Cookies- og Brukervilkår


Tak over terrassen

Som tilbygg velger mange å bygge en hagestue. På den måten får man et ekstra oppholdsareal i sommerperioden, og så slipper man å gå i gang med det helt store byggeprosjektet.


En enda enklere løsning er å bygge tak over terrassen. Overbygget som familien her har valgt, er på forhånd tegnet og tilskåret etter spesifikke ønsker. Overbygget kan, hvis man senere ønsker det, lukkes inn, så det blir en hagestue.

Ut fra den veiledende tegningen framgår det hvor og i hvilken rekkefølge de enkelte elementene skal monteres. Det første som må gjøres er å montere stolpene som takkonstruksjonen hviler på.

For å beskytte stolpene mot fukt, festes takpapp i bunnen. Før montørene går i gang, måler de ut etter tegningen og merker av hvor stolpene skal stå på fundamentet. Det er viktig at alle mål stemmer overens med tegningen, ettersom elementene er tilpasset disse målene.

Det er nå streket opp der hvor den første stolpen skal festes på husmuren, men først påføres det en dobbeltklebende ekspansjonstape. Dette materialet brukes i stedet for en silikonfuge og tetter helt, fordi det utvider seg og utfyller ujevnheter mellom de to flatene.

Håndverkeren sørger for at stolpen er i lodd. Han fester først stolpen midt på. Med dette festepunktet sikrer han seg at stolpen ikke flytter seg mens han forborer til de andre hullene. Stolpen monteres med karmskruer.

Og for å få en flott finish, blir skruene både forsenket og plugget. Neste steg er å få montert den første bjelken på de to stolpene. Når den er lagt opp, skrus den straks fast til de to stolpene. Montørene måler så ut til neste stolpe. Enda en bjelke løftes på plass og monteres med et par skruer.

Den siste bærende stolpen plasseres i lodd og monteres på husets mur. Først bores det gjennom stolpe og mur med et langt murbor. Og deretter skrus karmskruene i. Den siste bærende bjelken legges på plass.

Og med en lasermåler kontrolleres det at avstanden oppe og nede er den samme. Alt er nå i vinkel, og kan festes helt. Den 4,5 meter lange senterstolpen, som skal bære mønedrageren, skal nå monteres. Den er i forveien skåret til så den passer til drageren.

Stolpen skrus i bjelken. Og i fundamentet. På mønedrageren tegnes det opp hvor sperrene skal plasseres. Det kontrolleres også om den kraftige bjelkeskoen som skal sitte på husets gavl passer til mønedrageren. Det gjør den.

Skjelettet mangler nå bare mønedrageren. Bjelkeskoen festes.Og mønedrageren legges opp. Den reguleres, så den ligger helt i vater. Nå er skjelettet helt klart, og taksperrene kan legges opp. Men først monteres skinnene som takplatene skal monteres på.Sperrene legges på plass og skrus fast.

Så skal termoplatene opp.Men først må de forsegles med en aluminiumsskinne. Beskyttelsesfilmen på platene blir først tatt av når platene er satt opp. Dermed unngår man å ripe i platene. I den enden av platene som skal ligge øverst, forsegler montøren platene med aluminiumstape.

Platene legges opp så de ligger med et mellomrom tilsvarende profilen på aluminiumslistene som skal holde platene fast. Aluminiumslistene er utstyrt med en gummilist, som tetter helt til platene, slik at regnvann ikke kan komme inn.

Og det er bra, for akkurat idet montørene er i ferd med å bli ferdige, begynner det å regne. Nå mangler bare beslag og takrenner, men det går det fort å sette opp. Terrassen er overbygd og ferdig til å tas i bruk.

Relaterte artikler

 • Hvilket tak skal jeg velge til utestuen?

  Hvilket tak skal jeg velge til utestuen?

  22/07 Jeg skal skifte tak på utestuen, men skal jeg velge PVC eller polykarbonat? Jeg vil også helst ha glassklare plater. Hvilken løsning skal jeg velge?

 • Legg flisegulv

  Legg flisegulv

  21/07 VIDEO: Gulvet i hagestuen er klart til flislegging. Det skal legges sort-hvite fliser, og til det brukes et fliselim som er rørt ut slik at det nærmest har konsistens som kakekrem.

 • Snarvei til en flott vinterhage

  Snarvei til en flott vinterhage

  16/09 Å bygge vinterhage blir en mer overkommelig jobb, når du bestiller alle materialene som én pakke. Hver planke og skrue ligger klar, som med et Ikea-møbel. Det er bare å begynne i den ene enden.

 • Hagens nye favorittsted

  Hagens nye favorittsted

  03/07 Her har du et hus som er en kombinasjon av et drivhus og en utestue. Huset er i moduler, slik at det er lett å sette sammen.

  Vanskelighetsgrad 4/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss