Cookies- og Brukervilkår


Guide til marktegl

Belegningsstein av tegl har fått større oppmerksomhet de siste årene. De finnes i mange farger, som hver for seg, eller i kombinasjon, gir en både flott og levende belegning.


Tegl legges og fungerer stort sett som billigere betongstein, men den elegante overflaten, store variasjonen i farge og evnen til å eldes med patina, gjør den til et flott alternativ.

Markteglenes egenskaper

Tegl til belegning minner om murstein, men er mer slitesterke, bedre sikret mot brudd – og ikke minst frostsikre og velegnet til jordkontakt i vårt tøffe klima.

Typisk bruk av marktegl

Belegningsstein av tegl – eller marktegl, som de kalles – brukes til mange forskjellige belegninger, der de skaper et stilrent uttrykk. Teglsteinene gir en plan og tett belegning, og er velegnet til stier og terrasser. De sterkeste teglsteinene kan også tåle å bli kjørt på i innkjørsler.

Etablering av belegning med marktegl

Belegningsstein av tegl legges på et fast og avrettet lag av grus, og krever samme håndlag som heller og betongstein. Steinene er normalt på størrelse med en murstein, og enkle å håndtere. De kan også legges på siden, slik at du får to forskjellige størrelser av den samme steinen.

Holdbarhet for marktegl

Tegl holder lenge og blir som regel flottere med årene, når de får patina. Bruk alltid teglstein brent til formålet, de suger minst muligt fukt. Ikke på grunn av frostsprenging, som sjelden gir problemer her, men suger de for mye fukt, ødelegger alger og mose teglens spesielle uttrykk.

Vedlikehold av marktegl

En riktig lagt belegning av tegl ligger i mange år, uten at du skal gjøre annet enn å feie og luke vekk ugress som måtte vise seg mellom steinene. Som ved betongstein, bør du unngå høytrykksspyleren og nøye deg med å feie.

GUIDE: Se hele den store guiden til belegningsstein

Relaterte artikler

 • GUIDE: Velg riktig naturstein

  GUIDE: Velg riktig naturstein

  01/08 Naturstein er et perfekt valg for alle som vil ha en flott hagegang eller innkjørsel. Her viser vi forskjellige typer, og hvordan du jobber med dem.

 • GUIDE: Alt om betongstein

  GUIDE: Alt om betongstein

  19/07 Stein og heller av betong er geniale til terrasser, innkjørsler og hagestier. Her viser vi typene du kan velge blant – og hvordan de brukes.

 • GUIDE: singel, dekorstein og grus

  GUIDE: singel, dekorstein og grus

  29/06 Singel, dekorstein og grus er relativt billig, men krever vedlikehold. Bli klokere på det meste om singel, dekorstein og grus her.

 • GUIDE: Alt om naturstein

  29/06 Naturstein er helt vanlige steiner, som legges som de er. Her kan du lese om hvordan du skal legge steinene, og hvilke egenskaper de har.

 • GUIDE: Alt om granittstein

  GUIDE: Alt om granittstein

  27/06 Granittstein er som skapt til brolegninger, og kan lett kombineres med betongheller. Bli klokere på granittens egenskaper, bruk og holdbarhet her.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss