Cookies- og Brukervilkår


Hvilken gjør det selv-er er du?

Det er hun som aldri blir ferdig. Han som alltid har et "godt" råd – når du er ferdig med et prosjekt. I tillegg har du Den gamle sløydlæreren, og alle de andre. Hvem er du?

Uheldig gjør det selv'er
Det er mange gjør det selv-typer. Hvilken kategori synes du denne karen hører til i?

Hr. Godt Nok

Motto: "Det er godt nok!"

Hvis det virker, så virker det! Han elsker å gjøre ting selv, og løsningene hans fungerer også. Men pene er de sjelden. Et ødelagt dørgrep kan fint erstattes av en bit fra en kraftig vannslange. Det virker jo!

Iblant går det galt, slik det ofte gjør når man hopper over der gjerdet er lavest. Terrassen setter seg, fordi oppklossingen har råtnet (han hadde ikke noe annet enn vanlige treklosser, og murpapp er for puslinger). Men det er ikke så nøye, for da får terrassen bare en ny trekile, som sikkert kan holde noen år, bare vi tråkker litt forsiktig på midten av terrassegulvet.

Kaptein Etterpåklok

Motto: "Det der kunne jeg godt ha fortalt deg!"

Han kommer alltid innom når du bygger. Og han har alltid med seg et godt råd. Det er pussig nok alltid et godt råd om hva du skulle ha gjort, i stedet for det du har gjort.

Særlig belastende blir han når du virkelig har problemer, og for eksempel sliter med en bolt som er grodd hjelpesløst fast, eller en list som har sprukket fordi du glemte å forbore. "Du skulle nok ha ..." innleder han ofte setningene sine med, mens du vurderer om du ennå en gang skal smile pent, eller om det er nå du må gi opp og kaste hammeren etter ham.

Den gamle sløydlæreren

Motto: "Alt var mye bedre før!"

Dampsperre er noe nymotens pjatt, og linoljemaling er det eneste som duger. Den gamle sløydlæreren er ikke i tvil: Verden er i forfall. Nye, smarte materialer kan aldri konkurrere med kitt eller tjæredrev.

Det kan godt hende du har en smart multikutter, men han sverger til stemjern, og ville aldri engang vurdere å investere i slikt nymotens utstyr. Hjemmet hans er gjennomsyret av grundig, gammeldags håndverk. Og han hopper aldri over der gjerdet er lavest. Faktisk setter han en ære i å finne det høyeste stedet, og selv bygge en stige som skal ha fire strøk skinnende lakk, før han klatrer over.

Mester Makkverk

Motto: "Litt skjevt er bedre enn veldig skjevt!

Hun skulle aldri hatt et verktøy i hendene. Men hun vil så gjerne (og man sparer jo også penger på å gjøre ting selv!) Uansett hvilket prosjekt hun gir seg i kast med, ender det galt.
Den nye vannkranen er mer utett enn den gamle, tapetet buler og faller ned av veggen, alle hull blir konsekvent fire nummer for store (takk gudene for kjemisk tre!) og ingenting lykkes i første forsøk. Eller andre. Eller ... faktisk er det ikke noen ting som blir fullstendig vellykket.

Men hei! Bedre lykke neste gang, for hun gir aldri opp.

Tidsoptimisten

Motto: "Dette går nok bra!"
Han er en hederlig, kanskje også en flink gjør det selv-er. Han elsker å fikse ting selv, og resultatet blir bra.
Men han er i overkant optimistisk. Nytt kjøkken? Ikke noe problem. Det har han klart om 14 dager. Skal det gamle toalettet byttes ut med et vegghengt? Det fikser han før gjestene kommer. Tror han.

Men han rekker det aldri innenfor den tiden han tror. Og ofte blir han ikke ferdig i det hele tatt. Det mangler akkurat den siste listen. Den avsluttende fugen. Det siste strøket maling.

Han vet det godt, og han "skal nok" få fikset det, men det skjer nesten hver gang: Før han kommer helt i mål, er hodet fylt med tanker og ideer til neste prosjekt, og da er den lille listen eller det siste strøket maling ikke helt i fokus lenger. Han har gått videre. Og han blir aldri helt ferdig.

Relaterte artikler

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Flislegging med grove steiner rundt peisen

Vi skal legge fliser som er grove og i ulik i ...

Rekkverk på toppen av en trapp

Hei, jeg må lage ett rekkverk på toppen av ...

Bygge anneks/ lydstudio

Vurderer å sette opp et anneks på tomta som ...

Isolering av gammelt hus

Hei, pusser opp et hus fra ca. 1930 og i ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss