Cookies- og Brukervilkår


Skjær ut til oppvaskkum

I dette kjøkkenet skal det legges to nye benkeplater i en 90 graders vinkel. Den første platen er klar, og håndverkeren legger den nøyaktig på plass, men uten å feste den.


På toppen av det gamle underskapet strekes det opp hvor platen og utskjæringer til skjøtebeslag skal sitte. Den første platen fjernes igjen, og det måles og strekes opp til den neste. Bruk vinkel, og kontrollerer målet et par ganger. Håndverkeren overfører også målene til skjøtebeslagene.

For å kunne montere dem, må det sages fire hull øverst i de gamle skapene. Med en 56 mm hullsag bores de fire hullene ut. Størrelsen på disse hullene er ikke så viktig.

De må bare være litt større enn hullene som ble laget i selve benkeplaten, ellers kan man ikke komme ordentlig til når beslagene skal strammes. På dette stykket må benkeplaten tilpasses vinduet, så den nye kjøkkenbenken dekker innhakket i vinduskarmen.

Når du har tatt alle målene, så lag en skisse med alle målene på, som du kan ta med ut dit hvor platen skjæres til. På den måten er du sikker på en helt riktig utskjæring.

Håndverkeren skjærer først til platen i lengden. Her benytter han en sirkelsag med en føringsskinne, som gir et både rent og rett snitt. Har du ikke det, kan du bruke en ny skarp håndsag. Og husk at benkeplaten må skjæres slik at det er en halv centimeter luft inn til veggen.

Da har platen nemlig mulighet for å utvide seg. Denne sprekken mot veggen dekkes senere av en list. Når alt skjærearbeidet er unnagjort, bæres benkeplaten inn og legges på plass.

Platen justeres, og som man ser passer den fint, og det er en halv centimeter luft til veggen. Utskjæringen til vinduskarmen skjæres også ut med sirkelsagen. Fei og støvsug grundig før du legger den nye platen på plass. Dessverre er litt av listen rundt døren i veien.

Men det skjærer håndverkeren lett av med en multikutter. Platen legges på plass igjen, men må ennå ikke festes. Når den ligger riktig, overføre markeringene fra beslagene til platen.

Dessuten må det måles opp til en oppvaskkkum. Kummen skal sitte midt over det dobbelte underskapet, og det markeres på undersiden av platen. Håndverkeren måler 8 cm inn fra forkanten av benkeplaten. Kummen legges på plass, så kanten ligger nøyaktig på oppstrekingen.

Målet kontrolleres enda en gang. Og kummens omkrets tegnes opp på platen. Bruk alltid en tømmermannsblyant når du tegner. Den er god å holde på, den lager tydelige streker, den riper ikke opp materialet og det er alltid mulig å viske ut streken igjen.

Nå er det jo viktig at kummen ikke faller gjennom hullet, som man har sett på mang en vitsetegning. Derfor måler håndverkeren to cm inn fra streken.

Kummen har en bærekant på 1,8 cm, så derfor måler han 2 cm inn. De 2 mm i differanse gjør at han er sikker på at kummen passer i hullet, selv om han skulle sage litt feil. Han markerer de 2 cm nøyaktig og hele veien rundt.

Til slutt forbinder han alle punktene, så det blir en hel strek å sage etter. Med en stikksag og en stø, forsiktig hånd kan håndverkeren skjære i benkeplaten uten først å bore et hull til stikksagbladet.

Stikksagen skal bare holdes i en bratt vinkel, så går den rett gjennom platen, og sagingen kan fortsette på normalt vis. Bruk et smalt stikksagblad, så er det mye lettere å komme ”mykt” rundt i svingene.

La benkeplaten ligge på et par lekter som er høyere enn stikksagbladets frigang. Det gir god støtte, og du risikerer ikke å sage ned i arbeidsbordet.

Det utsagde stykket kan du bruke som skjærefjøl. Slip kanten ren med et stykke grovt sandpapir, så det ikke er noen kanter i veien når kummen skal legges på plass. Med et sylinderbor freses hullene ut til de to skjøtebeslagene, på samme måte som vi gjorde på den andre benkeplaten.

Relaterte artikler

 • Sammenføyning av benkeplater i vinkel  

  Sammenføyning av benkeplater i vinkel  

  28/07 VIDEO: Når to benkeplater skal monteres i en rett vinkel, er det selvfølgelig viktig at de er skåret slik at de passer perfekt i skjøten.

 • SLIK beskytter du den dyre benkeplaten

  SLIK beskytter du den dyre benkeplaten

  08/02 Mange benkeplater er i virkeligheden uegnet til et hardt liv på kjøkkenet. Men har du tre, metall eller stein på benken, kan du likevel redde den.

 • Dyre benkeplater flopper i test

  Dyre benkeplater flopper i test

  05/01 Vi har testet 11 forskjellige benkeplater, og konklusjonen er klar: Mange av de dyre benkeplatene er egentlig UEGNET til formålet. Se hvorfor her.

 • Kan vi fornye benkeplaten?

  Kan vi fornye benkeplaten?

  30/11 Benkeplaten på kjøkkenet vårt er mørk. Det har vi lyst til å gjøre noe med. Kan vi lysne den?

 • Billig hurtigkur til benkeplaten

  Billig hurtigkur til benkeplaten

  08/10 For noen få hundrelapper, kan du forvandle en gammel, slitt benkeplate til en lekker, nyoljet og eksklusiv benk. Her kan du se hvordan.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss