Cookies- og Brukervilkår


Slik demper du naboens støy

Du kan dempe støy i huset, uten at plageåndene dine trenger å dempe seg. Det gjelder uansett om det er din egen familie som bråker i andre etasje, eller naboen på andre siden av veggen som er litt høylytt.

Når du vil dempe støyen i et rom, er det kjekt å vite forskjellen på de forskjellige typene støy: luftstøy, trinnstøy og romklang, for de begrenses i utgangspunktet med forskjellige virkemidler.

Luftstøyen

Luftstøyen begrenser du mest effektivt ved å gjøre taket lufttett.. Er det en bare en liten, åpen sprekk rundt noen rør som går gjennom etasjeskillet, vil det utrolig nok komme mer luftstøy gjennom denne sprekken, enn gjennom hele det øvrige taket.

Trinnstøyen

Trinnstøyen stopper du ved å hindre materialene i å lede lyden videre. En viktig faktor her, er ren vekt. Det skal ganske enkelt mye mer støy til for å sette tre lag gipsplater i svingninger, enn det skal til for å sette ett lag tynne bord i gang. Det neste middelet er å redusere forbindelsen mellom flatene – som når vi setter stropper mellom gulvet over og himlingen under. Et tredje viktig middel, er å dempe svingningene i luften mellom flatene med mineralull eller annen isolasjon.

Trinnstøyen kan du også begrense ved kilden, uten at noen skal endre adferd – hvis du ellers har tilgang til den. For eksempel ved å legge tepper og trinnlyddempende lag på gulvet, ved å sette filtputer under møblene og ved å unngå harde såler under skoene.

Romklangen

Romklangen er den støyen som oppstår inne i rommet. Den dempes med myke tepper, møbler, gardiner og annet mykt inventar.

Hvis du vil dempe romklangen med en himling, er ikke det indre avgjørende. Da kan du dekke taket med myke eller profilerte plater – akkurat som på andre harde flater.

Lydhimlingen skal derimot bremse støy fra rommet over. Til dels luftstøyen, som er støy fra et musikkanlegg, en samtale eller en bjeffende hund. I tillegg skal den dempe trinnstøyen. Trinnstøy er ikke bare lyden av sko og føtter på gulvet, men også støyen fra for eksempel en vaskemaskin som hopper, eller stoler som blir trukket over gulvet.

Se også: Lag en himling som stopper støy

Relaterte artikler

 • Lag en himling som stopper støy

  Lag en himling som stopper støy

  26/11 Er du lei støy fra naboen over, eller er det din egen familie som er lovlig livlig i andre etasje? En senket himling kan være svaret på dine bønner.

  Vanskelighetsgrad 4/4
 • HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  HUS: 3 ting du SKAL rekke før vinteren

  06/10 Er huset ditt vinterklart? Ellers er det AKKURAT NÅ det skal forberedes på snø og kulde. Noen ting er for sent – så her må du ty til våre overlevelsestips.

 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

 • Forbered huset for skybrudd

  Forbered huset for skybrudd

  31/08 Når regnet høljer ned, er det ikke alltid takrenner og avløp henger med. Du kan gjøre mye for å unngå det, og du kan komme i gang allerede nå!

 • Huset ditt er en tikkende bombe!

  Huset ditt er en tikkende bombe!

  16/08 Alle delene i huset ditt har en utløpsdato. For noen deler er den 100 år frem i tid, andre er i faresonen. Se hvor lenge de enkelte delene forventes å holde.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss