Cookies- og Brukervilkår


Håndlist i kjellernedgang

En trapp uten håndlist kan være en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren vil derfor sette opp en flott håndlist direkte på muren.

For å finne ut hvor langt beslagene skal monteres fra hverandre på håndlisten, måler håndverkeren først bredden på det øverste trinnet og setter deretter et merke halvveis inne. Han gjør det samme med det nederste trinnet. Deretter måler han til høyden på håndlisten. En håndlist skal være minst 90 cm over trappetrinnet målt loddrett opp fra forkanten av trinnet. Tømreren måler derfor litt lengere opp inne fra midten av trinnet.

Tømreren tegner en rett strek ved hjelp av et vater og måler deretter opp og setter et merke på streken. Han gjør det samme over opptrinnet. Deretter måler han mellom de to merkene for å finne ut hvor langt beslagene skal stå fra hverandre. Håndverkeren sager til en rundstokk på 70 mm til med kapp-gjæringssagen– den skal fungere som håndlist. Siden håndlisten skal stå utendørs, er han nødt til på et senere tidspunkt å gi det et par strøk med treolje og eventuell beis

Siden det ikke er kanter å måle fra på en rundstokk, bruker håndverkeren et rettkantet bord til å tegne en helt rett strek langs den runde håndlisten. Da er han sikker på at beslagene kommer til å stå på linje. Det runde emnet og bordet må ligge på samme plane underlag før metoden virker. For å sikre at beslagene sitter midt på rundstokken, trekker håndverkeren avstanden mellom beslagene fra rundstokkens lengde og måler halvparten av dette tallet inn fra den ene siden av rundstokken langs styrelinjen. Han merker av og måler avstanden på beslagene videre langs styrelinjen og setter det neste merket.

Så fester han beslagene med rustfrie skruer. Håndverkeren sjekker at beslagene sitter riktig i forhold til merkene før han forborer. Han bruker et 6 mm betongbor. Han setter deretter i plastplugger.

Han måler vannrett opp med vateret og merker av på rundstokken hvor han synes håndlisten bør slutte. Han gjør det samme ved opptrinnet. Håndverkeren bruker nå en såkalt digital vinkelmåler med innebygd vater. Når vinkelmåleren ligger langs rundstokken og er i vater, angir det den ønskede vinkelen i forhold til loddrett. Håndverkeren vet nå at han må skjære rundstokkens ender i 60 graders vinkel, slik at de to endesnittflatene blir fullstendig loddrette.

Han innstiller derfor kapp-gjæringssagen på 90 minus 60 grader, altså 30 grader – dette gjøres lettest ved ganske enkelt å stille inn vinkelen ved hjelp av den digitale vinkelmåleren. Det er smart hvis du skal skjære av endestykket i en vinkelgrad som ikke er avsatt med merke på kapp-gjæringssagen. Håndverkeren roterer rundstokken helt til beslagene ligger helt vannrett. Det fører nemlig til at snittet gjennom rundstokken blir loddrett når gelenderet er festet på veggen.

For å kunne sage til den andre enden er håndverkeren nødt til å fjerne det ene beslaget slik at det er plass til rundstokken. Håndverkeren snur rundstokken – og sørger på ny for at beslagene ligger vannrett. Da blir de to endesnittene på håndlisten helt like.

Deretter plasserer han igjen håndlisten på veggen og merker av hvor de to siste skruene skal sitte på hvert beslag. Så forborer han. Og setter igjen plastplugger i hullene. Det er viktig at hullene til pluggene ikke er for store, for da vil håndlisten etter hvert løsne og det kan være farlig. Til slutt gjenstår det bare å slipe de to endene på håndlisten, slik at man ikke får fliser i hånden, og slik at enden får en lekker finish. Kjellertrappen har nå blitt trygg å bruke – selv når det er glatt.

Relaterte artikler

 • Flott inngang

  Flott inngang

  04/06 Det handler om mye mer enn å skape en flott inngang når du reparerer og maler en nedbrutt kjellertrapp. Du stopper samtidig et forfall som fort ville blitt veldig kostbart å rette opp igjen.

 • Slik sikrer du kjellertrappen

  Slik sikrer du kjellertrappen

  02/09 Et pent rekkverk kan raskt hindre en stygg ulykke. Dette rekkverket er enkelt å bygge, og du kan bruke modellen til å sikre mange andre steder også.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • De riktige trappemålet

  De riktige trappemålet

  22/08 VIDEO: En trapp skal ha noen bestemte mål for at den skal være god og trygg å gå i opp og ned. Disse målene er bestemt av menneskets skrittlengde. En normal skrittlengde er cirka 63 cm, men avtar når man beveger seg i høyden. ...

 • Oppsetting av stor trapp

  Oppsetting av stor trapp

  19/08 VIDEO: Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

 • Omramming til ny trapp

  Omramming til ny trapp

  19/08 VIDEO: Før den nye trappen kan monteres, må det settes opp omramming rundt utsparingen til trappen. Håndverkeren går derfor i gang med å måle opp. Siden det skal legges nytt gulv her, legger han et bord av samme type som det ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss