Cookies- og Brukervilkår


Sammenføyning av benkeplater i vinkel  

Når to benkeplater skal monteres i en rett vinkel, er det selvfølgelig viktig at de er skåret slik at de passer perfekt i skjøten.


Under den første benkeplaten lirkes skjøtebeslagene på plass, og lamelloene plasseres i utfresingen. Når du er sikker på at platene ligger riktig, må det smøres elastisk fugemasse på de stedene hvor de to benkeplatene støter inntil hverandre.

Elastisk fugemasse har den fordelen at den ikke blir stiv som lim, men samtidig er den så tett at det ikke kan passere fukt gjennom. Massen holder seg dessuten så myk at bevegelsene som kan forekomme mellom platene ikke gjør skjøten utett.

Legg så opp den andre platen slik at utfresingene på baksiden ligger over skjøtebeslaget. Stram de to beslagene med en fastnøkkel. Stram dem så hardt du kan, så de to benkeplatene føres godt sammen.

Fugemassen som kommer opp mellom platene må tørkes helt av mens den er våt. Den kan selvfølgelig fjernes når den er tørr, men da risikerer du å skade platene. For å få all massen helt av kan du med fordel fukte et stykke kjøkkenrull. Nå skal platene festes til kjøkkenelementene.

Det gjøres enklest ved å montere en skrue nedenfra, gjennom elementet og opp i benkeplaten. Men først må det forbores. Hullet i elementet må bores slik at diameteren er dobbelt så stor som skruene som skal brukes.

Dermed får benkeplaten mulighet for å bevege seg litt, noe en massiv treplate som denne alltid vil gjøre. Denne skarpkantede benkeplaten må bare ha ”knekt” den skarpe forkanten. Ellers er den både altfor mottakelig for skader og altfor ubehagelig å berøre.

På en bit av det som er blitt til overs av benkeplaten freser håndverkeren ut en prøve, for å se om avfasingen er passelig. Når kanten er som han ønsker, freses det på begge benkeplatene.

Fjern hvis mulig kanten i én operasjon uten opphold underveis. Da er du sikker på å få en pen og jevn avretting. Fresen kan ikke komme helt inn i hjørnet, så her blir du nødt til å file til kanten.

Fil litt om gangen, og gjør det med rolige bevegelser, samtidig som du holder filen i en 45 graders vinkel. Nå gjenstår det bare å slipe kantene lett med et fint stykke sandpapir, korning 180.

Relaterte artikler

 • Skjær ut til oppvaskkum

  Skjær ut til oppvaskkum

  28/07 VIDEO: I dette kjøkkenet skal det legges to nye benkeplater i en 90 graders vinkel. Den første platen er klar, og håndverkeren legger den nøyaktig på plass, men uten å feste den.

 • SLIK beskytter du den dyre benkeplaten

  SLIK beskytter du den dyre benkeplaten

  08/02 Mange benkeplater er i virkeligheden uegnet til et hardt liv på kjøkkenet. Men har du tre, metall eller stein på benken, kan du likevel redde den.

 • Dyre benkeplater flopper i test

  Dyre benkeplater flopper i test

  05/01 Vi har testet 11 forskjellige benkeplater, og konklusjonen er klar: Mange av de dyre benkeplatene er egentlig UEGNET til formålet. Se hvorfor her.

 • Kan vi fornye benkeplaten?

  Kan vi fornye benkeplaten?

  30/11 Benkeplaten på kjøkkenet vårt er mørk. Det har vi lyst til å gjøre noe med. Kan vi lysne den?

 • Billig hurtigkur til benkeplaten

  Billig hurtigkur til benkeplaten

  08/10 For noen få hundrelapper, kan du forvandle en gammel, slitt benkeplate til en lekker, nyoljet og eksklusiv benk. Her kan du se hvordan.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss