve lenge, mens fibersementutgaven klarer seg med en vask iblant. Beslag oppå vannbord eller utenpå vindskier beskytter bordene, men beslaget slites også, og må skiftes til slutt.

TYPER ÅR
Vindskier og vannbrett i tre, malt 25
Vindskier i fibersement 30
Beslag til vindskier 25


TAKHATTER OG TAKRENNER

Takhatter, takrenner, gradrenner lever et utsatt liv, og forventet levetid er omtrent den samme for alle sammen. Men det er også et eksempel på at du må gjøre din egen vurdering, og holde øye med delene, for en billig plasttakrenne har åpenbart langt større risiko for å bli skadet enn en solid renne av stål. Det er viktig å holde øye med denne gruppen. Delene er billige å bytte, i forhold til de skadene de kan skape hvis de blir utette.

TYPER ÅR
Takhatter og takrenner i sink eller plastbelagt stål 30
Gradrenner og beslag til vindskier, vannbrett og sålbenk 25


TAKTEKKING

Det ytterste laget på taket er enkelt å komme til, og du kan selv bestemme om du vil ha en billig utgave med kort levetid, eller et dyrt tak med lang levetid, bare taktekkingen passer til huset. Men du skal huske på at det kan være vanskelig å komme seg opp på taket for å utføre en enkel reparasjon, og at en utskifting normalt krever stillas. I tillegg blir huset blottlagt for en stund. Det er helt naturlig å fornye et tak en gang iblant, men det er liten mening i å skifte tak hver gang motene skifter retning mot en ny fargeskala.

TYPER ÅR
Skifer, omlegging 60
Teglstein, omlegging 50
Betongtakstein, omlegging 50
Stålplater med plastbelegg, byttes 40
Båndtekking, sink, byttes 40
Takshingel, nytt belegg 25
Torvtak, omlegging 40
Asfaltbelegg, byttes 25
Sementbaserte plater, byttes 25


YTTERVEGGER, KONSTRUKSJON

Felles for materialene som brukes i konstruksjonen av yttervegger, er at de har lang levetid. Noen tilnærmet uendelig. Men uten vedlikehold, forringes kvaliteten. Bindingsverket må kanskje få byttet ut noen ødelagte deler, en teglsteinsvegg må forsterkes i fugene, og pussen på Leca-veggene må forbedres. Her ser du et utvalg av anbefalinger på hva som må gjøres etter noen år, med noen forskjellige typer konstruksjoner.

TYPER ÅR
Betongvegg av blokker, utbedres og kontrolleres 40
Teglsteinsmur, fuges om 40
Plasstøpt betong, repareres og kontrolleres 25
Leca og porebetong, pusses om 40
Bindingsverk av tre, repareres, deler skiftes 60
Bindingsverk av stål, repareres, deler skiftes 60
Laft uten kledning, repareres, deler skiftes 40
Mur av glassbyggerstein, reparasjon og kontroll 20


VINDUER, YTTERDØRER OG PORTER

Vinduer i høy kvalitet holder lenge, noen nesten ubegrenset hvis de blir passet og pleiet. Et svakt punkt er at vi har utviklet mye mer energiriktige ruter, som har gjort det nødvendig å fornye eller skifte mange ellers velholdte vinduer. Det samme gjelder for ytterdører. Porter har mer begrenset levetid.

TYPER ÅR
Trevindu, utskifting 40
Stål-/aluminiumsvinduer, utskifting 40
Ytterdører, tre og aluminium 30
Porter i tre stål og aluminium, utskifting 15
Takvindu i tre, utskifting 30
Takvindu i stål, utskifting 40


RØR OG VANNINSTALLASJONER

Rørinstallasjoner burde holde evig, for det er en kjedelig jobb å utbedre når de går i stykker. I disse dager blir mange rør fra 60- og 70-tallet byttet ut. Noen i forbindelse med renovering, andre fordi skaden er skjedd, og røret er sprunget lekk. En moderne løsning betyr rør i rør. Det gjør at selve vannrøret kan byttes ut, uten å åpne hele konstruksjonen rundt.

TYPER ÅR
Vannrør, kobber 30-50
PEX-rør 50
Kjøkkenarmatur 15
Varmtvannsbereder, stål 20
Plastsluk i gulvet 50


DRENERING

Dreneringen rundt huset bør kontrolleres med noen års mellomrom, og spyles ren for eventuell skitt hvis du har mulighet til det. Drenskummen kontrolleres samtidig.

TYPER ÅR
Drenssystem med drensledninger, utskifting 40


GULV

Kvaliteten på gulv er vesentlig forskjellig innenfor hver gruppe, så det er vanskelig å sette en lik levetid. I tillegg er slitasjen vidt forskjellig fra et rom til et annet. Tabellen viser bare vedlikeholdsintervall for tregulv. Levetidene gjelder kun den synlige delen av gulvet – og forutsetter normalt vedlikehold.

TYPER ÅR
Tregulv, slipes og oljes/lakkeres 12-15
Linoleum, utskifting 20
Vinyl, utskifting 20
Kork, utskifting 15
Tepper og nålefilt, utskifting 10
Keramiske fliser, utskifting 20


Last ned hele artikkelen, og les mer om hva du kan gjøre for å forebygge og stoppe skader på huset ditt.

Relaterte artikler

 • HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  06/10 Er huset ditt vinterklart? Ellers er det AKKURAT NÅ det skal forberedes på snø og kulde. Noen ting er for sent – så her må du ty til våre overlevelsestips.

 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

 • Forbered huset for skybrudd

  Forbered huset for skybrudd

  31/08 Når regnet høljer ned, er det ikke alltid takrenner og avløp henger med. Du kan gjøre mye for å unngå det, og du kan komme i gang allerede nå!

 • Etterisoler huset

  12/07 VIDEO: I dette prosjektet vil du lære hvordan man etterisolerer et eldre trehus. Du vil se hvordan fagmannen fjerner den gamle kledningen og isolasjonen, samt hvordan han gjør plass til enda mer isolasjon.

 • 6 ting du kan fikse i en fei

  6 ting du kan fikse i en fei

  06/06 De små hengejobbene i huset er irriterende å se på. Men det trenger ikke å ta uker å fikse dem. Her er seks reparasjoner du kan klare på et par timer.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • HUS: Huset ditt holder ikke evig!
 • HUS: Huset ditt holder ikke evig!
 • HUS: Huset ditt holder ikke evig!

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss