Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Alt om grus!

Grus og pukk finnes i utallige varianter. Noe brukes til å sikre at belegningen din ligger stabilt, mens andre varianter er perfekt når du skal blande mørtel eller betong. Her ser vi på noen av de vanligste typene grus og pukk, og forteller hva du kan bruke dem til.


RETT OG STABILT: Når bærelaget er vibrert, legges et avrettingslag, så belegningen blir rett og stabil.


HVA BRUKES GRUS OG PUKK TIL?
UNDER STEIN OG HELLER
Vi bruker alltid minst to lag grus (bærelag og settelag) under stein, heller og andre belegninger, når vi skal anlegge en hagegang, innkjøring eller en terrasse.
FORSKJELLIG MURARBEID
Til murarbeid brukes grus, når ting skal blandes fra bunnen – for eksempel pussmørtel og betong. Det er billigere å blande selv enn å kjøpe ferdige blandinger.
SOM BELEGNING
Både grus, pukk og steinblandinger brukes som belegning på gårdsplasser, hageganger og lignende. Det er et enkelt og billig alternativ til å legge betongstein.


HVORDAN BRUKES GRUS?

Som gjør det selv-folk, bruker vi ofte grus under belegninger. Når grusen er fordelt, skal det vibreres med en platevibrator. Det gjelder både bærelag og et eventuelt forsterkningslag i bunnen. Tykke lag på mer enn 10-15 cm bør du vibrere i to omganger – første gang når halvparten av laget er spredd ut.

Etter vibreringen skal gruslaget jevnes, slik at det neste laget blir noenlunde like tykt overalt. Det siste laget – settelaget – skal ikke vibreres, men bare legges tynt, eventuelt tråkkes sammen og rettes opp.

Grusen skal sikre at belegningen, i form av stein eller heller, ligger rett og stabilt i mange år. Det gjør den kun hvis det er tilstrekkelig drenering under belegningen. Bærelagene danner en god drenering.

GREIT Å VITE OM GRUS

Skal du ikke bruke all grusen med en gang, kan du bestille det i en storsekk (bigbag). Det er dyrere, men gjør det enklere å holde grusen fri for ugress, løv og annet organisk avfall du ikke vil ha i den.

SPESIELT VED GRUS

Grus hentes i naturen, og er enten naturlig, som natursand, eller knust granitt, som pukk. I tillegg får du kjøpt både knust betong og knust asfalt som grus.

Natursand regnes som en knapp miljøressurs, og mange jobber for å bruke mindre av det, både globalt og i Norge.


VARIANTER AV GRUS
DRENSGRUS/FORSTERKNINGSLAG
Kornstørrelse: 0-63 mm

Skal du legge stein i en innkjøring som skal kunne tåle tung trafikk, skal du grave ut og legge 15-30 cm forsterkningslag i bunnen. Laget skal vibreres hardt. Du kan også bruke f.eks. 32-63 mm pukk.
BÆRELAG
Kornstørrelse: 0-32 mm

Et bærelag brukes under alle typer belegninger. Bildet viser natursand, men pukk er mest vanlig, både i 0-16, 0-32 og 0-45 mm. 10-15 cm grus stabiliserer belegningen og virker som et drenslag.
AVRETTINGSLAG
Kornstørrelse: 0-8 mm

Avrettingsgrus er den grusen vi legger rett under belegningen, i et lag på 2-4 cm. Bildet viser natursand, men knust stein i 0-4 og 0-8 mm er mest vanlig. Avrettingslaget har liten drenseffekt.
FUGESAND
Kornstørrelse: 0-2 mm

Fugesand brukes mellom heller, betongstein, brostein og andre belegninger. Tidligere ble det ofte brukt strandsand til oppgaven, men fugesand pakker bedre, og gir ugress tyngre vilkår.
MURSAND
Kornstørrelse: 0-4 mm

Mursand bruker vi for eksempel til å blande en pussmørtel eller en finkornet betong. Skal du for eksempel pusse en nybygget sokkel, blander du en mørtel av mursand med sement og vann.

SUBBUS/LEIRET NATURSAND
Kornstørrelse: 0-8 mm

På en hagegang hvor vi ønsker en toppbelegning av grus, f.eks. singel, legger vi først subbus eller leirholdig natursand under. Den vibreres og danner en hard overflate som grusen legges på.
STØPESAND/TILSLAG
Kornstørrelse: 0-11 mm

Støpesand, eller tilslag som er faguttrykket, brukes når vi skal blande betong. Det skal bare tilsettes sement og vann. Tilslaget kan være både 0-8, 0-11 og 0-16 mm, i både natursand og knust stein.
FALLUNDERLAG
Kornstørrelse: 0-2 mm

Fallunderlag er sand uten kanter på kornene, og alle kornene er nesten like store. Derfor pakkes den ikke sammen og blir hard. Fås også i en grovere utgave med korn på 2-8 mm.
SANDKASSESAND
Kornstørrelse: 0-4 mm

Sand til sandkasser er lett å bygge med, fordi den inneholder mye finstoff. Sanden skal være godkjent i forhold til innhold av for eksempel tungmetaller og giftstoffer. Selges i sekk.


Relaterte artikler

 • Må jeg bruke tre typer grus?

  Må jeg bruke tre typer grus?

  23/07 Tre typer grus under belegningen?

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • 3 TIPS: Om plugger og skruer

  3 TIPS: Om plugger og skruer

  21/09 Må pluggen være lenger enn skruen? Hvor stort skal hullet være – og kan en plugg holde i en gipsvegg? Vi svarer på spørsmål om plugger og skruer.

 • GENIALT materiale holder på alt!

  GENIALT materiale holder på alt!

  19/08 Nye mørteltyper og tynne armeringsnett gjør det mulig å pusse murverk som tidligere ville gitt selv de dyktigste murmesterne grå hår!

 • Bord som ALDRI råtner

  Bord som ALDRI råtner

  18/08 Bytter du ut vindskiene av tre med fibersement, så slipper du maling og vedlikehold. Bord av fibersement ser ut som tre, men de råtner aldri.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss