Cookies- og Brukervilkår


Oppheng i gipsplater

Rent umiddelbart kan gips virke litt skrøpelig til å henge opp ting i. Men det er på ingen måte tilfelle, hvis man gjør det på riktig måte.

Her skal vi sette opp en knaggrekke. Så det måles ut til høyden på den ene siden. Knaggrekken legges opp til veggen, og man kan skyve den litt fram og tilbake, til den riktige plasseringen er funnet. Med en blyant slås det en strek, som markerer enden av knaggrekken.

Tømreren har et smart knep for å sikre en rett opphenging. Emnet legges på vateret, og kruehullenes plassering markeres med tusj. Nå er det en smal sak å streke opp hvor skruene skal sitte, og samtidig få knaggrekken i vater.

Den loddrette streken markeres ut for streken på vateret. Når det er i vater, slås det en vannrett strek. Der hvor de to strekene krysser hverandre skal det forbores. Som skrue bruker vi en spesiell gipsplugg, som skrus i med et montasjeverktøy som følger med i pakken.

Det lille spydet både forborer og fører pluggen inn i gipsveggen. Det lille papiret som pluggen dreier ut fjernes. Knaggrekken skrus så fast. Her har vi valgt å benytte skruer med hvitt hode som passer til knaggrekken.

Alternativt kan man bruke de skruene som følger med til pluggene. I en dobbelt gipsplate som denne kan de bære minst 17 kg. Skal det henges opp tunge ting på gipsveggen, krever det en kraftigere festeanordning. Her har vi merket opp til en ny knaggrekke. Det forbores med et 10 mm bor.

Pluggen settes inn i hullet og slås helt i bunnen med en hammer, slik at den er i nivå med veggen. Så kan skruen skrus i. Her ser vi resultatet fra baksiden av gipsplaten.

Det er tydelig at pluggen krøller seg sammen og lager en liten knute, som holder knaggrekken på plass. Gipsplater kan bære stort sett alle ting, bare man sørger for å benytte riktig plugg.

Relaterte artikler

 • Skru i gips

  Skru i gips

  07/06 VIDEO: For å oppnå et profesjonelt resultat, må en gipsskrue bare skrus så langt inn at den såvidt presser papiret ned. Den må altså ikke gå gjennom papiret. Den perfekte skrue er undersenket en halv mm.

 • Del gipsplater

  Del gipsplater

  07/06 VIDEO: Det finnes flere teknikker for å dele gipsplater. Her vil tømreren vise hvordan han gjør det med både en hobbykniv og en sag.

 • Tett hull i gipsplaten

  Tett hull i gipsplaten

  06/06 VIDEO: Et stygt hull i en gipsplate kan lett tettes slik at reparasjonen blir helt usynlig.

 • 30 mestertips om gips

  30 mestertips om gips

  08/04 Gipsplater er noe for seg selv! Her er mesterens beste tips til jobben med gipsplater.

 • Hvordan bruker du gipsplater?

  Hvordan bruker du gipsplater?

  09/03 I løpet av få tiår, har gipsplater i mange utgaver endret både hjemmene og håndverkstradisjonene våre – og gipsplatene har åpnet en ny verden med muligheter for gjør det selv-håndverkeren.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss