Cookies- og Brukervilkår


ALT om MDF-plater

MDF brukes mye til møbler og inventar, særlig i industrien. Den glatte overflaten og de kompakte kantene gjør platene lette å skjære til, slipe og male. Platene er sjelden lagervare i byggvarehusene, så de må spesialbestilles.

Hva brukes mdf-plater til?

Vanlige MDF-plater kan oppta fukt, og egner seg derfor kun til innendørs bruk. De duger heller ikke til f.eks. benkeplater eller på badet. Men MDF fås også som fuktbestandige eller vannfaste plater.

Hyller av MDF-plater

Vil du utnytte plassen under en skråvegg eller en trapp, kan du skreddersy din egen hylle eller et hyllesystem av MDF. Da får du det akkurat slik som du vil ha det.

Hylder af mdf-plader
MDF-plater er harde og formstabile, og derfor godt egnet som hyller, da de kan bære tung vekt.

Skapdører av MDF-plater

Platene er gode å bygge møbler av, f.eks. klesskap og reoler. Jobben er enkel, og du trenger ikke å sparkle skjøtene før du maler skapene dine.

Skab af mdf-plader


Fotlister og panel av MDF-plater

I motsetning til for eksempel sponplaters sårbare kanter, har MDF-plater faste, harde kanter, som du kan frese profiler i. Du kan også frese mønstre i overflaten på platene. Det er smart når du lager møbler, omramminger eller designer ditt eget listverk eller brystningspanel.

Paneler af mdf-plader
Vi kjenner MDF-plater best som profilerte panelplater, men du kan også lage dine egne flotte lister av MDF. Kombiner for eksempel en platestrimmel og profilert listverk.

Hvordan jobber du med mdf-plater?

MDF-plater er enkle å bearbeide med både sag og overfres. Til gjengjeld er de harde og tunge å jobbe med, og sliter på sagblad og fresestål. Husk å bruke støvmaske under arbeidet, fordi platene er laget av trefibre, som blir til fint støv når du skjærer i platene.

     

Den største fordelen med MDF, er at du kan frese for eksempel en not i kanten eller profiler i overflaten. Har du ikke prøvd det før, kan du øve deg på et platestykke før du setter ordentlig i gang. Prøv deg frem med overfresen ved for eksempel å avrunde kantene, frese en not i kanten eller lage forskjellige profiler lenger inn på platen. MDF kan skrus og limes sammen, men du kan også bruke lamellfres og sette sammen en hylle med flatplugger (kjeks).

MDF-plater fås i forskjellige tykkelser

Spesialversjonene av MDF fås i flere forskjellige tykkelser, men ikke like mange som vanlig MDF. Den kan du blant annet få i følgende tykkelser, og for eksempel bruke til:

  ■ 3 mm til bakkledning på et skap.
  ■ 6 mm til veggplater du setter utenpå en annen vegg.
  ■ 9 mm til mellomstykket på fotlister med pyntelister.
  ■ 12 mm til omramminger.
  ■ 16 mm til vindusutforinger.
  ■ 19 mm til sider, hyller og skapdører.
  ■ 22-25 mm til et skrivebord, du lager selv.
  ■ 40 mm til for eksempel solide benkeplater.


MDF-PLATER: 7 VARIANTER:

VANLIG MDF

MDF-plater består av findelte trefibre, som er blandet med lim og presset hardt sammen, slik at platene blir glatte og harde. Vanlig MDF tåler ikke høy luftfuktighet og brukes kun innendørs.
SLISSET MDF
Lag møbler med buede former av slisset MDF. Det krever bare en form, som platene kan spennes fast til mens limet tørker. Vil du ha to glatte sider, limer du to plater sammen og sparkler kantene.

FARGET MDF

Lager du møbler, finnes det også MDF i farger. Særlig svart burde du kunne få bestilt i et byggvarehus. Da slipper du å male hvis du vil ha et svart møbel, men platen holder lenger hvis du lakkerer den.
BRANNHEMMENDE MDF
Spesielt godt egnet til formål der du vil ha en høy brannsikkerhet. Bruk for eksempel brannhemmende MDF til innvendig kledning, tak, skillevegger eller i et isolert verksted.
VANNFAST MDF
På badet kan du kun bruke fuktbestandige eller vannfaste materialer. Det finnes for eksempel fuktbestandig MDF, som i så fall kan være et alternativ, men overflaten på platene skal beskyttes mot fukt.
FINERT MDF
Vil du lage noe som skal se ut som ekte tre, kan du også få finert MDF. Da er det limt et tynt lag tre utenpå platen. Finéren fås i forskjellige tresorter, blant annet eik, lønn, ask, bøk, kirsebær og valnøtt.
MELAMINBELAGT MDF
Plater belagt med melamin er mer slitesterke og fuktresistente. Melamin er et hardt plastlaminat, som limes på MDF-en eller blandes i overflatebehandlingen. Melaminplatene fås primært som hvite.

Relaterte artikler

 • 3 TIPS: Om plugger og skruer

  3 TIPS: Om plugger og skruer

  21/09 Må pluggen være lenger enn skruen? Hvor stort skal hullet være – og kan en plugg holde i en gipsvegg? Vi svarer på spørsmål om plugger og skruer.

 • GENIALT materiale holder på alt!

  GENIALT materiale holder på alt!

  19/08 Nye mørteltyper og tynne armeringsnett gjør det mulig å pusse murverk som tidligere ville gitt selv de dyktigste murmesterne grå hår!

 • Bord som ALDRI råtner

  Bord som ALDRI råtner

  18/08 Bytter du ut vindskiene av tre med fibersement, så slipper du maling og vedlikehold. Bord av fibersement ser ut som tre, men de råtner aldri.

 • GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  15/08 Fordelen med komposittbord, er at de ikke skal males eller oljes, og vedlikeholdet er minimalt. Her viser vi hvordan du bruker de smarte bordene.

 • Er kompositt det beste til terrassen?

  Er kompositt det beste til terrassen?

  03/08 Jeg vurderer komposittbord på terrassegulvet. Det høres ut som en perfekt løsning, men jeg er likevel skeptisk. Er det ingen problemer med kompositt?

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss