Cookies- og Brukervilkår


Monter en loftstrapp

Er du lei av problemene med å måtte finne fram stigen hver gang du skal opp på loftet, så er det kanskje en god idé å montere en smart ny loftstrapp med innebygd stige. Start med å måle den gamle trappeåpningen. Vanligvis vil den være for trang til å kunne romme den nye loftstrappen. Du vil derfor ofte måtte fjerne den.

Håndverkeren bruker her en hammer og et stemjern til å fjerne den gamle belistningen. Når belistningen er borte, kommer turen til rammen og luken. Men håndverkeren plasserer først stigen slik at den ikke hviler på metallgaffelen. Den må nemlig demonteres før han kan gå videre.

Han bruker et spesielt brekkjern som er godt egnet til de fleste demonteringsoppgaver. Det kan blant annet komme inn under skruene til hengslene slik at de kan brekkes av. Tømreren sager over rammen flere steder før han brekker den av med brekkjernet. Lofthullet skal i dette tilfellet være minimum 10 mm bredere og lenger enn karmen til den nye trappen, men se i manualen for å finne det konkrete tallet som passer til den nye trappen. Han fjerner først selve stigen fra den nye lofttrappen. Den er i første omgang bare i veien.

Deretter legger han den opp på loftet slik at han kan komme til å skru et par støttebord fast i taket. Formålet er å kunne legge luken på dem slik at den ligger fast og flukter med taket. Med et par støttelister sikrer tømreren seg at rammen ikke vrir seg, og at luka går igjen. Han kan nå igjen legge lofttrappen ned på listene, men nå med luka åpen, slik at han kan komme ned igjen etter at han har festet rammen til taket.

Han måler nå avstanden mellom taket og rammen slik at vet hvor store avstandsklossene skal være. Håndverkeren har valgt å bruke kiler som avstandsklosser. Kilene settes på plass, og han forborer gjennom rammen, kilene og inn i veggen. Deretter skrur han fast rammen med 6 x 100 mm skruer. Rammen festes i hvert av de fire hjørnene på rammen.

Nå skrur tømreren av støttebordene og undersøker om rammen sitter der den skal. Luken går lett igjen, så det er riktig. Først etterpå fester han to klosser i midten av de to sidene på rammen. Han venter med disse siste to slik at han fremdeles har mulighet til å justere rammen hvis luken ikke går igjen helt.

Nå sitter loftstrappen godt fast slik at fagmannen kan feste det øverste stigeelementet til luken. Det skal bare skrus fast til beslagene på luken – han bruker den lille vingeskrutrekkeren som er lett å bruke når det er trangt om plass.

Så kan støttelistene skrus av. Og da er det tid for å ordne luken. Først setter tømreren en krok i hver side av rammen. Disse skal holde fjæren som sørger for å åpne og lukke luken i en glidende bevegelse. Så skal bærearmene forbindes – her brukes en selvlåsende skrue.Nå skal låsen monteres – tømreren har først målt seg fram til riktig plassering før den skrus fast.

Luken kan nå lukkes igjen, og låsen holder den mens fagmannen monterer fjærene på hver side. Så gjenstår det bare å montere det nederste stigeelementet. Det må skjæres til i riktig høyde først, for en for lang eller for kort stige kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren måler i naturlig forlengelse av vinkelen på vangen slik at det nederste elementet blir stående i samme vinkel. Han måler her fra hhv. fremste og bakerste del av vangene på stigen.

Deretter måler han opp og merker av. Så sager han over vangene. Nå kan det siste elementet skrus på stigen. Så er det bare å ordne belistningen, og så er trappen klar til bruk. Med en stang med krok på, som lett kan monteres på veggen, åpner og lukker du raskt luken. Låsesystemet er laget slik at det kan åpnes både nede- og oppefra slik at du ikke kan bli innelåst.

De løse stigeelementene holdes lett fast på luken med en spenne og et enkelt beslag som griper i en skrue bak på den ene vangen på det nederste stigelementet. Du har nå en pen og bekvem loftstrapp slik at du alltid raskt og sikkert kan komme deg opp på loftet.

Relaterte artikler

 • De riktige trappemålet

  De riktige trappemålet

  22/08 VIDEO: En trapp skal ha noen bestemte mål for at den skal være god og trygg å gå i opp og ned. Disse målene er bestemt av menneskets skrittlengde. En normal skrittlengde er cirka 63 cm, men avtar når man beveger seg i høyden. ...

 • Håndlist i kjellernedgang

  Håndlist i kjellernedgang

  22/08 VIDEO: En trapp uten håndlist kan være en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren vil derfor sette opp en flott håndlist direkte på muren.

 • Oppsetting av stor trapp

  Oppsetting av stor trapp

  19/08 VIDEO: Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

 • Omramming til ny trapp

  Omramming til ny trapp

  19/08 VIDEO: Før den nye trappen kan monteres, må det settes opp omramming rundt utsparingen til trappen. Håndverkeren går derfor i gang med å måle opp. Siden det skal legges nytt gulv her, legger han et bord av samme type som det ...

 • Slitetrinn på trappen

  Slitetrinn på trappen

  19/08 VIDEO: Har du en trapp som er glatt og usikker å gå i som følge av vind og vær eller annet, så er det kanskje lurt å montere noen slitetrinnsbeslag på trinnene. Håndverkeren vil her vise hvordan han setter på et par ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss