Cookies- og Brukervilkår


Sinkede treforbindelser  

Sinking er kanskje den peneste treforbindelse som finnes. Men sinken er også noe av det vanskeligste og mest tidkrevende å lage.


Heldigvis finnes det forskjellige sinkesett med maler, som letter arbeidet mye. Dette settet består av en mal, som kan lage både lange og korte sinker.

Dessuten følger det med skruetvinger til festing av malen, fresestål, styretapp og såle m.m. Du må bruke en overfres. Men ikke med den sålen som normalt sitter på maskinen. Den må tas av, og skiftes ut med sålen som følger med settet.

Før sålen monteres, må den medfølgende styretappen plasseres i fresen. Denne tappen sørger for at sålen vil komme til å sitte akkurat i midten.

De mange hullene i sålen, og de forskjellige skruene som følger med, gjør at sålen kan monteres på stort sett alle typer overfreser. Når sålen er på plass, må styretappen tas av igjen. Det medfølgende fresestålet monteres og innstilles i ønsket dybde.

Håndverkeren har valgt å frese sinkene i to stykker 16 mm sponplate. Fresestålet innstilles slik at det freser ca. 2/3 ned i platene. I dette tilfellet altså ca. 10 mm.

Med en treplate fastspent på høvelbenken får han et godt underlag til utfresingen. Deretter legger han den vannrette platen på plass, og så den loddrette. Platene må ligge helt nøyaktig, og den vannrette skal flukte med kanten på den loddrette.

Malen har en smal og en bred utskjæring. Her velger vi å bruke den brede utskjæringen, som samtidig har de korteste sinkene. Om du velger det ene eller det andre er helt og holdent en smaksak.

Malen må spennes godt fast til emnet med de medfølgende skrutvingene. Overfresen startes, og det kjøres jevnt i malen fra den ene siden til den andre, og opp i alle mellomrommene. Du må huske å kjøre tilbake igjen, da det gir finest resultat.

Det smarte ved å bruke maler, som disse, er at du får frest sinker i begge plater samtidig, og at de derfor passer nøyaktig sammen. Det blir straks vanskeligere hvis du skulle lage sammenføyningen med sag og stemjern på en plate om gangen.

Relaterte artikler

 • STRAM OPP på kjøkkenfronten

  STRAM OPP på kjøkkenfronten

  26/09 Skapdører og skuffefronter blir skjeve med årene. Men det er heldigvis ikke vanskelig å få dem på linje igjen, bare du vet hvor du skal skru.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Sokkelforkant på magnet

  Sokkelforkant på magnet

  28/07 VIDEO: I forbindelse med restaureringen av kjøkkenet skal den gamle komfyren tas ut. Det skal i stedet installeres en innebygd komfyr, noe som betyr at det nå mangler et stykke av sokkelen.

 • Fres ut til skøjtebeslag

  Fres ut til skøjtebeslag

  28/07 VIDEO: Før du skjærer ut til skjøtebeslagene, må du være helt sikker på hvor de skal sitte.

 • Skjær ut til koketopp  

  Skjær ut til koketopp  

  28/07 VIDEO: I den nye kjøkkenbenkeplaten skal det felles ned en ny koketopp. Koketoppen skal nedsenkes her hvor den gamle komfyren har stått. For å være helt sikker på plasseringen, streker håndverkeren opp langs skuffelementene på ...

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss