Cookies- og Brukervilkår


4 veier mot en sunn krypekjeller

Krypekjelleren er en sårbar konstruksjon, der det fort oppstår både sopp og råte. Den kan også være årsak til at du bruker unødig mye varme. Vi viser fire veier til et tørt og sunt ståsted for huset ditt.

4 veier mot en sunn krypekjeller

Det er fort gjort å glemme krypekjelleren. Særlig hvis den aldri har gitt deg noen problemer. Så hva er da poenget med å kravle rundt i skitt og gamle isolasjonsrester, kavende blant tidligere beboeres søppel med en lommelykt i hånden, for å stelle kjelleren?

En krypekjeller er forbindelsen mellom den kalde, fuktige jorden og resten av huset. Og det er ikke så mye som skal gå galt før det kommer råte og sopp i bjelkelaget i gulvet, eller at det trekker opp gjennom vegger og gulv, slik at inneklimaet i huset ødelegges helt. Selv en krypekjeller som har fungert i mange år kan få problemer: Et ildsted med steinfundament fjernes, mer isolasjon i gulvet gir en kjøligere krypkjeller, eller lufteåpningene tettes igjen av visne blader – det skal så lite til før klimaet i krypekjelleren din endres.

God ventilasjon

Hovedmottrekket mot fukten fra bakken er god ventilasjon i krypekjelleren. Luft utenfra skal strømme gjennom rommet og fjerne fukten fra bakken og innsiden av sokkelen. Men uteluften inneholder også fukt, slik at krypekjelleren befinner seg i et dilemma. God ventilering er en fin vei mot en tørr krypekjeller på vinteren, da krypekjelleren er varmere enn luften utenfra. Men om sommeren kan dette skape kondens, ettersom uteluften ofte er varmere enn kjellerens overflater.

Spør eksperten før du isolerer

De løsningene vi viser her, er det derfor ikke sikkert er like fornuftig å bruke på huset ditt. Å sikre god ventilasjon, samt å begrense den oppstigende fukten, kan du uten videre gjøre som sikre inngrep mot en fuktig krypekjeller.

Å etterisolere gulvet mot kjelleren er mer problematisk. Som utgangspunkt vil det være det eneste riktige, fordi et dårlig isolert gulv koster mye i varme. Men når krypekjelleren blir kaldere, stiger risikoen for at den blir fuktig. Derfor bør du alltid rådføre deg med en byggkyndig før du øker isoleringen ned mot en krypekjeller.

En sikker forbedring

Hvis kjelleren kun har vært tørr på grunn av overskuddsvarmen fra huset, kan isolering gi deg skader i huset som er langt mer kostbare enn de sparte oppvarmingskronene. En aktiv avfukter, som er det siste av våre inngrep, er en sikker forbedring. Men det er både en stor investering og gir en løpende utgift. Også her er det derfor naturlig å spørre en byggkyndig til råds.

Relaterte artikler

 • Solceller gir GRATIS ventilasjon

  Solceller gir GRATIS ventilasjon

  08/01 Med en solcellevifte til cirka 1000 kroner, kan du få frisk luft i hytta eller kjelleren, HELT uten utgifter til strøm. Her ser du hvordan du lager den.

  Vanskelighetsgrad 1/4
 • Hvordan beskytter jeg tapetet mot skitt?

  Hvordan beskytter jeg tapetet mot skitt?

  11/11 Vi har tapet på kjøkkenet. Det vil vi veldig gjerne beholde. Men kan vi beskytte tapetet, slik at det er enklere å vaske og ikke tar skade?

 • SANNHETEN: Her forsvinner varmen

  SANNHETEN: Her forsvinner varmen

  05/11 Her avslører termografien at vinduene er i god form, mens veggene er dårlig isolert. Se hvordan du får termografi av ditt EGET hus, og se hva det koster.

 • 8 LYSE ideer til boligen

  8 LYSE ideer til boligen

  26/10 Innredningseksperten vår har funnet de åtte beste gjør det selv-tipsene til hvordan du kan gjøre boligen lysere.

 • Slik gjør du boligen mer verdt

  Slik gjør du boligen mer verdt

  26/10 Vi har spurt tre eksperter om hva som gir en bolig verdi, både for potensielle kjøpere og for deg som boligeier. Få deres gode råd her.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • 4 veier mot en sunn krypekjeller
 • 4 veier mot en sunn krypekjeller
 • 4 veier mot en sunn krypekjeller
 • 4 veier mot en sunn krypekjeller

Vanskelighetsgrad

Vanskelighetsgrad 3/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss