Cookies- og Brukervilkår


Skjær ut til koketopp  

I den nye kjøkkenbenkeplaten skal det felles ned en ny koketopp. Koketoppen skal nedsenkes her hvor den gamle komfyren har stått. For å være helt sikker på plasseringen, streker håndverkeren opp langs skuffelementene på baksiden av den nye platen.


Den nye benkeplaten skal dessuten gjøres litt smalere, fordi det ellers er for vanskelig å åpne skuffene. Det må skjæres av 2,5 centimeter i hele platens lengde.

For å lage alle oppstrekinger samtidig, markerer håndverkeren samtidig hvor de to skjøtebeslagene, som skal holde de to platene sammen, skal sitte. Han måler 10 cm inn fra den ene siden.

Og likeså 10 cm inn fra den andre. Han markerer målene både på den nye benkeplaten og på kjøkkenelementets overside. Markeringene på kjøkkenelementets overside sikrer at han kan se målene og overføre dem når den andre benkeplaten skal monteres i vinkel på den første.

Nå må det måles nøyaktig opp til utskjæringen av den nye koketoppen. Det er ganske stor forskjell på størrelsen av koketopper, men det følger alltid med en mal eller et nøyaktig mål.

Og det er viktig å holde disse målene, da det ofte er en forholdsvis smal kant som skal holde koketoppen fast på benkeplaten. Før håndverkeren måler opp og skjærer ut til koketoppen, vil han først sage til platen i bredden. Da sikrer han seg at han ikke får feilplassert dybden på utskjæringen til koketoppen.

Han markerer de 2,5 centimeter tre steder langs platekanten, så han er sikker på å skjære helt rett.Med en føringsskinne er det ikke nødvendig å streke opp.

Det gjelder bare å holde skinnen på plass, så den flukter med de tre merkene. Skinnen hjelper ham samtidig til å holde sagen på rett kurs. Når det skal skjæres så langt som her, er det nærmest umulig å få et godt resultat med en håndsag.

Så hvis du ikke har en håndsirkelsag, er det en god idé enten å leie en eller få platen tilskåret i byggemarkedet. Når man skjærer med en sag på denne måten, er det viktig med et godt underlag.

Bruk en lekte til å støtte med, og plasser den slik at den delen av sagbladet som går gjennom benkeplaten skjærer ned i lekten. Det gir god støtte til både benkeplate og sag. Vi har valgt å plassere koketoppen midt på benkeplaten.

Dermed oppnår vi også litt mer enn den 5 centimeters avstanden til bakveggen som anbefales av de fleste koketopp-produsenter. Deretter følger håndverkeren nøyaktig de målene som produsenten har opplyst om, og bruker konstant vinkelen.

Da er han sikker på at oppstrekingen blir helt rett, og holder samme avstand til bordkanten både foran og bak.Det bores et 10 mm hull i det ene hjørnet av oppstrekingen.

Hullet må bores slik at det holder seg like innenfor strekene i hjørnet. Det bores et hull mer diagonalt overfor det første hullet. Hullene er så store at stikksagbladet uten problemer kan komme ned i dem, og håndverkeren kan starte utsagingen.

Du behøver ikke å bore et hull i alle fire hjørnene, da du kan sage ut to sider fra hvert hull. På den måten unngår du de vanskelige snittene hvor du må snu bladet i hjørnene.

Støtt platen med et par lekter, så stikksagbladet ikke går ned i bordet. Og følg oppstrekingen nøye. Det stykket av benkeplaten som er skåret ut kan du f.eks. bruke til en skjærefjøl. Slip av kantene, så utskjæringen blir helt ren. Dermed er du sikker på at koketoppen vil komme til å ligge helt tett inntil benkeplaten.

Det er ikke så mye hokus-pokus ved å montere koketoppen. Det skal verken brukes silikon eller gummilister, da det må kunne komme luft innunder. Koketoppen skal ikke festes. Den er montert med klemmer, som automatisk låser den fast til benkeplaten når den legges ned i utskjæringen.

Relaterte artikler

 • STRAM OPP på kjøkkenfronten

  STRAM OPP på kjøkkenfronten

  26/09 Skapdører og skuffefronter blir skjeve med årene. Men det er heldigvis ikke vanskelig å få dem på linje igjen, bare du vet hvor du skal skru.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Fres ut til skøjtebeslag

  Fres ut til skøjtebeslag

  28/07 VIDEO: Før du skjærer ut til skjøtebeslagene, må du være helt sikker på hvor de skal sitte.

 • Skjærefjøl med anslagskant  

  Skjærefjøl med anslagskant  

  27/07 VIDEO: Hvis du har fått ny kjøkkenbenk, og saget ut til oppvaskkum, har du automatisk også fått et stykke treplate som du lett kan forvandle til en fin skjærefjøl.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss