Cookies- og Brukervilkår


GUIDE: Slik beskytter
du treverket

Når vi beskytter utendørs tre med flere lag olje og maling, er det ikke bare til pynt. Vi forlenger treets levetid betydelig, fordi treet blir godt beskyttet mot fukt, sopp og ultrafiolette stråler fra solen. Her viser vi hvilke typer trebeskyttelse du kan velge mellom, og hvordan du bruker dem.

Trebeskyttelse utendørs
BESKYTTELSE: Malingen på treet danner en overflate som holder regnet ute, men som fukt inne i treet kan trenge ut gjennom.


HVA BRUKES TREBESKYTTELSE TIL?
Trebeskyttelse utendørs HUSVEGGER, LEVEGGER OG GJERDER
Et strøk med grunningsolje og en form for trebeskyttelse vil forlenge treets levetid betydelig. Derfor lønner det seg å behandle nytt treverk utendørs.
Trebeskyttelse utendørs DØRER OG VINDUER
Velstelte dører og vinduer kan påvirke verdien på huset positivt. I tillegg ser det jo mye penere ut.
Trebeskyttelse utendørs HAGEMØBLER OG TERRASSER
En behandling med treolje vil beskytte hagemøbler og treterrasser mot fukt. Skal treet også beskyttes mot sollys, er maling mer effektivt.


HVORDAN BRUKER DU TREBESKYTTELSE?

På ubehandlet treverk er det en fordel å begynne med å forsegle alle kvister med to-tre strøk med kvistlakk. Ellers vil det sive ut harpiks fra kvisten, som ødelegger behandlingen du gir treet etterpå. Er treet grått i overflaten, skal det slipes før du grunner eller maler.

Trebeskyttelse utendørs

Det grå er ødelagte trefibre, og de kan verken grunning eller maling sitte fast på. Deretter er du klar til å trebeskytte.

Trebeskyttelse utendørs

Først skal treet grunnes, fordi grunningen beskytter og danner en overflate alle former for trebeskyttelse kan hefte til. Deretter kan du behandle treet med det produktet som til slutt skal beskytte treet, og få det til å holde lenger – treolje, beis eller maling.

VIKTIG OM GRUNNING!

Grunningsolje til utendørs bruk inneholder stoffer som motvirker sopp. Den skal derfor kun brukes utendørs. Oljen metter treets celler og skaper en overflate som maling og beis kan hefte godt på.

SPESIELT MED MALING

Maling danner et tykkere lag og inneholder flere fargepigmenter enn annen trebeskyttelse, som ofte er nesten gjennomsiktig. Derfor vil maling beskytte treet bedre mot sollys enn en pigmentert olje eller beis. Til gjengjeld stiller maling større krav til forarbeidet.

VARIANTER AV TREBESKYTTELSE
Trebeskyttelse utendørs GRUNNINGSOLJE OG TREOLJE
Treolje beskytter treet mot fukt, men ikke mot sollys. Brukes som topplag på for eksempel terrassebord. Grunningsolje brukes kun på ubehandlet tre. Den impregnerer og gir en overflate som maling og beis binder på.
Trebeskyttelse utendørs AKRYLBASERT
Akrylmaling beskytter mot både fukt og sollys, og gir en veldig holdbar overflate (5-9 år), hvis den påføres på en riktig behandlet vegg. Meget diffusjonsåpen (pustende) maling.
Trebeskyttelse utendørs OLJEBEIS/MALING, ALKYDBASERT
Oljebeis med alkyd trenger godt inn i treet og beskytter det mot både fukt og sollys. Holdbarheten kan være opp til 5-7 år. Fortynnet alkydmaling kan også brukes som grunning.
Trebeskyttelse utendørs AKRYL-ALKYDBASERT
Selv om beisen eller malingen inneholder olje, kan den fortynnes med vann. Penslene kan også vaskes med vann. Denne typen beskytter mot både fukt og sollys, og den holder lenge (opptil 5-9 år).
Trebeskyttelse utendørs LINOLJEMALING
Linolje trenger dypere inn i treet enn alkyd, så malingen beskytter godt og har lang holdbarhet. Malingen skal påføres med mange tynne lag i starten, men er enkel å vedlikeholde senere.
Trebeskyttelse utendørs OLJEBEIS/LASYR
Denne typen beis er en tynnere utgave utendørs trebeskyttelse – med færre pigmenter (halvdekkende). Den stiller mindre krav til forarbeidet. Beskytter treet mot fukt, men mindre godt mot sollys.
Trebeskyttelse utendørs TRETJÆRE
Tretjære motvirker muggsopp og beskytter treet mot fukt. Mørk tretjære beskytter også mot sollys. Den brukes både som grunning og topplag. Litt tung å påføre. Krav til forarbeid er minimalt.
Trebeskyttelse utendørs LAKK
Lakk brukes ofte på trebåter. Den beskytter treet mot fukt, men ikke mot sollys. På land brukes lakk primært på nytt tre, som er beskyttet mot vær og vind. Danner en hard og tett overflate.


MENGDER:


Noen produkter fås primært i store spann eller dunker, andre fås primært i små bokser. Men de mest vanlige mengdene er:
■ 0,75 liter
■ 2,5 liter
■ 5 liter
■ 10 liter

Relaterte artikler

 • Hvilken lakk skal jeg bruke på trappen?

  Hvilken lakk skal jeg bruke på trappen?

  26/01 Vår gamle trapp trenger en oppfriskning. Men jeg synes det er svært vanskelig å finne en god og sterk lakk. Har dere en anbefaling?

 • Hvilken lak skal jeg bruge på trappen?

  Hvilken lak skal jeg bruge på trappen?

  26/01 Vores gamle trappe trænger til at blive frisket op. Men jeg synes, det er svært at finde en god og stærk lak. Kender I en, der holder?

 • Hvilken lak skal jeg bruge på trappen?

  Hvilken lak skal jeg bruge på trappen?

  26/01 Vores gamle trappe trænger til at blive frisket op. Men jeg synes, det er svært at finde en god og stærk lak. Kender I en, der holder?

 • Trebeskyttelse til nytt tre

  Trebeskyttelse til nytt tre

  19/08 VIDEO: Å velge riktig trebeskyttelse er veldig vanskelig. Men utgangspunktet er egentlig ganske enkelt. Hvordan ønsker du at treverket skal se ut? Vil du kunne se treets struktur, eller ønsker du at treet skal ha en bestemt ...

 • Når kan jeg male fuktige bord?

  Når kan jeg male fuktige bord?

  07/01 Jeg har kledd en carport med trykkimpregnerte bord. De var fuktige da de ble satt opp. Hvor lenge må jeg vente før jeg kan legge på trebeskyttelse?

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Hagebilag

Hvordan kan allerede abonnenter laste ned ...

Lydisolere yttervegg

Hei. Jeg bor nært trikken i trondheim og ...

Pergola - byggesak ?

Hei, Vi skal sette opp en åpen pergola, uten ...

Putekasse på brygga.

Jeg skal lage en stor putekasse som skal ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss