Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Lister til kjøkkenbenken

En pen kjøkkenbenk krever en flott avslutning inn mot veggen. Det kan være en hulkillist, en enkel kvadratisk list eller kanskje bare en fuge. Det er mange muligheter, og valget er ditt

TAKLIST, RUND

(For eksempel 21 x 34 mm)

taklist

En tradisjonell list med nøytral utforming. Kan brukes bak enhver type kjøkkenbenk. Utgaven i furu er ganske rimelig, og den kan males eller beises. Du får også listene i andre størrelser, og flere tresorter (eik for eksempel), og den finnes også i plast. Listene kan settes opp utenpå fliser eller på en naken vegg.

FORDEL: Billig. Delvis fleksibel, slik at den kan følge vegger med små skjevheter.
ULEMPE: En avskrånende overkant på en relativt bred list, betyr det at det ikke blir pent å sette fliser på veggen over listen.

FEIELIST

(For eksempel 9 x 15 mm)

feielist

Den smale listen gir en nesten anonym avslutning. Finnes i flere størrelser og tresorter, også som ferdigmalt hvit. Den kan enkelt males eller beises. Brukes på glatt vegg (glassfilt/malt) eller på fliser. Listen kan med fordel limes på plass.

FORDEL: Billig. Meget fleksibel. Kan følge små skjevheter i veggen, og derfor limes helt tett inn mot den.
ULEMPE: Tynn (9mm) list, som bare kan dekke en smal sprekk mellom benkplaten og veggen.


HULKILLIST TIL KJØKKENBENK

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

hulkilist

Denne typen er en spesiell hulkillist til kjøkkenbenker. Den har en smal kant mot benkeplaten og en bred kant øverst. Listen kan legges utenpå veggkledningen, men den brede overkanten gir deg også muligheten til å bygge fliser oppå listen, med en silikonfuge mellom. Listen må spesialbestilles på et snekkerverksted, og da får du den i akkurat den tresorten du vil. Eventuelt kan du bruke en symmetrisk oppbygget hulkillist, som er lagervare i de fleste byggvarehus.

FORDEL: Virkelig flott avslutning, som du kan få i samme tresort som benkeplaten. Det er mulig å sette fliser på veggen fra overkanten av listen.
ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy.

BAKKANT HULKILLIST

(For eksempel 33 x 33 mm – må spesialbestilles)

bakkant hulkillist

Som navnet indikerer, skal listen sitte på bakkanten av kjøkkenbenken før benkeplaten monteres. På den måten fortsetter benkeplaten ut i rundingen uten en synlig kant, og det ser ut som om listen og benkeplaten er i ett stykke. Det er en elegant løsning, som krever stor presisjon når listen skal monteres. Det gjøres med skruer gjennom listen, inn i platen. Du skal forbore, og sammenføyningen krever lim som tåler vann. Kan brukes utenpå, eller som støtte til fliser.

FORDEL: En meget elegant måte å forbinde en benkeplate og hulkillist på. Kjøkkenbenken blir litt dypere (listens tykkelse).
ULEMPE: Må spesialbestilles, så prisen blir høy. Monteringen krever at du er veldig nøyaktig.


FUGE MELLOM BENK OG VEGG

(Som oftest en silikonfuge).

fuge mellom benk og vegg

Det vanligste i norske kjøkken er ikke å ha en list mellom benkeplaten og veggen. I stedet nøyer de fleste seg med en fuge, som oftest av en silikonfugemasse. Metoden gjør det mulig å rette opp forholdsvis store skjevheter (opptil 1 cm) i sprekken mellom benkeplaten og veggen. Dekk til både benkeplaten og veggen med maskeringsteip. Legg et bakstopp for fugen, og legg fugen på overkanten av benkeplaten, mot veggen. Trekk fugen glatt med en finger dyppet i såpevann, slik at det blir en hulkil i fugemassen.

FORDEL: Enkel og billig løsning.
ULEMPE: Fugen (særlig en hvit) kan bli fort stygg. Spesielt bak en platetopp og bak vasken.


IKKE ALLE LISTER ER AV TRE

Det finnes etter hvert en del alternativer til de tradisjonelle trelistene. Listene finnes for eksempel i metall eller laminat, som matcher benken.

Blant det siste vi har sett (ikke bare i Norge), er lister til kjøkkenbenken i både aluminium og laminat. De er forholdsvis tynne. Hulkilene er 14 x 14 mm, slik at de vil ligge som en elegant ”stripe” mot veggen.

Relaterte artikler

 • Ni enkle tips som redder kjøkkenet

  Ni enkle tips som redder kjøkkenet

  03/05 Kjøkkenet ditt blir utsatt for mye slitasje i hverdagen. Her viser vi deg hvordan du enkelt forlenger kjøkkenets levetid med ni reparasjoner.

 • STRAM OPP på kjøkkenfronten

  STRAM OPP på kjøkkenfronten

  26/09 Skapdører og skuffefronter blir skjeve med årene. Men det er heldigvis ikke vanskelig å få dem på linje igjen, bare du vet hvor du skal skru.

 • Skjul med skyggelister

  Skjul med skyggelister

  23/08 VIDEO: Det kjedelige mellomrommet mellom tak og vegg, skjeve avskjæringer og små skader må dekkes til. Det kan gjøres med mange forskjellige typer lister, men den best egnede er skyggelisten, som også er veldig enkel å sette opp.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Septik tank

Hei jeg skal sette ned en 4m3 (3 kammer) ...

Tak over terrasseplatting

Hei, Jeg skal bygge tak over en ny skifer ...

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss