Cookies- og Brukervilkår


Det første skiftet

Selv med detaljerte arbeidstegninger til murverket, legger mureren alltid det første skiftet løst opp på fundamentet. På den måten er han helt sikker på at tegningene passer til virkeligheten.

På dette fundamentet legger vi først et stykke murpapp, som man ville gjort på et vanlig byggverk. Så legges steinene opp på øyemål. Når alle steinene er på plass, justeres de slik at steinene stikker 1,5 cm ut over kanten på fundamentet.

Så kontrolleres bredden av muren i begge ender. Her skal det naturligvis være nøyaktig samme avstand, så det kan være nødvendig å justere den ene siden en smule. Det finnes to måter for å justere avstanden mellom steinene og dermed fugebredden.

Den ideelle fugebredden i murverket er 12 mm. Bruker man som her to ledd på en tommestokk, får man en fugebredde på 11,5 mm.

Det er en enkel og grei metode, som går til alle steinstørrelser. En mer nøyaktig måte å jobbe på er med modulmål. En murstein pluss en fuge er 24 cm, og blir her betraktet som en modul. Med modulmålet kan steinene derfor legges opp etter tommestokken, så kanten av steinen ligger på 24 cm, 48 cm, 72 cm osv.

Samtidig vet man at den siste steinen skal slutte på et tall som er delelig med 24. I dette eksempelet med fem steiner skal totalmålet derfor være på 120 cm. Da murstein er et naturmateriale, kan de variere en mm eller to på lengden.

Derfor må man forvisse seg om at totalmålet passer, mens eventuelle skjevheter rettes opp i fugebredden på de øvrige steinene.

Relaterte artikler

 • Slik bygger du på ujevn naturtomt

  Slik bygger du på ujevn naturtomt

  26/08 Dypt inne i skogen har vi satt opp en hytte og en badestamp med plass til hele familien. Lær mer om hvordan vi lagde fundamentene til begge prosjektene.

 • Slik blander du sekkevarer

  Slik blander du sekkevarer

  19/08 Puss, mørtel, betong og andre materialer som du kjøper i sekker, kan blandes på ulike måter. Her får du våre tips om hvordan du enklest blander sekkevarer.

 • Element-fundament

  Element-fundament

  21/07 VIDEO: Det er mange måter å lage fundament på, men dette er en av de enkleste. Underlaget er gravd ut ca. 50 cm under ferdig fundament, og er fylt opp med grov grus eller steinmateriale til et nivå på ca 30 cm under ferdig ...

 • Sikker vedheft

  Sikker vedheft

  07/07 VIDEO: Vil du være 100 prosent sikker på at flisene sitter fast, kan du bruke dette trickset.

 • Helt fylte fuger

  Helt fylte fuger

  07/07 VIDEO: Får du vasket ut for mye av fugen, eller hvis fugemassen er for tynn når du fuger, vil fugen bli hul. Flisleggeren har et godt og enkelt tricks for hvordan du fyller den opp igjen.

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss