Cookies- og Brukervilkår


Oppsetting av stor trapp

Trappen ser kanskje elegant og lett ut, men skinnet bedrar: Sørg for å ha nok hjelp til å løfte den på plass, ellers kan det lett gå galt. Og avtal på forhånd hvem som skal dirigere, slik at dere ikke blir uenige underveis.

Det beskyttende materialet som har blitt tapet fast under vangene, beskytter gulvet og omrammingen, til trappen er på plass. Håndverkeren begynner med å løfte opp trappen slik at han kan skru den øverste megleren fast til forvangen. Han bruker de 28 mm lange boltene som fulgte med trappen. Det monteres en nede og en oppe. Boltene festes med den medfølgende unbrakonøkkelen.

Så senker han trappen ned på plass slik at den hviler på innhakket i megleren. Han får assistanse fra en hjelper nedenfra til å styre den på plass. Nå kan de fjerne det beskyttende pappunderlaget som hittil har sikret at det ikke skrapes opp mens de løftet trappen på plass.

Håndverkeren støtter nå trappen midlertidig med en bordstump som festes med en tvinge. Bordstumpen, i dette tilfellet en strimmel MDF-plate, støtter under et trinn og står på en pappbit på gulvet. Deretter går han en tur opp trappen for å undersøke om den er stabil. Han sjekker også om megleren står ordentlig mot omrammingen. Han sjekker at trinnene er i vater før han fortsetter.

Når trappen står slik den skal, festes til muren. Det skal gjøres med 112 mm lange karmskruer med hode – de såkalte betongskruene. Med trappen fulgte det noen propper som han først måler diameteren på. Da kan han nemlig finne målet på det rette boret.

Han borer så et hull slik at skruen blir senket inn i vangen og senere kan dekkes av en propp. Deretter borer han gjennom resten av vangen med et 6 mm trebor og skifter deretter til et 6 mm murbor, og forborer i muren. Nå kan den lange karmskruen skru vangen fast til veggen. De lange gjengene på skruene medfører at vangen holdes fast i riktig posisjon uten at den festes helt inn i veggen. Til slutt dekkes skruen av en propp.

Samme framgangsmåte brukes til de andre skruene. Vangen må ha en skrue for cirka hvert fjerde trinn. Husk også å skru den korte vangen fast til motstående vegg. Trappen er nå skrudd fast til veggen slik at håndverkeren kan fjerne den midlertidige støtten.

Nå er det tid for å få på plass gelenderet. På oversiden av vangen er det fra fabrikken boret hull som passer til balustrene. Han gir hver baluster litt vanlig trelim før den settes ned i hullet. Og så er det bare rutinearbeid. Med en fuktig klut sørger han for å fjerne evt. overskytende lim før den tørker.Når alle balustrene er satt ned i hullene og limt fast, skal håndlisten på.

Håndverkeren snur håndlisten på hodet og smører på lim i alle hullene. Nå skal gelenderet ned over toppen på balustrene. Start fra en ende. Når alle balustrene har truffet et hull, banker han håndlisten på plass med hånden. Så skal håndlisten bare skrus fast til megleren. Det gjøres med en av de medfølgende boltene og unbrakonøkkelen.

Håndverkeren fester på samme måte håndlisten til megleren ned nede i etasjen under. Til slutt gir han trappen en siste finish ved å sette propper i alle hullene på forvangen der trinnene er skrudd fast. Nå er trappen klar, og den er en flott og praktisk forbindelse som gjør det lett å komme raskt og sikkert mellom de to etasjer.

Relaterte artikler

 • De riktige trappemålet

  De riktige trappemålet

  22/08 VIDEO: En trapp skal ha noen bestemte mål for at den skal være god og trygg å gå i opp og ned. Disse målene er bestemt av menneskets skrittlengde. En normal skrittlengde er cirka 63 cm, men avtar når man beveger seg i høyden. ...

 • Håndlist i kjellernedgang

  Håndlist i kjellernedgang

  22/08 VIDEO: En trapp uten håndlist kan være en sikkerhetsrisiko. Håndverkeren vil derfor sette opp en flott håndlist direkte på muren.

 • Omramming til ny trapp

  Omramming til ny trapp

  19/08 VIDEO: Før den nye trappen kan monteres, må det settes opp omramming rundt utsparingen til trappen. Håndverkeren går derfor i gang med å måle opp. Siden det skal legges nytt gulv her, legger han et bord av samme type som det ...

 • Monter en loftstrapp

  Monter en loftstrapp

  19/08 VIDEO: Er du lei av problemene med å måtte finne fram stigen hver gang du skal opp på loftet, så er det kanskje en god idé å montere en smart ny loftstrapp med innebygd stige. Start med å måle den gamle trappeåpningen. ...

 • Slitetrinn på trappen

  Slitetrinn på trappen

  19/08 VIDEO: Har du en trapp som er glatt og usikker å gå i som følge av vind og vær eller annet, så er det kanskje lurt å montere noen slitetrinnsbeslag på trinnene. Håndverkeren vil her vise hvordan han setter på et par ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss