Cookies- og Brukervilkår


Tekk taket med takspon

Takspon, også kalt takstikke og takflis, er en gammel form for taktekking, men ikke i vanlig bruk lenger. Det er synd, mener noen. For de kan ha lang holdbarhet og de har stil. Her viser vi de grunnleggende prinsippene.

Når taket skal skiftes, tenker de færreste på å legge et nytt tak av takspon. De små, smale treplatene har vært brukt som takbelegg i Norge fra 1200-tallet. Men det produseres fortsatt takspon, først og fremst til brukt på historiske bygninger og kirker. Og naturligvis kan de brukes f.eks. på private uthus. Norsk takspon har tradisjonelt vært av eik eller furu, og på stavkirkene var de spisse. I denne artikkelen viser vi en type takspon (dansk) som er tverr i enden. Det er flere fordeler med takspon: Holdbarheten er lang – i gjennomsnitt like lang som tegl, såfremt du velger akasietre, som er en av de mest værbestandige tresortene, ifølge danske fagfolk. Dessuten er akasie-takspon motstandsdyktig overfor brann. I Danmark har de såkalt MK-godkjennelse til klasse T-taktekking. I praksis vil det si at de anses som like brannsikre som tegl. Og så er trespon nokså lette å arbeide med. Det eneste verktøyet du behøver, er tommestokk, sag og skrumaskin eller spikerpistol. Det siste er det letteste, men bruker du skruer i stedet for spiker kan du lettere korrigere eventuelle feilutlegginger. Når du legger taket, må du bare sørge for å skifte mellom de tre forskjellige breddene, som sponene leveres i, slik at skjøtene blir forskjøvet.

Relaterte artikler

 • Kan jeg lagre sement?

  Kan jeg lagre sement?

  26/08 Jeg har hatt en rest sement stående i uthuset. Nå som jeg skal bruke den, er den helt hard og full av store klumper. Kan jeg bare løse det opp i vann og bruke det likevel?

 • 3 TIPS: Om plugger og skruer

  3 TIPS: Om plugger og skruer

  21/09 Må pluggen være lenger enn skruen? Hvor stort skal hullet være – og kan en plugg holde i en gipsvegg? Vi svarer på spørsmål om plugger og skruer.

 • GENIALT materiale holder på alt!

  GENIALT materiale holder på alt!

  19/08 Nye mørteltyper og tynne armeringsnett gjør det mulig å pusse murverk som tidligere ville gitt selv de dyktigste murmesterne grå hår!

 • Bord som ALDRI råtner

  Bord som ALDRI råtner

  18/08 Bytter du ut vindskiene av tre med fibersement, så slipper du maling og vedlikehold. Bord av fibersement ser ut som tre, men de råtner aldri.

 • GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  GUIDE: Slik bruker du komposittbord

  15/08 Fordelen med komposittbord, er at de ikke skal males eller oljes, og vedlikeholdet er minimalt. Her viser vi hvordan du bruker de smarte bordene.

Last ned
Klikk på de små bildene for å forstørre.
 • Tekk taket med takspon

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss