Cookies- og Brukervilkår


Ekte hussopp
– så farlig er den!

Jo, du har god grunn til å frykte ekte hussopp. Hvis den først får godt tak i huset ditt, får det store konsekvenser. Den vokser eksplosivt, og gjerne i det skjulte – så du har ikke store sjanser til å oppdage den før den har ødelagt mye. Men sørger du for å vedlikeholde huset ditt godt, reduserer du risikoen for at det blir angrepet.

Hvorfor er ekte hussopp så farlig?

Det finnes cirka 30 forskjellige typer sopper som kan angripe trekonstruksjoner i huset ditt. Den aller verste er ekte hussopp.

Den er ikke bare veldig aggressiv, og kan vokse opptil 5 mm om dagen. Den er også skummel, fordi den ofte skjuler seg bak panel og under gulv, og kan spre seg over lange avstander. Det betyr at du ofte vil oppdage et angrep veldig sent, slik at skadene blir både omfattende og dyre.

Ekte hussopp kan som den eneste trenge gjennom murverk, og angripe uorganiske materialer som fuger og gips. Den er seiglivet og kan ligge i dvale i flere år hvis vekstbetingelsene er dårlige. Men den “våkner” og vokser igjen, hvis det igjen kommer fukt og det blir riktig temperatur.

ekte hussopp
Ekte hussopp har en rødbrun overflate, med en hvit kant når den får lys.

Hvordan ser ekte hussopp ut?

Når ekte hussopp får lys, danner den såkalte fruktlegemer. Det er flate, rødbrune flekker med en skorpeaktig overflate og en hvit kant.

Soppens sporer etterlater et støvlag, som du kan være heldig å få øye på. Støvet har samme rødbrune farge som fruktlegemene, og minner om kakaopulver. Det kan ses nær et angrepet område. Men ofte vil det gå lang tid før du kan se selve soppen, fordi den først har spredd seg i det skjulte. Det gjør den ved hjelp av noen lange og tynne strenger, som kalles myceler, som den transporterer vann og næring i.

Mycelene er gråaktige og gir en sprø lyd når de knekkes. De har en maksimal tykkelse som en blyant, så de krever ikke store plassen for å spre seg fra for eksempel kjeller til loft, der soppen kan angripe selv tørt tre, fordi den selv sørger for vann og næring gjennom de lange strengene.

ekte hussopp
Soppen sprer seg ved hjelp av tynne strenger, som gir den vann og næring.

Hvor trives ekte hussopp?

De ideelle vekstbetingelsene for ekte hussopp er stillestående luft, en temperatur rundt 20 grader og et fuktinnhold på 20-30 prosent på materialet den lever på. I tillegg trives den ekstra godt i nærheten av kalk, som fremmer soppveksten.

Soppen kan overleve helt ned til frysepunktet, men vil stoppe å vokse hvis temperaturen kommer under åtte grader. Da går den i dvale. Det kan også skje hvis den ikke lenger har tilgang til vann.

Soppen dør hvis den utsettes for temperaturer over 40 grader. Normalt angriper den ikke friskt tre, men det kan skje. Den etablerer seg raskt – særlig hvis den kommer i nærheten av tre som allerede er angrepet av andre sopptyper.

ekte hussopp
Ekte hussopp kan “smitte”, hvis friskt tre kommer i forbindelse med allerede smittet materiale.

LES OGSÅ: 15 myter om muggsopp

Hvordan kommer du den til livs?

Hvis du oppdager ekte hussopp – eller har mistanke om det – skal du straks tilkalle eksperter. Det finnes firmaer som har spesialisert seg på å utrydde soppen, og det krever profesjonelle for å vurdere hvor stor skade soppen har gjort.

La firmaet fjerne og behandle alle de ødelagte materialene. Da er du sikker på at alt blir fjernet, og du er best mulig rustet mot at soppen skal gjenoppstå. En normal prosedyre er å fjerne alt ødelagt materiale, og deretter behandle områdene med både kjemikalier og varme, for eksempel i form av høyfrekvensstråling og mikrobølger. Det nærmeste friske materialet skal også fjernes, i en sikkerhetssone på én meter.

ekte hussopp
Soppen tåler ikke 40 grader, så varmebehandling er en måte å komme den til livs på.

Hvordan unngår du den?

Helt grunnleggende handler det om å unngå fukt, hvis du vil sikre deg mot ekte hussopp, og for øvrig alle andre sopptyper. Så hvis du sørger for å holde alt treverk tørt, gjør du en god, forebyggende innsats.

Hold særlig øye med utettheter i takkonstruksjonen og ytterveggen, utettheter i forbindelse med våtrom og at det ikke trenger opp fukt fra bakken inne i huset. Gjennomgår du boligen grundig en gang i året, forebygger du godt.

LES MER: 5 TIPS: Slik unngår du ekte hussopp

Dekker forsikringen et angrep?

Er huset ditt angrepet av ekte hussopp – eller en hvilken som helst annen sopptype – skal du så fort som mulig kontakte forsikringsselskapet ditt. Det krever selvfølgelig at du har en sopp- og råteforsikring på huset.

Prosedyren vil normalt være slik at selskapet sender ut en takstmann for å vurdere omfanget på skadene. Takstmannen vil også prøve å finne ut hva årsaken til soppangrepet er. Er det for eksempel en skjult feil ved huset, kan det nemlig hende at skaden omfattes av for eksempel en garantiordning.

Relaterte artikler

 • 5 TIPS: Slik unngår du ekte hussopp

  5 TIPS: Slik unngår du ekte hussopp

  09/08 Et angrep av ekte hussopp kan ha store konsekvenser. Den trenger gjennom etasjene, og angriper både treverk og mur. Her kan du se hvordan du unngår det!

 • Kan jeg tørke ut muggsopp?

  Kan jeg tørke ut muggsopp?

  01/07 Vi har dessverre fått muggsopp langs veggen i soverommet, og nå vurderer jeg å tørke det ut med en avfukter. Kan det la seg gjøre?

 • Kan jeg tørke ut muggsopp?

  Kan jeg tørke ut muggsopp?

  01/07 Vi har desværre fået skimmelsvamp langs væggen i vores soveværelse. Jeg overvejer at udtørre det med en affugter. Kan det lade sig gøre?

 • Hvordan skjærer jeg i glass?

  Hvordan skjærer jeg i glass?

  12/04 Jeg skal tilpasse glassruter til et drivhus. Men de knekker alltid når jeg prøver å skjære i dem. Hva er det jeg gjør feil?

 • Hvorfor dugger vinduene?

  Hvorfor dugger vinduene?

  22/01 Vinduene mine dugger ofte, både om morgenen og i løpet av dagen, i hvert fall hvis vi er hjemme. Er det noe galt med vinduene?

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss