Cookies- og Brukervilkår


Skreddersydd reol

Fagmannen vil her vise hvordan du selv kan lage en reol som bygges av flere lag plater, og som derfor er lett å sette sammen. Reolen kan du skreddersy i nøyaktig den lengde og bredde du ønsker. Reolen skal skjæres ut av mdf-plate i 3 forskjellige tykkelser, som du enten selv kan skjære eller får skåret til i det lokale byggemarkedet.

Før platene skjæres ut, må du regne ut hvor mange og hvor store plater du skal bruke av hver tykkelse til nettopp din reol. Til det formålet er en tegning av reolen en god idé. Tegningen er også en god hjelp når de mange platedelee senere skal limes sammen. Reolen er bygd opp av to og tre lag plater. De forskjellige tykkelsene er kombinert, så alle reolens elementer ender med å få samme tykkelse, i dette tilfelle 32 mm.

Oppbyggingen hvor de forskjellige lagene overlapper og støtter hverandre, betyr at reolen kan bære seg selv, og du unngår helt å jobbe med besværlige tappforbindelser. Målene kan endres, så reolen passer akkurat til dine ønsker. Det eneste du bare må huske, er å ta hensyn til mdf-platenes tykkelser – i dette tilfelle 10-12 og 16 mm.

Legg merke til at fagmannen bruker kappsagen til å skjære de lange stykkene, selv om sagen ikke kan nå helt på tvers. Han skjærer først fra den ene siden, deretter snur han platen rundt og skjærer gjennom det siste stykket fra den andre siden. De korte stykkene skjæres raskt og nøyaktig på bordsagen.

Nå skal platene bare settes sammen på det stedet hvor reolen skal tå. Og det er akkurat her, hvor den gamle kommoden må vike plass for den nye reolen. For å montere den skal du bare bruke snekkerlim og en dykkertpistol med 20 og 35 mm lange dykkertspiker for å holde sammen platene til limet er tørt. Har du ikke en dykkertpistol, må du bruke en hammer og små dykkert. Men det er mye lettere med en pistol, og det kan du leie i de fleste byggemarkeder.

Dykkertpistoler fås også elektriske, slik at du ikke trenger en kompressor. Start med å gi bunnplaten en stripe lim. Plassér så det høyeste sidestykket nøyaktig opp langs bunnplaten. Skyt inn to-tre 35 mm spiker til å holde platene sammen. Plasser deretter den andre store sideplaten på samme måte, og fest den med lim og dykkert.

Ta nå det korte 12 mm sidestykket. Kontrollér at det er det riktige, så det er en 16 mm kant over. Gi så platen en omgang lim i bølgeform. Det må også legges en stripe lim i kanten mellom bunn- og sideplate. Plassér nå platen nøyaktig, og skift til 20 mm dykkert. Skyt platen fast med et par spiker oppe og tre i bunnen. Plassér den andre sideplaten på samme måte.

Klem den gjerne fast med en enkelt skrutvinge, så den ikke glir. Skyt nå inn et par dykkert, så den blir på plass til limet er tørt. Nå kan overplaten plasseres. Lim godt på både side- og underkant. Legg overplaten på plass, og fest den med 35 mm dykkert på begge sider. Sett reolrammen på plass, og start så puslespillet.

Først med en liten bunnplate. Så platen som deler reolen i to. Og så enda en liten bunnplate. Når du har forsikret deg om at disse tre platene passer sammen, så riss opp hvor de er plassert, og ta dem ut. Lim på det området hvor den første platen skal ligge. Legg platen på plass, og kontroller at den ligger helt korrekt og holder ytterkant.

Trekk en stripe lim langs platen. Plassér reoldeleren helt opptil bunnplaten, og trykk den på plass. Fortsett på samme måte med den andre bunnplaten. Bank det siste stykket ned, og husk å bruke en kloss, så du ikke skader mdf-platen. Så er det tid for å lime og spikre på de 4 nederste sideplatene. De fungerer som hylleholdere.

De første hyllene kan plasseres og festes med dykkert. Oppå dem legges enda en hylle, som limes fast til den underste. Også disse hyllene får et par dykkert. Nå kan de siste sidestykkene trykkes på plass og festes. Reolen er ferdig. Men vil du gi den en riktig pen kantavslutning, er det bare å gi den en omgang med excentersliperen.

Reolen kan selvfølgelig også lakkeres eller males i en farge du liker. En reol i denne størrelsen koster deg ca. 600 kr. å lage.

Relaterte artikler

 • Skreddersydd reol

  Skreddersydd reol

  22/08 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvordan du selv kan lage en reol som bygges av flere lag plater, og som derfor er lett å sette sammen. Reolen kan du skreddersy i nøyaktig den lengde og bredde du ønsker. Reolen skal skjæres ut av ...

 • Hvorfor henger hyllene skjevt?

  Hvorfor henger hyllene skjevt?

  06/07 Jeg har satt opp hyller etter et smart prinsipp jeg har sett i Gjør Det Selv. Men hyllene blir hengende skjevt. Hva har jeg gjort feil?

 • Heng opp en reol

  Heng opp en reol

  06/06 VIDEO: Tømreren vil her vise hvordan man henger opp en reol på et skjult oppheng. I tillegg til å være usynlig, er opphenget også veldig holdbart.

 • Kan jeg unngå synlige skruer?

  Kan jeg unngå synlige skruer?

  16/09 Jeg skal lage en sokkel til en hylleseksjon, og lurer på hvordan jeg kan unngå synlige skruer. Kan jeg bare lime sammen delene?

 • Hvordan understøtter jeg skapene?

  Hvordan understøtter jeg skapene?

  19/08 Jeg har satt noen skap på hjul, med et hjul i hvert hjørne. Bunnplaten er ikke stabil nok, så den bøyes på midten. Hva gjør jeg?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss