Cookies- og Brukervilkår


Beslaget er sterkt og seigt

Det er lett å bygge med beslag – og resultatet blir bunnsolid. Men vær på vakt! Du må fi nne de riktige beslagene og skru dem fast på riktig måte. Gjør du ikke det, kan verket ditt falle sammen som et korthus.

Da orkanen Katarina brølte inn over kysten av Louisiana den 29. august 2005, var det ikke bare oversvømmelsene som smadret området og kostet over 1200 mennesker livet. Vindkast på over 230 kilometer i timen knuste bygninger, ja hele kvartaler til pinneved. Og da befolkningen begynte å bygge opp igjen en ny tilværelse på ruinene, var bygningsbeslag et ord ingeniører og håndverkere brukte igjen og igjen. For de grå metallstykkene med hull hadde vist at de kunne motstå orkanens herjinger. Katarina kunne rive og flå, beslagene knekte ikke.

Både seige og bløte

Men samtidig hadde Katarina brutalt blottet beslagenes svake sider. For der håndverkerne hadde satt spiker og skruer feil eller overlatt avstivningen til bare beslagene, la hun ned bygningene som spinkle korthus. Beslagene var riktignok ikke revet over, men enten var skruer og spiker flådd ut av treet, eller så var beslagene krøllet sammen som bløt bomull. Byggbeslag er nemlig noen riktig seige tøffinger. Men de er ikke på langt nær så stive som de kan virke når du står med dem i hendene. Og selv det sterkeste beslaget i verden er ikke noe verdt hvis skruen som skal holde det, mister taket. Det trenger du egentlig ikke en orkan for å oppdage. Får du den sære innskytelsen å gå amok på et beslag i verkstedet ditt, kan du raskt og enkelt vri det helt ut av fasong – men du greier ikke å dele det. Byggbeslagenes styrke ligger i seigheten. Og det er den du skal utnytte, hver gang du bruker et byggbeslag. Byggbeslagenes svake side er den manglende stivheten og forankringen. Og det er det minst like viktig å huske på hver gang du bruker et byggbeslag. Og når håndverkerne nå går rundt og bygger opp igjen og forsterker husene ut til Mexicogolfen, har de blitt mye mer bevisste på at beslagene ikke kan avstive bygninger uten hjelp – det krever også skråavstivere og plater. Og de har også blitt mye mer bevisste på å bruke de riktige beslagene og ikke minst på å sette nøyaktig det riktige antallet skruer i nøyaktig de riktige hullene.

Feil og riktig bruk

For brukes beslagene feil, er de ikke verdt metallet de er laget av. Selv om carporten din bare møter en norsk vinterstorm, skal skruene sitte slik at de på den ene siden binder beslaget de riktige stedene, på den andre siden ikke ødelegger treet de skal festes i. Ellers risikere du at carporten din kan bli ei felle. Det er litt av en ingeniørkunst. Og store oppgaver får du alltid en fagmann til å regne gjennom – helt ned til hvilke hull som skal brukes i hvert beslag. Mindre oppgaver kan du utføre uten hjelp – og fortsatt sove trygt når stormen kommer. Men du skal finne de riktige beslagene. Det hjelper plakaten deg med. Du skal arbeide etter de samme prinsippene som håndverkerne i Louisiana. Det hjelper guiden her deg med. Og du skal bruke fornuften. Det er opp til deg selv!

Relaterte artikler

 • Hemmeligheten om skruen som ikke ruster

  Hemmeligheten om skruen som ikke ruster

  14/09 Noen smarte japanere har funnet opp en rustfri skrue, som ikke knekker like lett som rustfrie skruer pleier. Få (nesten) hele hemmeligheten bak skruen her.

 • QUIZ: Hva kan du om beslag?

  QUIZ: Hva kan du om beslag?

  26/06 Byggbeslag er din beste venn når noe skal tømres sammen i en fei. Men er du bare en bruker av beslagene, eller er du ekspert i dem? Test deg selv her.

 • Dropp skruer - Lim det fast

  Dropp skruer - Lim det fast

  27/01 Mange steder er det faktisk lurt å bytte ut spiker eller skruer med lim. Men når du bruker lim, er det viktig å ha full kontroll på underlaget.

 • TOPP-3: Beskyttelse til tregulvet

  TOPP-3: Beskyttelse til tregulvet

  12/11 Tregulv skal overflatebehandles. Men hvilket middel er best: Olje, lakk, voks, såpe eller maling? Vi kårer de tre beste valgene til husets forskjellige rom.

 • Hvordan beskytter jeg tapetet mot skitt?

  Hvordan beskytter jeg tapetet mot skitt?

  11/11 Vi har tapet på kjøkkenet. Det vil vi veldig gjerne beholde. Men kan vi beskytte tapetet, slik at det er enklere å vaske og ikke tar skade?

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Beslaget er sterkt og seigt
 • Beslaget er sterkt og seigt

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss