Cookies- og Brukervilkår


Mål sikkert opp til ny kjøkkenbenk  

Det er på tide å skifte ut de mer enn 20 år gamle benkeplatene på kjøkkenet. Underskapene skal ikke skiftes, så derfor må de gamle benkeplatene og oppvaskkummen tas av, uten at elementene tar skade.


Håndverkeren starter med å løsne beslagene som holder kummen på plass. Men først må du huske å stenge vannet. Får du ikke stengt vannet på en stoppekran under vasken, må du få tak i en rørlegger. Kummen skal brukes igjen, så derfor demonterer håndverkeren også vannkranen.

Da kan han nemlig tegne av omkretsen av kummen på den nye benkeplaten. Alle skruene som holder de gamle platene på plass må skrus av. Det kan være vanskelig å komme til, så her er en skrudrill hvor borhodet kan vinkles en god idé.

Nå når alle skruene er ute, kan platene løftes av. Riktignok ikke helt uproblematisk, for det er nemlig brukt silikon mellom benkeplaten og kjøkkenelementene.

Selv etter 20 år har den bevart sin styrke.De gamle benkeplatene er borte, og nå er kjøkkenet klart til å få nye plater. Håndverkeren starter med å måle ut til den lengste platen. Mellom veggene hvor benkeplaten skal ligge er det 206 centimeter. Dette målet tas med ut dit hvor den nye platen skal skjæres ut.

Dermed slipper du alt støvet innendørs. Platen er 30 mm tykk og skåret av jatobatre, som er noe av det hardeste som finnes. Den oppmålte lengden fra vegg til vegg var 206 centimeter, men det målet må reduseres med en centimeter – til 205.

Dermed blir det en halv centimeter luft mellom platen og veggene i begge ender. Det er veldig viktig at det blir dette lille mellomrommet, så treet i den massive treplaten har plass til å utvide seg. Legg merke til hvordan håndverkeren bruker tommestokken. Han markerer alltid i enden av stokken.

Det gir et helt nøyaktig mål. Håndverkeren sager over platen med en håndsirkelsag, og bruker samtidig en føringsskinne, så han er helt sikker på at sagsnittet blir helt rett.

Har man ikke en sirkelsag, kan man gjerne bruke en stikksag eller en håndsag, men det er hardt arbeid – særlig i dette 30 mm kraftige treverket. Legg platen på plass, og kontroller nøye at den ligger riktig og har en halv centimeter luft i begge ender.

Det skal også være litt luft mellom veggen og den bakerste del av platen, slik at det også er plass til at treet kan gi seg litt denne veien. Mellomrommene mellom platen og veggene blir senere dekket av en list, som sikrer en flott finish.

Relaterte artikler

 • Kan jeg lage benken med fliser?

  Kan jeg lage benken med fliser?

  16/11 En kjøkkenbenk med fliser kan bli flott, men det er et par viktige detaljer du skal være oppmerksom på før du setter i gang.

 • Kan jeg unngå fukt i kjøkkenbenken?

  Kan jeg unngå fukt i kjøkkenbenken?

  19/08 Jeg skal ha ny benkeplate på kjøkkenet, fordi den gamle er fuktskadet rundt vasken. Hvordan unngår jeg dette igjen?

 • Kjøkkenbenk til rabattpris

  Kjøkkenbenk til rabattpris

  02/09 Støper du din egen benkeplate i betong, kan du få samme eksklusive utseende til en brøkdel av prisen.

  Vanskelighetsgrad 4/4

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss