Cookies- og Brukervilkår


Monter stusstrinn

Hvis du f.eks. planlegger å installere hyller på veggen under trappen, kan det være en god idé å lukke trappetrinnene med en plate. De kalles på fagspråket stusstrinn. Har du småbarn i huset, er det også sikrere. Og dessuten kan det gi trappen et penere uttrykk. Håndverkeren viser her hvordan man monterer stusstrinnene på en måte slik at de ikke knirker når man går på dem.

Håndverkeren viser her hvordan man monterer stusstrinnene på en måte slik at de ikke knirker når man går på dem. Han starter med å måle opp bredden slik at han vet hvor bred plate han må bruke. Han setter så opp platen på det trinnet han vil lukke, og fører en strek langs kanten av trinnet som platen skal sitte under.

Nå vet han hvor høy platen må være, og skjærer den til med håndsirkelsagen. Platen må skrus fast innunder trinnet, og det velger håndverkeren å gjøre ved å skru fire skruer vannrett gjennom platen og inn i trinnet. For å finne ut hvor i platen han skal forbore, måler håndverkeren først tykkelsen på trinnet. Håndverkeren måler 5 cm inn fra hver side av platen og setter et merke der de ytterste skruene skal sitte.

Mellom de to merkene setter han enda to merker. Han sørger for at det er like langt mellom alle merkene.Håndverkeren måler så halvparten av tykkelsen på trinnet fra bunnen – her 2 cm – og setter et merke som krysser breddemålet.

Det gjør han ved alle de fire merkene. Så kan han bore. Han bruker her et 4 mm bor som passer til de tilsvarende skruene. Så banker han platen på plass. Kunsten for å unngå knirking er å senke platen litt slik at den sitter et par millimeter under trinnet. På den måten er det plass når trinnet gir etter litt når du går på det. Og etterpå setter håndverkeren på en list slik at man ikke kan se gapet. Så borer håndverkeren gjennom forboringene og inn i trappetrinnet. Det er lett, men sørg for å holde boremaskinen vannrett slik at boret går inn i midten av trinnet.

Håndverkeren kan nå skru i skruene. Til slutt setter han propper på skruene. Da kan man ikke se dem selv om man går under trappen. Før håndverkeren setter på list, sjekker han med en vinkel om platen sitter riktig, og banker lett til etter behov.

Håndverkeren vil nå sette på en list. Han starter med å måle bredden. Han setter et merke på listen med den målte bredden og klipper den til med en listesaks. Han setter på plass listen og skyter den fast med spikerpistolen. Sørg for å trykke listen tett inntil trinnet når du fester den slik at den ikke buler ut når du er ferdig.

Håndverkeren gjentar prosessen på forsiden, men her bruker han panelstifter som alternativ til spikerpistolen. Panelstifter er finere enn vanlig spiker og lager ikke merker på samme måte som spiker. Med en spikerdor banker håndverkeren spikerhodene helt ned under overflatenivå slik at man nesten ikke kan se dem.

Trappetrinnet er nå lukket til, og det er bare å gjenta prosessen på alle trinnene.

Relaterte artikler

 • De riktige trappemålet

  De riktige trappemålet

  22/08 VIDEO: En trapp skal ha noen bestemte mål for at den skal være god og trygg å gå i opp og ned. Disse målene er bestemt av menneskets skrittlengde. En normal skrittlengde er cirka 63 cm, men avtar når man beveger seg i høyden. ...

 • Håndlist i kjellernedgang

  Håndlist i kjellernedgang

  22/08 VIDEO: En trapp uten håndlist kan være en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren vil derfor sette opp en flott håndlist direkte på muren.

 • Oppsetting av stor trapp

  Oppsetting av stor trapp

  19/08 VIDEO: Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

 • Omramming til ny trapp

  Omramming til ny trapp

  19/08 VIDEO: Før den nye trappen kan monteres, må det settes opp omramming rundt utsparingen til trappen. Håndverkeren går derfor i gang med å måle opp. Siden det skal legges nytt gulv her, legger han et bord av samme type som det ...

 • Monter en loftstrapp

  Monter en loftstrapp

  19/08 VIDEO: Er du lei av problemene med å måtte finne fram stigen hver gang du skal opp på loftet, så er det kanskje en god idé å montere en smart ny loftstrapp med innebygd stige. Start med å måle den gamle trappeåpningen. ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss