Cookies- og Brukervilkår


5 tips til røykvarslere
som redder liv

Hvert år dør omkring 60 mennesker som følge av brann. Og når flammene først får fatt i gardinene, har du ikke mange sekunder på å komme deg ut av sengen, før det går helt galt. Men det er faktisk enkelt å unngå å bli en del av denne veldig kjedelige statistikken: Sett opp røykvarslere overalt i boligen din. Her får du 5 gode tips til hvor mange du skal bruke, og hvor de skal plasseres.

Brennende hus

1. Monter røykvarslere i ALLE rom

En brann kan oppstå overalt i hjemmet. Det er selvfølgelig mest opplagt at den starter på kjøkkenet, i stua ved ovnen eller i fyrrommet, men den kan like gjerne starte på kontoret, i barnerommet eller i ledningsnettet på badet klokken 04:15 på natten mellom mandag og tirsdag. Det beste er å ta alle forholdsregler!

2. Bruk seriekoblede røykvarslere

Invester i den typen røykvarslere som er seriekoblet. Oppdager den ene at det er røyk et sted i huset, begynner de andre også å pipe.

Da blir du vekket i soverommet i andre etasje, selv om det begynner å brenne i kjelleren. I tillegg til at du berger deg ut, kan du også rekke å reagere og begrense omfanget på skadene.

Seriekoblet røykvarsler
Seriekoblede røykvarslere, som kommuniserer med hverandre og piper hvis én av dem oppdager røyk, koster fra cirka 250 kroner og oppover.

3. Plasser røykvarslerne høyt

Røyk trekker oppover. Derfor skal røykvarslere plasseres der det er høyest under taket. Har du et flatt tak, bør du plassere den på midten.

4. Monter røykvarslere vekk fra vegger, dører og vinduer

Du skal ikke montere røykvarslere for tett på hjørner, vegger og åpninger som dører og vinduer. Røyken bruker nemlig lengre tid på å trenge helt ut i hjørnene, og et åpent vindu vil kanskje presse vekk røyken fra røykvarsleren.

Røykvarslerne vil nok uansett oppdage røykutviklingen etter hvert, men husk at hvert sekund teller! Plasser røykvarslerne minst én meter vekk fra hjørner, kanter og åpninger.

LES OGSÅ: Røykvarsleren varsler selv alarmsentralen

5. Sjekk alarmene jevnlig

Et batteri i en røykvarsler holder i cirka ett år, og når batteriet begynner å bli flatt, varsler de fleste røykvarslere automatisk med et lite pip. Men når det handler om liv, skal du ikke stole blindt på automatikken. Hver måned bør du trykke på testknappen til røykvarsleren for å se om den stadig virker. En røykvarsler virker for øvrig i opptil 10 år.

Relaterte artikler

 • Røykvarsler redder liv

  Røykvarsler redder liv

  15/12 Mange dødsbranner kan unngås med riktig oppsatte røykvarslere. Hvis du ikke allerede har dette i boligen din, er det på høy tid å skaffe deg det. Vi har samlet noen råd om plasseringen til røykvarseleren.

 • Gjør IKKE slik i kveld

  Gjør IKKE slik i kveld

  16/06 Vil du unngå uhell med sankthansbålet? Her kan du se hvorfor bål og bensin IKKE er en god kombinasjon – samt hvordan du lager et perfekt bål.

 • Røykvarsleren ringer selv alarmsentralen

  Røykvarsleren ringer selv alarmsentralen

  07/04 Tiden med røykvarslere som uler når de ikke skal er forbi. Nye røykvarslere forteller deg hvor det ryker, og varsler alarmsentralen selv.

 • Unngå at juletreet tar fyr

  Unngå at juletreet tar fyr

  21/12 Noen sekunders uoppmerksomhet kan forvandle et juletre til en brannfelle. Her kan du se hvor fort det går, og hvor lite som skal til for å unngå en fatal brann.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Pergola - byggesak ?

Hei, Vi skal sette opp en åpen pergola, uten ...

Putekasse på brygga.

Jeg skal lage en stor putekasse som skal ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss