Cookies- og Brukervilkår


Sterkt gulv med epoksy

Ønsker du deg et ekstra sterkt, malt gulv? Da kan du male det med epoksymaling. Det er ekstremt slitesterkt og rengjøringsvennlig. Du får derfor et gulv som er lett å vedlikeholde, med lang levetid.

Sterkt gulv med epoksy Når malingen er blandet, har du kun begrenset tid til å male, normalt to timer.

Tidligere ble epoksymaling mest brukt på gulv i fabrikker og verksteder, fordi det kan tåle store belastninger, har en høy slitestyrke og er veldig rengjøringsvennlig. Men i private boliger er det også mange fordeler ved å male gulvet med epoksy. I tillegg til styrken, og at det er enkelt å vedlikeholde, finnes epoksymaling i mange farger, slik at du kan få et gulv i stort sett den kuløren du ønsker deg.

Hva er epoksymaling?

Epoksymaling består av to komponenter. Det er en base, en såkalt epoksyharpiks, som blandes med en herder umiddelbart før du skal male. Den kjemiske sammensetningen gjør materialet stivt og ekstremt sterkt når de to komponentene herder. Epoksymaling er kun til innendørs bruk, ettersom UV-stråler kan bryte ned den ellers så solide malingen.

Vi har sett epoksygulvmaling til ca 1200 kroner for fem liter, som dekker 20 kvadratmeter med to strøk. Det er litt dyrere enn annen gulvmaling, men til gjengjeld får du et resultat som både holder lenge og er veldig enkelt å vaske rent.

Slik maler du med epoksy

1. Underlaget skal være i orden: Underlaget skal være tørt, rent og fettfritt, slik at malingen hefter godt. Blanke flater slipes lett, betong med en diamantsliper, tre med slipepapir. Sugende flater strykes med en grunning beregnet for epoksy. Sprekker fylles med epoksysparkelmasse, som jobber optimalt sammen med den spesielle malingen.

2. Bland grundig: Epoksymaling består av to komponenter; en base og en herder. De skal blandes i nøyaktige blandingsforhold for å herde som ønsket. Bland grundig, helt ut i kantene med en visp på bormaskinen ved lav hastighet. Bland kun det du skal bruke.

3. Jobb raskt: Når malingen er blandet, har du kun begrenset tid å male på, normalt to timer. Underlaget skal ha en temperatur på minst 15 grader, for at malingen skal herde. Den fordeles med korthåret rull. Mal vått i vått, ellers risikerer du nyanseforskjeller. Som regel kreves det to strøk maling. Sørg for god utlufting.


VERKSTEDET er et opplagt sted å velge epoksymaling, fordi overflaten vil være motstandsdyktig overfor stort sett alle typer kjemikalier, olje og terpentinbasert maling og annet. Det tørkes bare opp, uten å etterlate seg spor.


KJØKKENET er et rom med stor aktivitet. Vil du male gulvet her, skal det være med en ekstremt slitesterk maling. Da er epoksy det beste valget, uansett om det er på betong eller tre.


STUA kan også ha glede av et gulv som er malt med epoksy. De fleste stedene er ikke slitasjen veldig stor, men for eksempel gangbanene og gulvet ved spisebordet er hardt belastet. Også på badet kan du male med epoksy – rett på våtromssikret, pusset vegg i dusjhjørnet. Du kan også blande kvarts i malingen til gulvet, slik at det blir sklisikkert.

Slik beskytter du deg selv

Epoksymaling er vannoppløselig og inneholder ingen farlige løsemidler. Den avgir ingen farlige damper, men det er viktig at du beskytter huden din når du jobber med oppblandet epoksymaling. Hvis du får epoksy på huden, kan du risikere å få en allergisk reaksjon.

Derfor skal du bruke hansker som er særskilt godkjent til epoksy, vernebriller eller ansiktsmaske og en maledrakt. Får du maling på huden, skal du straks vaske det bort med såpe og vann.

Relaterte artikler

 • Hvor tørt skal betonggulvet være?

  Hvor tørt skal betonggulvet være?

  29/06 Jeg har støpt et nytt betonggulv i garasjen, og nå skal det males. Hvor tørt skal det være før jeg kan male det med epoxymaling?

 • FAKTA: Er EPOXY-maling farlig?

  FAKTA: Er EPOXY-maling farlig?

  03/05 Epoxy i industrien kan skape kronisk sykdom. Men hvor farlig er det å male sitt eget kjellergulv med epoxymaling?

 • UNNGÅ maling som skaller av!

  UNNGÅ maling som skaller av!

  29/06 Skaller malingen av den pussede murveggen? Det skyldes ofte at fukt har samlet seg bak malingen, fordi den er for tett. Se hvordan du unngår det!

 • Varm fargeprøven

  Varm fargeprøven

  24/05 VIDEO: De fleste vet godt at fargen blir mørkere når den tørker, men det kan være vanskelig å vurdere hvor mye.

 • Varm fargeprøven

  Varm fargeprøven

  24/05 VIDEO: De fleste vet godt at fargen blir mørkere når den tørker, men det kan være vanskelig å vurdere hvor mye.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss