Cookies- og Brukervilkår


Fres ut til skøjtebeslag

Før du skjærer ut til skjøtebeslagene, må du være helt sikker på hvor de skal sitte.


De målene har håndverkeren avsatt da han la opp platen. Sett dem ca. 10 cm inn fra hver side, og husk å avmerke på både benkeplate og underskapets overplate. Fra avmerkingen vinkles det og strekes opp hvor sentrum av beslaget skal sitte.

Med et såkalt sylinderbor, med samme diameter som beslaget – i dette tilfellet 35 mm, borer man ned i benkeplatens underside. Dette beslaget skal ligge i en dybde på 15 mm, og håndverkeren kontrollerer hele tiden at han borer dypt nok – men ikke for dypt.

Beslaget skal ligge helt plant med benkeplaten, eller en aning under.Beslagstangen er 16 cm lang, og skal gå halvt inn i hver benkeplate, altså 8 cm i den ene og 8 cm i den andre.

Nå må det freses ut til beslagstangen. Til den jobben benyttes det en overfres. Har du ikke det, kan den leies i f.eks. et byggemarked. Fresestålets diameter skal være litt større enn beslagstangens diameter, som er 6 mm. Innstill deretter fresestålets dybde så det er nesten like dypt som mottakerbeslaget.

Fres så langs oppstrekingen. Legg beslaget på plass, og kontroller om det passer. Fres deretter det andre sporet på akkurat samme måte.Så må det freses ut til lamelloer, som skal stabilisere de to benkeplatene slik at de ikke forskyver seg opp og ned i forhold til hverandre.

En lamello er 2,2 cm bred på midten, og skal halvt inn i hver plate. Det betyr at fresen må innstilles på litt over 1,1 cm, ettersom lamelloen skal inn i begge platene.

Håndverkeren plasserer tre lamelloer med noenlunde samme avstand, og freser ut til dem med en lamellofres. Det er noe de færreste har stående på hylla, men den kan leies i byggemarkeder.

Har du allerede en overfres, kan den benyttes sammen med en notfres. Det gjør ingenting at fresingen blir litt lengre enn lamelloene.

Før platen legges på plass, er det en god idé å smøre endestykkene med olje, så de ikke er så mottakelige for fukt. Nå kan den første platen legges på plass. Men den må ikke festes før den andre benkeplaten i vinkelkjøkkenet er skåret til på samme måte.

Relaterte artikler

 • STRAM OPP på kjøkkenfronten

  STRAM OPP på kjøkkenfronten

  26/09 Skapdører og skuffefronter blir skjeve med årene. Men det er heldigvis ikke vanskelig å få dem på linje igjen, bare du vet hvor du skal skru.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Skjær ut til koketopp  

  Skjær ut til koketopp  

  28/07 VIDEO: I den nye kjøkkenbenkeplaten skal det felles ned en ny koketopp. Koketoppen skal nedsenkes her hvor den gamle komfyren har stått. For å være helt sikker på plasseringen, streker håndverkeren opp langs skuffelementene på ...

 • Skjærefjøl med anslagskant  

  Skjærefjøl med anslagskant  

  27/07 VIDEO: Hvis du har fått ny kjøkkenbenk, og saget ut til oppvaskkum, har du automatisk også fått et stykke treplate som du lett kan forvandle til en fin skjærefjøl.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss