Cookies- og Brukervilkår


Skjær til glass

Du kan spare en masse penger ved å skjære til glass selv, enten det gjelder en enkelt rute til hagestuen eller drivhuset. Glass er dyrt, men det er veldig lett å finne et passende stykke på gjenbruksstasjonen og så selv skjære det til.Du kan fx også bruge glas fra punkterede termoruder – glasset fejler som regel ingenting. Her skal fagmanden skære 5 cm af et stykke glas. Han måler op og trækker en lige streg, hvor der skal skæres.

Du kan også bruke glass fra punkterte isolerglassruter – glasset er som regel like bra. Men hold deg i så fall til nyere ruter, isolerglass fra 70- og kanskje 80-tallet inneholder miljøgifter. Her skal håndverkeren skjære 5 cm av et stykke glass.

Han måler opp og trekker en rett strek hvor det skal skjæres. Når du skal skjære glass, er det viktigste at hjulet på glasskjæreren er helt skarpt. Så lag først en prøve før du skjærer ut det riktige glasstykket.

Skjærer ikke hjulet rent nok, må du skifte til et nytt hjul. De fleste glasskjærere har 6 hjul, og hvert av dem er markert med et tall. På denne gamle glasskjæreren skifter vi fra det gamle, slitte hjul 4 til det ubrukte nr. 5.

Det gjøres helt enkelt ved å løsne skruen bakpå, dreie hjul nummer 5 fram og stramme til skruen igjen. På den nye glasskjæreren skal du bare la hjulet stå på tallet én (1), eller den streken som er betegnelsen for én (1).

Før du begynner å skjære, er det en god idé å dyppe glasskjæreren i terpentin. Det minsker spenningene i glassets overflate når hjulet skjærer i det, noe som sikrer et bedre sluttresultat. Sørg for at glasset ligger helt fast før du går i gang med å skjære. Glasset skal ligge på en helt plan flate og helt ut til kanten.

Bruk gjerne en list til å støtte glasskjæreren med, og skjær én gang med et bestemt gjennomgående trykk fra den ene enden av glasset til den andre. Det er veldig viktig at glasset risses helt ute fra kanten på den ene siden og helt ut til kanten på den andre.

Det skal bare risses én gang. Det er ganske enkelt umulig å risse to ganger i samme spor. Nå legger du glasset så rissesporet ligger tett langs bordkanten.

Og med en hammer slår du lett på det stykket som skal av ………eller du bruker hakket som er på glasskjæreren til å brekke stykket av. Til slutt sliper du kanten med et fint stykke sandpapir, slik at de meget skarpe kantene blir litt avrundede og dermed ikke så lette å skjære seg på.

Relaterte artikler

 • 3 TIPS: Om plugger og skruer

  3 TIPS: Om plugger og skruer

  21/09 Må pluggen være lenger enn skruen? Hvor stort skal hullet være – og kan en plugg holde i en gipsvegg? Vi svarer på spørsmål om plugger og skruer.

 • GENIALT materiale holder på alt!

  GENIALT materiale holder på alt!

  19/08 Nye mørteltyper og tynne armeringsnett gjør det mulig å pusse murverk som tidligere ville gitt selv de dyktigste murmesterne grå hår!

 • Bord som ALDRI råtner

  Bord som ALDRI råtner

  18/08 Bytter du ut vindskiene av tre med fibersement, så slipper du maling og vedlikehold. Bord av fibersement ser ut som tre, men de råtner aldri.

 • GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  15/08 Fordelen med komposittbord, er at de ikke skal males eller oljes, og vedlikeholdet er minimalt. Her viser vi hvordan du bruker de smarte bordene.

 • Er kompositt det beste til terrassen?

  Er kompositt det beste til terrassen?

  03/08 Jeg vurderer komposittbord på terrassegulvet. Det høres ut som en perfekt løsning, men jeg er likevel skeptisk. Er det ingen problemer med kompositt?

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss