Cookies- og Brukervilkår


Tett hull i gipsplaten

Et stygt hull i en gipsplate kan lett tettes slik at reparasjonen blir helt usynlig.

Ved hjelp av tømrervinkelen strekes det opp til et lite stykke gipsplate som kan dekke hullet. Deretter skjæres stykket ut med en bladsag. Her skal vi bruke to like store stykker, så når det første stykket gipsplate er skåret til, benyttes det til å streke opp det neste med.

Da er man sikker på at de får samme størrelse.Den ene platen holdes opp foran midten av hullet, hvorpå omkretsen strekes opp. Til å sage ut stykket bruker tømreren en gammel bladsag. Her er det en fordel å holde den ene hånden på bladet, så sagen blir mer stabil.

Når man først er kommet gjennom de to lagene med gips, går resten av sagejobben uten problemer. Som et alternativ til bladsagen kan man bore et hull i det ene hjørnet. I hullet er det akkurat plass til et baufilblad, som benyttes til å sage langs oppstrekingen.

Når det er skåret gjennom begge platene, skal alle kanter skrås. Det gjøres med en skarp hobbykniv. Skråskjæringen sikrer at det senere kan sparkles mellom veggen og tettingen, så overgangen blir usynlig.

Tetningsbitene må ha noe å sitte i. Derfor holder tømreren opp et bord til hullet og streker opp så det blir ca. 10 cm lengre enn hullet. Det skjæres ut tre stykker i samme lengde.

Bordene lirkes inn mellom den innerste gipsplaten og isoleringen. De skal plasseres slik at de både kan skrus fast i veggen og det er plass til å feste tetningsbiten.Bordet skrus fast med vanlige gipsskruer. Det samme gjentar seg med bordet i bunnen og i midten av hullet.

Den første tetningsbiten kan nå skrus i. Merk deg at det er laget en pil, som viser hvilken vei platen skal vende. Kantene på den andre biten skal, som kantene i hullet skråskjæres, så det senere kan sparkles.

Den ytterste platen skrus fast med gipsskruer til tre. Skruene må være minimum 41 mm, slik at de kan få ordentlig tak i bordet.Føres tommestokken over tetningsbiten, er det tydelig at den er i nøyaktig samme nivå som veggen. Nå skal det bare sparkles, og reparasjonen er utført.

Relaterte artikler

 • Skru i gips

  Skru i gips

  07/06 VIDEO: For å oppnå et profesjonelt resultat, må en gipsskrue bare skrus så langt inn at den såvidt presser papiret ned. Den må altså ikke gå gjennom papiret. Den perfekte skrue er undersenket en halv mm.

 • Oppheng i gipsplater

  Oppheng i gipsplater

  07/06 VIDEO: Rent umiddelbart kan gips virke litt skrøpelig til å henge opp ting i. Men det er på ingen måte tilfelle, hvis man gjør det på riktig måte.

 • Del gipsplater

  Del gipsplater

  07/06 VIDEO: Det finnes flere teknikker for å dele gipsplater. Her vil tømreren vise hvordan han gjør det med både en hobbykniv og en sag.

 • 30 mestertips om gips

  30 mestertips om gips

  08/04 Gipsplater er noe for seg selv! Her er mesterens beste tips til jobben med gipsplater.

 • Hvordan bruker du gipsplater?

  Hvordan bruker du gipsplater?

  09/03 I løpet av få tiår, har gipsplater i mange utgaver endret både hjemmene og håndverkstradisjonene våre – og gipsplatene har åpnet en ny verden med muligheter for gjør det selv-håndverkeren.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss