Cookies- og Brukervilkår


De riktige trappemålet

En trapp skal ha noen bestemte mål for at den skal være god og trygg å gå i opp og ned. Disse målene er bestemt av menneskets skrittlengde. En normal skrittlengde er cirka 63 cm, men avtar når man beveger seg i høyden. Derfor finnes det en grunnregel for hvordan man skal bygge trapper i private hjem.

Opptrinn pluss inntrinn pluss opptrinn igjen bør gi cirka 63 cm. Inntrinn er den vannrette avstanden fra trinnforkanten til neste trinnforkant. Inntrinnet er altså ikke alltid lik trinndybden. Opptrinnet er den loddrette høyden fra det ene inntrinnet til det neste. Konsekvensen av denne regelen er at jo flatere en trapp er, desto større inntrinn og desto mindre opptrinn og omvendt; jo brattere trappen er, desto kortere inntrinn og desto høyere opptrinn.

Men det er grenser for hvor kort inntrinnet kan være. Det er ved lov bestemt at inntrinnet må være minst 25 cm. Følger du grunnreglen og loven, er du sikker på å lage en trapp som er god og sikker å gå på.

Relaterte artikler

 • Håndlist i kjellernedgang

  Håndlist i kjellernedgang

  22/08 VIDEO: En trapp uten håndlist kan være en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren vil derfor sette opp en flott håndlist direkte på muren.

 • Oppsetting av stor trapp

  Oppsetting av stor trapp

  19/08 VIDEO: Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

 • Omramming til ny trapp

  Omramming til ny trapp

  19/08 VIDEO: Før den nye trappen kan monteres, må det settes opp omramming rundt utsparingen til trappen. Håndverkeren går derfor i gang med å måle opp. Siden det skal legges nytt gulv her, legger han et bord av samme type som det ...

 • Monter en loftstrapp

  Monter en loftstrapp

  19/08 VIDEO: Er du lei av problemene med å måtte finne fram stigen hver gang du skal opp på loftet, så er det kanskje en god idé å montere en smart ny loftstrapp med innebygd stige. Start med å måle den gamle trappeåpningen. ...

 • Slitetrinn på trappen

  Slitetrinn på trappen

  19/08 VIDEO: Har du en trapp som er glatt og usikker å gå i som følge av vind og vær eller annet, så er det kanskje lurt å montere noen slitetrinnsbeslag på trinnene. Håndverkeren vil her vise hvordan han setter på et par ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss