Cookies- og Brukervilkår


SPAR energikroner med termografi

Termografi kan være en god investering – særlig hvis du bor i et eldre hus. Termografi avslører nemlig hvor godt eller dårlig huset ditt er isolert.


De røde fargene på et termografi avslører varme felter.

Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor godt en bolig er isolert. Men bor du i et eldre hus, er det som regel mye fornuft i å finne det ut, for det er mye penger å spare på å etterisolere et dårlig isolert hus.

Få derfor fatt i en energirådgiver, som kan ta et bilde av huset med et termokamera. Det gir deg bokstavelig talt et bilde av hvor godt eller dårlig huset ditt er isolert, slik at du kan finne ut hvor du skal sette inn tiltak med ekstra isolering.

For eksempel kan en hulmursisolasjon av mineralull som har fått noen år på baken, fungere dårligere enn når den var ny. Isolasjonen vil nemlig kunne synke sammen med årene. Dette er også noe du vil kunne se ved å ta bilde av huset med et termokamera.

Hva er termografering?

Når energirådgiveren drar frem termokameraet og tar bilder av huset ditt, kan han raskt se forskjell på isolasjonsverdien på de enkelte flatene på huset.

Du kan ikke se varme med det blotte øye. Men det kan du hvis du titter gjennom et termokamera. Og det er nettopp det energirådgiveren gjør. Termokameraet fanger infrarøde farger på bilder/film, og kan f.eks. vise en ytterveggs infrarøde stråling, som forteller hvor veggen er kald og varm. De infrarøde strålene skifter nemlig farge etter temperatur. Ved å gi de forskjellige fargene hver sin temperatur, kan du få et bilde av hvor motivet – i dette tilfellet et hus – er kaldt, lunkent eller varmt. Dette kan være nyttig når du skal finne ut om huset ditt er ordentlig isolert.

Termografi avslører varmetap

Et bilde av ytterveggen tatt i kaldt vær, (med varme på innendørs) vil tydelig vise om det siver ut varme. Det kan for eksempel være rundt vinduene, men det kan også være i toppen eller i bunnen av veggen, selv om den for eksempel er hulmursisolert. Siver det ut varme fra huset, vil det være store røde felt på bildet. Det gjør det enklere å finne ut hvor årsaken til varmetapet er, hva du kan gjøre ved det, og hva det vil koste.

Termografiens farger

Fargeskalaen på et termografi går fra rødt, over gult og grønt til blått. De rødaktige fargene viser hvor det er varmt, det vil si hvor det er varmeutslipp, og huset trenger isolasjon. De blå fargene forteller at huset er kaldt utenpå, fordi varmen holdes inne. De blå feltene er altså der boligen er velisolert.

Huset på bildet er dårlig isolert i veggen. Til gjengjeld er vinduene bra, mens taket godt kunne tåle litt mer isolasjon.

Hva koster termografi?

Termokameraene er fortsatt for dyre til at du finner dem i et byggvarehus, og for avansert for de fleste. Men det finnes mange firmaer som tilbyr termografering av huset ditt. Noen firmaer tar fra 10 til 20.000 kroner for dette, da gjerne med en såkalt trykktest i tillegg. Mens andre kan ta bare et termografi av huset ditt for en vesentlig billigere pris. Også på dette området blir utstyret mer avansert, billigere og mer tilgjengelig. Det betyr at det blir flere og flere som tilbyr tjenesten, og prisen vil naturlig nok synke. I dag skal det derfor ikke være umulig å få bare en termografering av huset ditt for noen få tusenlapper.


Hulmursisolasjon holder ikke evig

Hvis du har en murvegg med hulmursisolasjon av mineralull, celluloseisolasjon eller trefibre, kan du risikere at isolasjonen synker. Særlig hvis det trenger opp fukt nedenfra. Dette kan skyldes mange ting: For eksempel at det mangler fuktsperre, eller at den er lagt feil. Det gjør at fukten stiger fra fundamentet og opp i veggen, og ødelegger isolasjonen du har betalt mange penger for å få blåst inn. Vil du unngå dette, skal du bruke perlite eller isopor.

Du kan lese flere artikler om isolering her.

Relaterte artikler

 • Isoler litt ekstra - det lønner seg!

  Isoler litt ekstra - det lønner seg!

  08/10 Bruk litt tid på å isolere huset, og stram inn på fyringsutgiftene. Få en guide til to enkle tiltak her – det kan nesten ikke bli lettere å spare penger!

 • Kan vi dempe støy fra avløpet?

  Kan vi dempe støy fra avløpet?

  07/10 Vi har et avløpsrør fra andre etasje gjennom et rom i etasjen under. Støyen sjenerer oss, kan vi gjøre noe med det?

 • Skal en dampsperre alltid teipes?

  Skal en dampsperre alltid teipes?

  24/07 Jeg er i tvil om skjøtene i en dampsperre. Jeg pleier å klemme sammen skjøtene, men har fått høre at det ikke er bra nok. Er det riktig?

 • Dampsperre: Få huset helt tett

  Dampsperre: Få huset helt tett

  03/11 En dampsperre skal være helt tett, og holde varm og fuktig luft inne i huset. Hvis varm luft trenger ut i isolasjonen, der den kan fortettes til vann, resulterer det i råte eller sopp. Her viser vi hvordan du lager tette ...

 • Rørisolering: Lettjente penger

  Rørisolering: Lettjente penger

  03/11 Rørisolering er et helt enkelt arbeid, med en veldig stor effekt. Du kan avlese effekten direkte på fyringsutgiftene etter at du har isolert vann- og varmerørene.

  Vanskelighetsgrad 2/4

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss