Cookies- og Brukervilkår


3 ting du SKAL rekke
før vinteren

Har du vært god mot huset ditt i år? Har du husket å male det slitte treverket, reparert mørtelfugene, renset takrennene? Hvis ikke, er det AKKURAT NÅ du skal redde det som reddes kan, før det blir vinter for alvor.

Snø på taketFør været ser slik ut, er det enkelte ting du SKAL rekke å fikse.

1. Treverk

Tre som står utendørs uten å være dekket av maling, er dårlig forberedt for vinteren. Snø og fukt vil raskt føre til råte, og står solen på så snøen smelter, og nattefrosten deretter slår til, kan isen sprenge ut sprekker i treet.

Har du husket å male, så er alt vel. Men har du steder der det ikke er maling, eller malingen er skallet av, kan du kanskje likevel rekke det, hvis været er pent og fuktinnholdet i treet er under 18 % (helst maksimalt 15 %).

OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Rekker du det ikke, bør du i det minste utøve litt førstehjelp for å forebygge skader. Du kan beskytte ellers ubeskyttet tre mot de verste skadene ved å pensle det med ufarget treolje. Det holder fukten borte over vinteren. Deretter kan du male for alvor til sommeren igjen.

Se også: GUIDE: Slik beskytter du treverket


Sjekk fugene. Fugene skal være fylt opp, og mørtelen skal sitte fast og være uten hull, der vann ellers kan trenge seg inn.

2. Murverk

Mørtelfuger som er smuldret opp eller har hull, er en åpen invitasjon til problemer: Fuktige mørtelfuger og frost er en dårlig kombinasjon. Når vannet fryser i fugene, utvider det seg. Dermed sprenger fugene i stykker og faller ut.

Du kan fortsatt rekke å reparere mindre skader og hull i murverket. Har du et nyere hus (cirka 1960 eller nyere), kan du kjøpe en ferdig reparasjonsmørtel. Alternativt kan du kjøpe en ferdig mørtel til fugepistolen, hvis skadene er små. Er huset eldre, er fugene sannsynligvis uten sement. I så fall må du kjøpe en kalkmørtel.

Les mer om mørtel her: Finn riktig mørtel

OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Hvis kulden setter inn før du rekker å reparere, kan du ty til et gammelt murertriks, og blande litt rødsprit i mørtelen.
Rekker du ikke det heller, så prøv å holde de skadede områdene så tørre som mulig, for eksempel ved å sikre at takrennene ikke flyter over, slik at vannet renner nedover veggen.Rens takrennene for løvet som høstens løvfall har etterlatt seg.

3. Rens takrennene

Dette er kanskje det enkleste du kan gjøre – og samtidig noe som har stor effekt. Hvis takrennene er fulle av løv og skitt når vinteren kommer, er det stor risiko for at de på et tidspunkt blir fylt med snø og smeltevann, slik at de renner over. Vannet plasker ned på vegger og vinduer – dermed sprer fukt og frostsprengning seg lynraskt.

Er du virkelig uheldig, kan smeltevannet renne bak takrennen og inn nederst på taket, der det i verste fall kan renne inn i huset.

Kom deg opp i stigen, og fjern løv og skitt fra takrennene. Sjekk samtidig enden på nedløpsrørene, for å se om du kan komme til for å rense der vannet forsvinner ned i avløpssystemet.

Se også: Forbered takrennene på regn og snø

OVERLEVELSESTIPS: Hvis du ikke rekker det!
Er rennene fulle av snø og is som ikke kan komme vekk fordi takrennene ikke er renset, er det ingen vei utenom: Det skal vekk. Vær forsiktig hvis du hakker i isen, for du kan raskt skade takrennerne. Lunkent vann kan kanskje smelte opp noe, eller kanskje får du hjelp av solen på en godværsdag (men du vil nok komme til å angre på at du ikke renset rennene i tide).

REDAKSJONEN ANBEFALER: Gjør huset vinterklart

Relaterte artikler

 • Skybrudd på vei: 6 ting du MÅ gjøre!

  Skybrudd på vei: 6 ting du MÅ gjøre!

  31/07 Når det varsles skybrudd, gjelder det å være rask. Se hvilke 6 ting du kan gjøre straks, for å begrense skader og stoppe oppstigende kloakkvann.

 • GRATIS kalender: Huset året rundt

  GRATIS kalender: Huset året rundt

  02/01 Når skal gresset slås for siste gang – og hva med hekken? Med årskalenderen vår holder du styr på årets gang, og sikrer deg at hus og hage holder lenger.

 • Fjern veggen – uten å etterlate spor

  Fjern veggen – uten å etterlate spor

  06/12 Her viser vi hvordan du river en delevegg, og sletter ALLE spor i vegg, gulv og tak. Det krever bare en god plan!

  Vanskelighetsgrad 2/4
 • 9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  9 SNARVEIER: ”Nytt” hus billig

  07/09 Før-huset vårt er mildt sagt litt slitent å se på. Vi frisker det opp med blant annet en takrens og en flott, "ny" fasade. Se forvandlingen her!

 • Forbered huset for skybrudd

  Forbered huset for skybrudd

  31/08 Når regnet høljer ned, er det ikke alltid takrenner og avløp henger med. Du kan gjøre mye for å unngå det, og du kan komme i gang allerede nå!

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss