Cookies- og Brukervilkår


Heng opp en reol

Tømreren vil her vise hvordan man henger opp en reol på et skjult oppheng. I tillegg til å være usynlig, er opphenget også veldig holdbart.

Reolens bakkledning er montert et par cm inne, noe som gir plass til det skjulte opphenget. Tømreren starter med å måle reolens innvendige bredde. Her er bredden 116 cm.Det målet setter han av på et høvlet bord, som er 21 mm tykt og 115 mm bredt.

De 21 mm passer med avstanden mellom reolens bakkledning og bakkant. Bordet skal nemlig ha samme tykkelse som avstanden fra bakkledningen til bakkant, for at opphenget skal bli skjult. Bordet kuttes til med bladsagen.

Deretter finner tømreren midten på begge ender, og ved hjelp av et rett bord trekker han en strek mellom de to midtpunktene.Vi skal nå ha delt bordet på langs, det vil tømreren gjøre med en sirkelsag. Derfor spenner han fast et annet bord ovenpå emnet vårt. Dette skal fungere som støtte for sirkelsagen.

Bordet skal skjæres i vinkel, og snittet skal være mellom 35 og 45 grader. Tømreren har her innstilt sirkelsagen på 37,5 grader. Nå har vi to lister som passer nøyaktig sammen. Den ene skal på reolen, og den andre skal festes på veggen.

Det påføres snekkerlim på den listen som skal monteres på reolen. Skruene monteres innvendig på begge sider av reolen, og listen settes på plass på baksiden, hvorpå skruene skrus helt fast. Man må huske på å snu skråkanten nedover, som man ser her. Så skal vegglisten settes opp.

Her må man være oppmerksom på å sette vegglisten ca. 8 cm lavere enn vi vil ha reolen, da vi skal kompensere for høyden på den andre listen, samt kanten på reolen.

Når tømreren har valgt høyden, avsetter han den samme høyden hele veien bortover ved hjelp av et vater. Så måles det opp til skruene. De skal sitte ca. 8 cm inne i hver ende av listen, samt en på midten. Det forbores til skruehullene, og listen holdes opp mot veggen. Skruehullene i listen brukes nå som sjablon til vegghullene.

Når det er boret i veggen, settes det plastplugger i hullene. Hullene er boret med et 6 mm bor, og skal være en anelse dypere enn pluggen, som også er 6 mm.Nå kan vegglisten monteres med 5 x 60 mm skruer.Når vegglisten er festet, kan reolen lett henges opp. Nå sitter reolen solid fast til veggen.

Relaterte artikler

 • Skreddersydd reol

  Skreddersydd reol

  22/08 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvordan du selv kan lage en reol som bygges av flere lag plater, og som derfor er lett å sette sammen. Reolen kan du skreddersy i nøyaktig den lengde og bredde du ønsker. Reolen skal skjæres ut av ...

 • Skreddersydd reol

  Skreddersydd reol

  22/08 VIDEO: Fagmannen vil her vise hvordan du selv kan lage en reol som bygges av flere lag plater, og som derfor er lett å sette sammen. Reolen kan du skreddersy i nøyaktig den lengde og bredde du ønsker. Reolen skal skjæres ut av ...

 • Hvorfor henger hyllene skjevt?

  Hvorfor henger hyllene skjevt?

  06/07 Jeg har satt opp hyller etter et smart prinsipp jeg har sett i Gjør Det Selv. Men hyllene blir hengende skjevt. Hva har jeg gjort feil?

 • Kan jeg unngå synlige skruer?

  Kan jeg unngå synlige skruer?

  16/09 Jeg skal lage en sokkel til en hylleseksjon, og lurer på hvordan jeg kan unngå synlige skruer. Kan jeg bare lime sammen delene?

 • Hvordan understøtter jeg skapene?

  Hvordan understøtter jeg skapene?

  19/08 Jeg har satt noen skap på hjul, med et hjul i hvert hjørne. Bunnplaten er ikke stabil nok, så den bøyes på midten. Hva gjør jeg?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss